null Kastejuhla ilman stressiä

Jarna Wikström muistuttaa, että lapsella on oikeus kasteeseen. Kuva: Hans v. Schantz

Jarna Wikström muistuttaa, että lapsella on oikeus kasteeseen. Kuva: Hans v. Schantz

Ajankohtaista

Kastejuhla ilman stressiä

Seurakunnat kutsuu Kastepäivään perheitä, joiden lapsi on jäänyt kastamatta.

Näinä päivinä posti tuo noin 450 vantaalaiskotiin kirjeen, jossa heitä kutsutaan tuomaan lapsi kastettavaksi Kastepäivänä. Oman seurakunnan lähettämän kirjeen saavat noin 200:n viime vuonna syntyneen vauvan ja noin 250:n 12–14-vuotiaan vanhemmat.

– Joillakin perheillä kastejuhla on jäänyt pitämättä, koska sen järjestäminen tarjoiluineen on tuntunut liian työläältä. Kastepäivänä perheet voivat tulla valmiiseen pöytään. Juhlien järjestämisestä ei tarvitse stressata, sillä seurakunta tarjoaa juhlaväelle kakkukahvit, kertoo Hakunilan kirkkoherra Hans Tuominen.

Hän vetää seurakuntien Pienelle parasta -hanketta, johon myös Kastepäivä liittyy. 24.4. sitä vietetään kuudetta kertaa. Aiempina Kastepäivinä Vantaalla on kastettu yhteensä 69 lasta.

Kastepäivään helppo tulla

Hämeenkylän kirkossa Kastepäivästä vastaa pastori Jarna Wikström. Hän kertoo, että kaikki on tehty perheille mahdollisimman helpoksi. Kasteajat on porrastettu niin, että yksityisyys säilyy ja kahvihetkeä voidaan viettää rauhassa omien vieraiden kanssa. Kastemekon saa tarvittaessa kirkolta lainaksi.

– Kastepäivään voi tulla, vaikka ei kuuluisikaan tänä vuonna kutsuttujen joukkoon. Ja jos Kastepäivän ajankohta ei käy, kasteajan voi sopia toiseen hetkeen, Wikström muistuttaa.

Hans Tuominen toteaa, ettei vauvaiän ohittaneiden lasten kastamisessa ole mitään kummallista, vaan heitä kastetaan Vantaalla useita vuosittain. Moni ei hänen mukaansa tiedä sitäkään, että myös jumalanpalvelusten yhteydessä voidaan kastaa.

Kastetoimitukset vähentyneet

Kasteiden määrä Vantaalla on vähentynyt viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana rajusti. Vuonna 2005 Vantaalla syntyneistä lapsista kastettiin 81 prosenttia, viime vuonna enää 54 prosenttia. Hans Tuomisen mukaan suurin yksittäinen syy kasteiden vähenemiselle on maahanmuuttajaperheiden määrän huomattava kasvu. Toinen syy on kirkosta eroaminen.

– Lisäksi viime vuosina on yleistynyt se, että kirkkoon kuuluvat vanhemmat jättävät lapsen kastamatta sillä perusteella, etteivät halua tehdä päätöstä lapsen puolesta.

Juuri vanhempien halu antaa lapsen itse päättää on yksi syy sille, että kastepäiväkutsu on lähetetty myös 12–14-vuotiaiden perheille.
 

Mitä jos kasteessa tapahtuukin ihmeitä ja lapsi pääsee sen kautta osalliseksi Jumalan erityisestä huolenpidosta?"

-Hans Tuominen
 

– Voisiko 12–14-vuotias olla sen ikäinen, että hän saa itse päättää nyt, ennen kuin rippikoulu on ajankohtainen? Uskonnonvapauslain mukaan 12 vuoden ikä on raja, jonka jälkeen lapsen mielipide pitää erityisesti ottaa huomioon, Tuominen sanoo.

Kaste on turva

Tuominen muistuttaa, ettei kaste ole mikä tahansa rituaali tai toimitus. Sen kautta tullaan kristityksi ja kirkon jäseneksi. Kastejuhlassa lapsen ja koko perheen puolesta rukoillaan.

– Kasteessa tapahtuu kuitenkin jotain vielä enemmän. Ihminen saa jotain, minkä vain Jumala voi hänelle lahjoittaa: uskon, armon, siunauksen ja pelastuksen lahjan, Tuominen sanoo.

Hän rohkaisee vanhempia tuomaan lapsen kastettavaksi, vaikka he kokisivat oman uskonsa Jumalaan vähäiseksi tai olemattomaksi tai eivät pitäisi kastetta merkityksellisenä.

– Eikö jokainen vanhempi tahdo lapselleen kaikkea hyvää? Mitä jos kasteessa tapahtuukin ihmeitä ja lapsi pääsee sen kautta osalliseksi Jumalan erityisestä huolenpidosta?

Joulukuussa papiksi vihitty Jarna Wikström on ehtinyt kastaa jo kymmenisen lasta. Hän korostaa lapsen oikeutta kasteeseen.

– Kaste on erityinen turva. Me emme ole yksin, sillä Jumala kantaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vauvoja kastetaan enemmän kuin kastetilastot kertovat – jos toinen vanhemmista ei kuulu kirkkoon, lapsi jää usein kastamatta

Ajankohtaista

Kirkosta eroamisen lisäksi kasteiden määrää laskee ulkomaalaistaustaisen väestön kasvu.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.