null Kirkon kotimaanapu välittää täsmälahjoituksia kotimaassa – bussikortti, imuri tai talvitakki auttaa ahdingossa

Pesukoneen yllättävä hajoaminen voi sekoittaa köyhän perheen talouden. Myös esimerkiksi yksinhuoltajan vakava sairastuminen merkitsee nopean avun tarvetta.

Pesukoneen yllättävä hajoaminen voi sekoittaa köyhän perheen talouden. Myös esimerkiksi yksinhuoltajan vakava sairastuminen merkitsee nopean avun tarvetta.

Hyvä elämä

Kirkon kotimaanapu välittää täsmälahjoituksia kotimaassa – bussikortti, imuri tai talvitakki auttaa ahdingossa

Joukko vähävaraisia nuoria kaipaa liikkumisensa tueksi bussikortteja, tulipalossa omaisuutensa menettänyt kaipaa televisiota ja konkurssin kokenut yksityisyrittäjä tarvitsee taloudellista tukea. Kirkon kotimaanavun verkkopalvelussa kerrotaan yksittäisten ihmisten tilanteista ja kerätään heille rahaa. Siellä avun antaja ja avun saaja kohtaavat toisensa.

– Tämä on luotettava ja läpinäkyvä palvelu, jota ohjaavat sielunhoidon ammattilaiset, summaa tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kirkkopalveluista.

Lähikeräykset aloitettiin Vartiokylässä

Kotimaanapu sai alkunsa vuonna 2016, kun Vartiokylän seurakunnassa alettiin kokeilla lähikeräyksiä. Keräyksiä on tämän jälkeen perustettu myös lukuisissa muissa seurakunnissa.

– Keräyksiä on Suomessa vuosittain noin 160, ja niiden määrä kasvaa. Tämä on helppo tapa harjoittaa arjen diakoniaa ympäri vuoden, Kalmanlehto kertoo.

Osoitteessa www.kotimaanapu.fi voi antaa haluamansa avustuksen itse valitsemaansa kohteeseen. Paikallisseurakuntien diakoniatyöntekijät kartoittavat avun tarvitsijat, kirjoittavat kuvauksen avun tarpeesta verkkosivuille ja huolehtivat siitä, että apu menee perille, kun keräys on suoritettu loppuun.

Pesukoneen kaltaisiin hankintoihin ei ole mahdollista säästää toimeentulotuesta.

Vieraiden ihmisten apu yllättää

Vuosaaren seurakunnan diakoniatyöntekijä Heidi Rajamäki on yksi avustustyötä koordinoivista työntekijöistä.

– Vuosaaressa on toteutettu lukuisia keräyksiä kodinkoneisiin, vaatetukseen ja huonekaluihin. Ihmisillä on voinut mennä esimerkiksi imuri rikki, tai sitä ei koskaan ollutkaan. Toisaalta on tuettu kirjan teon kustannuksissa tai hampaan korjauksessa, Rajamäki kertoo.

Hänen mukaansa vieraiden ihmisten halu auttaa on yllättänyt monet.

– He eivät tahdo uskoa, että keräys on todella tullut täyteen. Isot hankinnat ovat monelle pienituloiselle iso asia, koska pesukoneen kaltaisiin hankintoihin ei ole mahdollista säästää toimeentulotuesta.

 Lahjoitusten antaminen ja saaminen toteutetaan anonyymisti.

– Tosin julkaisemme sivulla myös kiitoksia, jos saaja haluaa meille sellaisia välittää, kertoo pastori ja diakonissa Leena Nygård Vartiokylän seurakunnasta.

 – Kun sairaudesta kärsineen henkilön omakustannekirja julkaistiin, tämä lähetti kiitokset: ”Kiitos oikein paljon, tämä lahja palveli minua enemmän kuin sata psykiatrilla käyntiä.“

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.