Kaneli ja sokeri tuovat riisipuuron maun parhaiten esiin, sanoo Espoonlahden seurakunnan emäntä Toini Tissari
Monen suomalaisen jouluaattoon kuuluu riisipuuro. Toini Tissari valmistaa kehuja saaneen joulupuuronsa vedestä, riisistä ja kermasta.
Emäntä Toini Tissari, miten valmistat Soukan kappelin joulupuuron?
– Teen joulupuuron uunissa hauduttamalla. Laitan pakkiin kaksi litraa riisiä ja kahdeksan litraa vettä, ja kun puuro on hautunut jonkin aikaa, lisään siihen reilun litran kermaa. Puuro valmistuu noin puolessatoista tunnissa. Tästä määrästä tulee syötävää 30 hengelle.
– Olen tehnyt puurosta yleensä myös vegaanisen version. Erona tavalliseen on se, että lisään siihen kerman sijasta esimerkiksi kauramaitoa.
Kuuluuko puuroon manteli, kaneli ja sokeri vai sekahedelmäkeitto?
– Joulupuuroon ei meillä seurakunnassa laiteta mantelia allergiasyistä eikä pikkulasten tukehtumisvaaran vuoksi. Puuron kera on normaalisti tarjolla rusinakeittoa, mutta nyt poikkeusvuonna kanelia ja sokeria. Tämä johtuu siitä, että puuroa ei syödä paikan päällä vaan se otetaan mukaan.
Miten monta kertaa olet valmistanut joulupuuroa joulun alla?
– Tavallisesti seurakuntalaisille on järjestetty yksi kunnon puurotarjoilu. Tänä vuonna, kun melkein kaikki joulunajan toiminta on peruttu, puuroa on ollut tarjolla kolmesti. Kuka tahansa sai hakea styroksiastioihin pakattua puuroa Soukan kappelin ala-aulasta.
Keitätkö kotona jouluaattona puuroa? Miten muuten vietät joulua?
– Keitän riisipuuroa itselleni ja miehelleni. Teen sen kotonakin uunissa hauduttamalla. Laitan siihen kanelia ja sokeria, koska minusta puuron maku tulee sillä tavalla parhaiten esiin.
– Joulupöydässä meillä on yleensä graavilohta ja rosollia sekä porkkana- ja lanttulaatikkoa. Nyt korona-aikana joulunvietossamme ei ole mukana muita läheisiä. Aiomme viedä lasten lahjat ovensuuhun.
Mikä sinulle on pyhää?
– Aina, kun olen ollut jouluna vapaalla, olen mennyt aattohartauteen, useimmiten Espoonlahden kirkkoon. Se on ollut minulle pyhä ja rauhoittava hetki, tietynlainen joulun avaus. Ja vaikka kirkko on ollut täynnä, ihmiset ovat tuntuneet kiireettömiltä ja leppoisilta. Nythän tilanne on se, että aattohartauksia ei voi pitää sisätiloissa.
Joulupuuro neljälle
Laita voideltuun uunivuokaan 2 desiä puuroriisiä, 8 desiä vettä ja noin teelusikallinen suolaa. Hauduta puuroa 175-asteisessa uunissa, kunnes riisit ovat imeytyneet veteen. Sekoita sen jälkeen puuroon 2 desiä kermaa ja anna sen kypsyä uunissa vielä puolisen tuntia. Puuron valmistusaika on yhteensä noin puolitoista tuntia.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Jouluna Suomessa herkutellaan menneiden vuosisatojen luksuksella
Hyvä elämäRuokaan liittyy niin paljon turvallisuutta ja muistoja, että perinteet eivät noin vain katkea, sanoo historiantutkija Ritva Kylli.