null Kastepuun kyyhkyt syntyvät seurakuntalaisten käsissä

Seurakuntalaiset pääsevät tekemään lisää kyyhkysiä Soukan kappelin kastepuuhun, jonka on suunnitellut Katriina Vilkman.

Seurakuntalaiset pääsevät tekemään lisää kyyhkysiä Soukan kappelin kastepuuhun, jonka on suunnitellut Katriina Vilkman.

Hyvä elämä

Kastepuun kyyhkyt syntyvät seurakuntalaisten käsissä

Espoonlahden seurakunnassa kastetut lapset saavat omaa nimeään kantavat kyyhkyset muistoksi itselleen.

Soukan kappeli sai yksilöllisen kastepuun huhtikuun alussa. Kastepuun on suunnitellut lastenohjaaja ja keraamikko Katriina Vilkman Espoonlahden seurakunnasta. Alun perin pyyntö kastepuun toteuttamisesta tuli Espoonlahden seurakunnan lapsityön papeilta.

"Suunnittelun lähtökohtana on Soukan kappelissa jo olemassa olevat materiaalit ja värimaailma: valkea, harmaa ja kupari. Vietin tuntikausia kappelissa piirrellen luonnoksia ja miettien kastepuun materiaaleja, muotoa sekä sijaintia", kertoo Vilkman.

Vuoden verran kestäneen suunnitteluprosessin aikana Vilkman tutustui myös muiden seurakuntien kastepuihin. Kastepuita on tehty hyvin monenlaisista materiaaleista kuten vanerista, kankaasta ja luonnonpuusta.

Kyyhkyset tehdään paperiposliinista muottien avulla ja kiinnitetään puuhun magneeteilla.

Soukan kappelissa olevat kupariset kynttilänjalat olivat yhtenä ideoinnin lähtökohtana. Kastepuun kuparisessa rungossa on samaa muotokieltä kuin kynttilänjaloissa. Puun runkoja on kolme, koska ne kuvastavat kolmiyhteyttä: Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Runkoihin Vilkman suunnitteli metalliset lehvästöt. Teoksen toteuttajaksi etsittiin vahva käsityöammattilainen. Vantaalta löytyi seppämestari Jouko Nieminen, jolla on vuosikymmenten kokemus, ja joka takoi teoksen pajassaan.

Evankeliumeissa kerrotaan Pyhän Hengen laskeutuneen kyyhkysen tavoin Jeesuksen päälle, kun hänet oli kastettu. Tämän tiedon valossa Katriina Vilkman suunnitteli magneeteilla lehvästöön kiinnitettäviä, valkoisia kyyhkysiä.

Kyyhkyset muovaillaan paperiposliinista käyttäen apuna itse tehtyjä muotteja. Lapset, rippikoululaiset, kaikenikäiset voivat osallistua lintujen tekemiseen. Samalla jo aiemmin kastetut toivottavat uudet seurakunnan jäsenet tervetulleiksi kirkkoon.

"Kastepuun kyyhkyset on tehty rakkaudella. Niissä on hyvä henki", Vilkman tunnelmoi.

Kastepuussa tulee olemaan noin 200 kyyhkystä hieman ennen puolen vuoden välein pidettävää perhemessua, jolloin Espoonlahden seurakunnassa kastetut lapset saavat omaa nimeään kantavat kyyhkyset muistoksi itselleen.

Myös kastepuun paikka on tarkoin valittu. Se sijaitsee kiinteän kastemaljan vieressä. Tälläkin tapaa edelliset kastetut ovat vahvasti läsnä uusia kastettaessa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon tuomiokirkossa otettiin käyttöön uusi kastepuu

Ajankohtaista

Kastepuun on suunnitellut Aalto-yliopiston muotoilun opiskelija Vala Boucht.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.