null Unelmana ”Pyövelin parantola” – Käpylän ”hyväveli” Jukka Järvinen haluaa auttaa asunnottomia

Jukka Järvisen takana näkyy asumispalveluyksikkö Diakonissalaitoksen pihapiirissä. Järvinen haluaisi järjestää lisää tuettua asumista asunnottomille.

Jukka Järvisen takana näkyy asumispalveluyksikkö Diakonissalaitoksen pihapiirissä. Järvinen haluaisi järjestää lisää tuettua asumista asunnottomille.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Unelmana ”Pyövelin parantola” – Käpylän ”hyväveli” Jukka Järvinen haluaa auttaa asunnottomia

Harvemmin helsinkiläisessä kirkossa on pääpuhujana entinen raskaansarjan ammattinyrkkeilijä.

 Oulunkylän seurakunnan miestenpäivässä 7.3. haastateltavana on käpyläläinen sosionomi ja kaupunginvaltuutettu Jukka Järvinen, joka myös Käpylän Pyövelinä tunnetaan.

Hän lopetti kilpailemisen vuonna 2005, mutta hurja nimi jäi elämään. Se viittaa voitokkaaseen uraan, joka vei Järvisen 31 kertaa Yhdysvaltoihin treenaamaan ja ottelemaan.

– Olin pikkupojasta asti ihaillut Muhammed Alia. Hän oli minulle suuri legenda ja tähti. Kävi niin, että pääsin Miamissa samaan talliin, ja suuri Angelo Dundee valmensi minuakin.

Angelo-nimeä kantaa myös Järvisen pieni Toivo-poika.

– Voisin kyllä olla mieluummin vaikka Käpylän hyväveli, Järvinen naurahtaa.

Nyrkkeily pelasti pahemmalta

Jukka Järvinen on ammatiltaan päihdetyöntekijä. Hän opiskeli Diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomiksi tehtyään pitkään päihdetyötä. Sitä ennen hän kävi jo alaikäisenä kovaa elämänkoulua. Hän oli levoton teini asemalla, oli joutunut kokemaan kotiväkivaltaa, alkoi juoda.

– Nyrkkeilyn avulla pääsin pois pyörimästä tuolta asemalta. Halusin urheilla ja löysin Ruskeasuon nyrkkeilysalin, Järvinen kertoo.

Hänen elämässään yksi kirkas päivämäärä on 13.9.1998. Mitä silloin tapahtui, siitä saadaan kuulla enemmän Oulunkylän kirkolla. Järvinen itse toteaa yksinkertaisesti, että Herra puhutteli häntä, ja korkki meni samalla kiinni.

­– Minulta jäi alkoholi siihen paikkaan. Ei tehnyt mieli enää yhtään. Olisin voinut tehdä sen päätöksen aikaisemminkin, mutta hyvä näinkin. Minun piti ensin käydä se oma via dolorosani.

Unelmana ”Pyövelin parantola”

Siitä on nyt 21 ja melkein puoli vuotta. Jukka Järvinen on käyttänyt kaikkea elämänkokemustaan Helsingin Vieraskodin eli Pursimiehenkadun asuntolan päihdetyöntekijänä ja työskennellyt myös Vailla Vakinaista Asuntoa ry:ssä. Ja nyt hänellä on unelma.

– Haluaisin perustaa asumispalveluyksikön noin 50 asunnottomalle yhteistyökumppanien kanssa. Helsingissä on kadulla noin 500 koditonta, jotka ansaitsevat ihmisarvoisen elämän. Joka kolmas vanki vapautuu ilman kotia, muovikassi kädessä. Haluan auttaa heitä omalla esimerkilläni ja työlläni.

Haluan auttaa asunnottomia omalla esimerkilläni ja työlläni.

Hanketta varten Järvinen on perustanut Vastaisku syrjäytymiselle -yhdistyksen ja hakenut rahoitusta kaupungilta ja STEA:lta (entinen Raha-automaattiyhdistys). Hänellä on paljon ajatuksia työn sisällöstä.

– Minusta jokaisella ihmisellä tulee olla yhteys yhteiskuntaan, olipa se sitten työn, opiskelun tai vaikka liikunnan kautta. Haluan osallistaa ihmisiä olemaan yhteiskunnan jäseniä. Kaivetaan ihmisen elämästä onnistumisia ja vahvistetaan niitä, sillä jokainen on onnistunut jossain.

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Jukka Järvinen luottaa siihen, että päihteidenkäytön tai mielenterveysongelmien vuoksi katkenneita ihmissuhteita on mahdollista rakentaa uudestaan. Tukiasunnossa asuva kuntoutuja saisi apua tähänkin.

Hän on vakuuttunut siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa päihteidenkäyttöä. Järvinen on omin silmin nähnyt monia toiveikkaita esimerkkejä.

– Ihmisen on koettava itse, että nyt on se hetki lopettaa. Jokaisella on se oma hetki. Moni asukas tuli juttelemaan kanssani tästä asuntolan vastaanotossa. Heidän ikähaitarinsa oli 20–60 vuotta. Moni raitistui avullani, ja se on minulle hyvin merkityksellistä.

Päihteiden väärinkäytössä kaikki ei johdu Järvisen mielestä yksilöstä, vaan yksi tärkeä syy on yhteiskunnan kiireisyys ja hektisyys. Ihmiset pakenevat jatkuvaa suorittamisen vaatimusta päihteisiin.

– Suorituspaineissa suhteet läheisiin ihmisiin kärsivät, tulee riitaa ja avioeroja, tulee latua työstä, ja silloin korkki helposti aukeaa. Toisaalta alkoholista etsitään sosiaalisuutta, mutta se menee helposti överiksi ja tuo kanssakäymiseen haittatekijöitä, Järvinen kuvaa.

 Asunnottomuus aiheuttaa rikoksia

Järvisen mukaan on kaikkien etu, että ihmiset eivät joudu olemaan kadulla vaan pystyisivät asumaan omassa kodissaan. Asunnottomuus kun aiheuttaa rikoksia ja sairauksia.

”Pyövelin parantolaan” asukkaat tulisivat kadulta.  Ihmiset saisivat sopivaa tukea raitistumiseen, ja yksin asumisen opetteluun. Kuntouduttuaan he pystyisivät asumaan tavallisessa vuokra-asunnossa.

Toivoa siis on, myös katujen kodittomilla. Ja kun entinen ammattinyrkkeilijä sen sanoo, siinä on vahvasti katu-uskottavuutta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.