null Kastepäivässä pienet ja isot saavat kasteen

Pastori Antti Kruusin mukaan Kastepäivässä voidaan kastaa vauvojen lisäksi myös vanhempia lapsia ja aikuisia, mutta aikuisten on sitä ennen käytävä aikuisrippikoulu.

Pastori Antti Kruusin mukaan Kastepäivässä voidaan kastaa vauvojen lisäksi myös vanhempia lapsia ja aikuisia, mutta aikuisten on sitä ennen käytävä aikuisrippikoulu.

Kastepäivässä pienet ja isot saavat kasteen

Kaste on pastori Antti Kruusin mielestä parasta, mitä vanhemmat voivat antaa lapselleen.

Espoonlahdessa ja Olarissa järjestetään kastepäivä. Mitä kaste merkitsee, pastori Antti Kruus?

Kaste on mielestäni parasta, mitä vanhemmat voivat lapsellensa antaa. Se on ihmisen hengellisen elämän huippuhetki. Kasteessa meistä tulee Jumalan perheväen lapsia, meidät liitetään Kristuksen maailman laajaan kirkkoon ja omaan seurakuntaamme. Jeesus itse opetti, että kaste on välttämätön. Hän käski apostolit menemään koko maailmaan ja tekemään kaikki kansat opetuslapsikseen kastamalla ja opettamalla.

Kenelle kastepäivä on tarkoitettu?

Kastepäivä on tarkoitettu etupäässä niille seurakunnan alueella asuville, joita ei ole vielä kastettu.

Meillä Olarissa kirkko on varattu koko päiväksi kasteita varten. Seurakunta tarjoaa myös kastejuhlat itse kasteen jälkeen. Jos kaikki käytettävissä olevat kahdeksan aikaa varataan, syntyy uusi ennätys kasteiden määrässä yhden päivän aikana Olarin kirkossa. Tarvittaessa kasteita järjestetään muissakin seurakunnan tiloissa, jos oikein ryntäys tulee. Erikseen kutsutaan heitä, jotka ovat saaneet lapsen edellisen kastepäivän jälkeen eivätkä ole jostain syystä häntä kastaneet.

Kastetaanko tapahtumassa myös vauvaiän ohittaneita lapsia ja aikuisia?

Kyllä voidaan kastaa vanhempiakin lapsia. Aikuisenkin kaste on mahdollinen, mutta hänen täytyy sitä ennen käydä aikuisrippikoulu. Olarista ja Espoonlahdesta voi lainata kastepuvun vauvalle. Olarista löytyy kasteasuja myös isommille lapsille.

Olarin kirkossa on taiteilijaparin Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän tekemä Te olette oksat kastettujen puu. Tähän puuhun jokaisella kastettavalla lapsella on mahdollisuus saada oma oksa. Oksa kiinnitetään puuhun kastetoimituksen jälkeen siinä jumalanpalveluksessa, jossa lapsen nimi luetaan ja hänen puolestaan rukoillaan. Oksat jaetaan perheille muistoksi kasteesta kaksi–kolme kertaa vuodessa pidettävässä vauvakirkossa.

Pitääkö kastettavan molempien vanhempien kuulua kirkkoon?

Vähintään toisen vanhemmista pitää kuulua kirkkoon.

Kelpaako kuka tahansa kummiksi?

Kummeina täytyy olla vähintään kaksi evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvaa konfirmoitua jäsentä. Poikkeustapauksessa kirkkoherra voi antaa luvan yhden kummin riittävyydestä. Lisäksi kummina voi olla muunkin kirkon konfirmoitu jäsen, jos tämä kirkko hyväksyy meidän kirkon suorittaman lapsikasteen. Kummien määrää ei ole rajattu, eikä sitä tehtävää voi ottaa häneltä pois. Kirkkoon kuulumaton ei voi olla virallisena kummina, mutta tällainen perheen läheinen ystävä on tietysti tervetullut kastetilaisuuteen. Kummin tehtävä on tukea vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa, olla hänelle kristittynä esikuvana ja rukoilla kummilapsen puolesta.

Miten kastepäivään pääsee mukaan?

Soittamalla Espoon seurakuntien palvelukeskukseen ja ilmoittautumalla Kastepäivään.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: