null Espoon tuomiokirkossa otettiin käyttöön uusi kastepuu

Espoon tuomiokirkon uusi kastepuu.

Espoon tuomiokirkon uusi kastepuu.

Ajankohtaista

Espoon tuomiokirkossa otettiin käyttöön uusi kastepuu

Kastepuun on suunnitellut Aalto-yliopiston muotoilun opiskelija Vala Boucht.

Espoon tuomiokirkossa otettiin sunnuntaina 24.4. käyttöön uusi kastepuu kaksikielisen juhlamessun yhteydessä. Ensimmäiset, edeltävän viikon aikana Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ja Espoon ruotsinkielisessä seurakunnassa kastettujen nimet kiinnitettiin messun aikana uuteen kastepuuhun.

– Tuomiokirkkoon on kokoonnuttu jumalanpalveluksiin satojen vuosien ajan. Riippumatta siitä, mikä maailmantilanne kulloinkin on ja miten toivottomalta kaikki näyttää, muistuttaa kaste ja kastepuu meitä osallisuudesta ylösnousemukseen ja rauhaan sekä sovintoon haavoittuneessa maailmassa, sanoo Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kappalainen Heidi Jäntti.

Kastepuun suunnittelu oli seurakuntien ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun yhteistyöprojekti, osana muotoilukurssin opiskelijoiden kandidaattiopintoja. Aalto-yliopiston opettajat Simo Puintila ja Tatu Vuorio olivat projektin ohjaajia. Ehdotuksia arvioi seurakuntien yhteinen valintaryhmä, joka ehdotusten joukosta valitsi Pyhä 3 -nimisen työn. 

Toteutetun työn on suunnitellut muotoilun opiskelija Vala Boucht. Hänen mukaansa Pyhä 3 on suunniteltu Espoon tuomiokirkkoon kunnioittaen kirkon vanhaa muotokieltä. Kastepuun muoto on inspiroitunut vanhan alttarin takana olevasta ikkunan muodosta ja asettelusta sekä kirkon epäsymmetrisistä yksityiskohdista. Kastepuun kaaret symbolisoivat pyhää kolminaisuutta, jonka alla kastettujen nimet ovat suojeltuina yhdessä uskon perheessä.

Kastepuun materiaaleina on käytetty metallia, silkkinauhaa, paperikartonkia ja metalliliittimiä. Kastettujen etunimet kirjoitetaan paperikartongille. Silkkinauhan ja metalliliittimen avulla nimilappu kiinnitetään metalliseen kehikkoon.

Kastepuu on sijoitettu Tuomiokirkon itäpäätyyn lasimaalausikkunan ja vanhan alttarin eteen lähelle kastemaljaa.

Kastepuuhun voi tutustua lähemmin kirkon aukioloaikoina, paitsi tilaisuuksien aikana. Kirkko on avoinna syyskuusta toukokuuhun tipe klo 10–17 ja lasu klo 10–18 sekä kesäelokuussa joka päivä klo 10–18.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.