null Koronarajoitukset jatkuvat: Pääkaupunkiseudun kirkot eivät järjestä ihmisiä kokoavia joulutapahtumia edes ulkona

Hietaniemen hautausmaalle odotetaan joulun pyhinä paljon kävijöitä.

Hietaniemen hautausmaalle odotetaan joulun pyhinä paljon kävijöitä.

Ajankohtaista

Koronarajoitukset jatkuvat: Pääkaupunkiseudun kirkot eivät järjestä ihmisiä kokoavia joulutapahtumia edes ulkona

Suurin osa Helsingin, Espoon ja Vantaan kirkoista valaistaan jouluyönä. Hautausmaille odotetaan satojatuhansia kävijöitä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti tänään, että voimassa olevat koronarajoitukset jatkuvat ainakin 10.1. asti. Se tarkoittaa, että kirkoissa ei järjestetä joulunaikana tapahtumia sisä- eikä ulkotiloissa.

– Seurakunnat miettivät nyt, millä tavoilla tässä koronatilanteessa voidaan viettää joulua, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Valmistelut jatkuvat vielä, mutta joitain asioita on lyöty lukkoon.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat lähettävät joulupäivän ja tapaninpäivän jumalanpalvelukset suorana netissä. Tarkemmat tiedot löytyvät kunkin seurakunnan nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Pääkaupunkiseudun kirkkoja valaistaan jouluyönä

Valtaosa pääkaupunkiseudun kirkoista valaistaan jouluyönä. Helsingissä ja Espoossa valtaosassa kirkoista jätetään kirkkosalin valot päälle jouluyöksi. Rintamäen mukaan seurakunnat haluavat tällä tavalla viestiä kirkon julistamasta toivosta.

– Näinä epävarmoina aikoina ensimmäisen joulun sanoma on erityisen merkityksellinen. Enkelit ilmestyivät paimenille ja sanoivat, että älkää pelätkö.

Vantaalla Hämeenkylän kirkon katolle nostetaan valaistu tähti. Vantaankosken seurakunnan Virtakirkkoa ei valaista, mutta Kivistön kirkko ja Seutulan kappeli valaistaan. Myös Tikkurilan uudessa kirkossa palavat valot jouluyönä.

Helsingin kirkoista moni avaa joulun pyhinä ovensa joksikin aikaa. Tiloissa voi olla korkeintaan kymmenen henkilöä samaan aikaan.

– Niihin on mahdollista mennä hiljentymään, rukoilemaan ja keskustelemaan kirkon työntekijöiden kanssa, Rintamäki sanoo.

Espoon tuomiokirkon ovet ovat auki, ja kirkossa voi käydä hiljentymässä seimen äärellä muutama ihminen kerrallaan. Monien muidenkin pääkaupunkiseudun kirkkojen ikkunoihin ja pihoille on rakennettu seimiasetelmia.

Helsingin hautausmailla käynee jopa puoli miljoonaa ihmistä

Harvoja paikkoja, joissa joulunajan traditioita voi yhä turvallisesti toteuttaa, ovat hautausmaat. Rintamäen mukaan Helsingin hautausmaille odotetaan joulun pyhinä jopa 500 000 kävijää. Myös Espoon ja Vantaan hautausmaille odotetaan runsaasti kävijöitä.

– Huomasimme jo pyhäinpäivänä, kuinka suosittua hautausmailla käynti oli. Niillä vieraili tänä vuonna ennätysmäärä ihmisiä, Rintamäki kertoo.

– Ja koska hautausmailla käynee puoli miljoonaa ihmistä, hautausmaiden portit ovat auki ympäri vuorokauden jo 22.12. alkaen loppiaisiltaan saakka.

Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan pääse hautausmaille, jos eivät halua käyttää julkista liikennettä. Sen takia useat Helsingin seurakunnat järjestävät kirkkojen pihoille paikkoja, jossa voi sytyttää kynttilän läheisten muistolle. Ainakin Tuomiokirkon ja Mikael Agricolan kirkon portaille voi jättää kynttilän.

– Valomeri kirkkojen edustalla voi olla koronajoulun kuva, Rintamäki tuumii.

Rintamäki korostaa, että jokainen ihminen voi omassa naapurustossaan ja lähipiirissään pitää toisista huolta.

– Tänä jouluna tavallista useampi ihminen jää todella yksin aikaisempiin jouluihin verrattuna.

Seurakunnat tiedottavat joulunajan toiminnastaan tarkemmin nettisivuillaan.

Oikaisu 16.12. kello 13.31: Jutussa sanottiin aiemmin, että Tikkurilan kirkkoon on rakennettu kadulle avautuvaan ikkunaan jouluasetelma. Jouluasetelmaa ei voitu rakentaa kirkon rakennustöiden vuoksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.