null Varhaiskasvattajien ja taiteilijoiden näkemysten pohjalta syntyi katsomusaiheinen näyttely, joka vie ihmisyyden perimmäisten kysymysten äärelle – ”Taiteen keinoin voi ilmaista katsomustaan paremmin”

Askelia ihmisyyteen -näyttelyn taiteilija Sini Pelkki ja hänen työnsä Attention.

Askelia ihmisyyteen -näyttelyn taiteilija Sini Pelkki ja hänen työnsä Attention.

Hyvä elämä

Varhaiskasvattajien ja taiteilijoiden näkemysten pohjalta syntyi katsomusaiheinen näyttely, joka vie ihmisyyden perimmäisten kysymysten äärelle – ”Taiteen keinoin voi ilmaista katsomustaan paremmin”

Katsomusaiheinen näyttely Askelia ihmisyyteen auttaa kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja elämänarvoja.

Helinä Rautavaaran museossa on avautunut poikkeuksellinen näyttely. Askelia ihmisyyteen sai alkunsa, kun syksyllä 2021 evankelis-luterilainen kirkko ja Step-opintokeskus kutsuivat Taiteen edistämiskeskuksen, Espoon kaupungin ja Espoon seurakuntayhtymän kanssa yhteiseen työpajaan 10 varhaiskasvatuksen asiantuntijaa. Tarkoituksena oli etsiä uudenlaisen menetelmän, taidevälitteisen yhteisajattelun, kautta lasten ja nuorten katsomuskasvatukseen liittyviä jännitteitä ja kirkastaa siihen liittyviä kysymyksiä.

Työpajaan osallistuivat myös taiteilijat Sini Pelkki ja Erno Enkenberg, joiden töistä näyttely koostuu. Heistä oli kiinnostavaa olla mukana uudentyyppisessä taideprojektissa, jossa tärkeänä osana olivat päiväkotien, koulujen ja seurakunnan varhaiskasvattajien kanssa käydyt keskustelut.

– Näyttely on silti oma itsenäinen yksikkönsä, joka sisältää meidän näkemyksiämme ihmisyydestä ja erilaisten ihmisten kohtaamisesta, sanoo Enkenberg.

– Taiteen tekijöinä olemme tekemisissä jossain mielessä ulkopuolisuuden kanssa, tarkkailijan asemassa, Pelkki toteaa.

Taiteilijat olivat työpajan jälkeen keskustelleet siitä, mitä ovat tekemässä ja miten teokset toimivat keskenään. Enkenberg on tuonut näyttelyyn öljymaalauksia ja 3D -mallinnuksista tehtyjä vedoksia. Pelkin työt ovat valokuvia ja videoita.

– Meillä tulee olemaan hieman erilainen yleisö kuin yleensä taidenäyttelyissä, koska suurin osa on lapsia, nuoria ja varhaiskasvattajia. Toivottavasi työmme saavat pysähtymään ja kenties löytämään jonkin uuden kulman omaan ajatteluun, Pelkki sanoo.

Taiteilija Erno Enkenbergin taustalla ovat hänen työnsä Hyvä elämä ja Ennustaja.

Taiteilija Erno Enkenbergin taustalla ovat hänen työnsä Hyvä elämä ja Ennustaja.

Ajatustenvaihtoa lasten katsomusten tukemisesta

Yksi taidenäyttelyyn liittyneeseen prosessiin osallistuneista asiantuntijoista oli Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pappi Marja Malvaranta. Hänestä kokemus oli antoisa.

– Seurakuntien ja kaupungin työntekijöillä oli hienoa ajatuksenvaihtoa siitä, mitä lasten kasvatustehtävä sisältää ja mitä lasten katsomusten tukeminen tarkoittaa. Taiteilijoiden kautta keskusteluun löytyi vielä aivan uutta näkökulmaa, hän sanoo.

Malvarannan mukaan varhaiskasvatuksen tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluvat lapsen hyvinvointi ja terveellinen kasvu. Siihen liittyy vahvasti kaupungilla katsomuskasvatus ja seurakunnilla kristillinen kasvatus.

– Seurakuntien työntekijöiden tehtävänä on kasvattaa lapsia kristillisyyteen, ja se on meillä voiman ja hyvinvoinnin lähde. Kaupungin varhaiskasvatuksen harjoittamassa katsomuskasvatuksessa puolestaan uskonto voi olla läsnä, mutta siihen ei saa liittyä hartauden harjoittamista.

Sini Pelkki ja hänen kaksi työtään Cover (ylhäällä) ja Love. Erno Enkenbergin vieressä oikealla hänen teoksensa Sinulle.

Sini Pelkki ja hänen kaksi työtään Cover (ylhäällä) ja Love. Erno Enkenbergin vieressä oikealla hänen teoksensa Sinulle.

Taide avaa ihmisen mieltä jollekin suljetulle

Työpajan työskentelyä ohjasi hankkeen kuraattori Aura Seikkula Taiteen edistämiskeskuksesta. Hän oli valinnut taidevälitteisen yhteisajattelun eli taiteen läpi katsomisen menetelmään erilaisia taidekuvia, joiden herättämistä ajatuksista osallistujat keskustelivat.

Marja Malvarannan mielestä uusi menetelmä tarjosi kiinnostavan tavan aihepiirin käsittelemiseen.

– Taiteessa kuvataan paljon uskonnollisia ja muita katsomuksia, ylipäätään ihmisen elämänarvoja. Se avaa ihmisen mieltä jollekin suljetulle, sillä sanat eivät läheskään aina pysty kertomaan kaikkea, Malvaranta sanoo.

– Taide tavoittaa ihmisen kokonaisemmin, ja sen avulla voi ilmaista paremmin uskoaan tai katsomustaan. Se lisää avaruutta ja toisen ihmisen ymmärtämistä. Tällä tavalla erilaiset ihmiset tulevat samojen peruskysymysten äärelle, sillä ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia, hän sanoo.

Tänä vuonna vietetään Suomen uskonnonvapauslain satavuotisjuhlaa. Laissa korostetaan uskonnon, omantunnon ja vakaumuksen vapauden merkitystä ihmisoikeutena ja perusvapautena.

– Uskonnonvapauslailla on suuri merkitys suomalaisille yksilönä ja kansakuntana. On tärkeää, että ihmiset voivat ilmaista julkisesti uskoaan ja ajatuksiaan ja olla vapaasti yhdessä toisten samalla tavalla ajattelevien kanssa, Malvaranta sanoo.

Askelia ihmisyyteen -näyttely avoinna ti, ke, pe kello 11–19, to kello 11–20, la kello 12–18 ja su kello 12–16 lokakuun loppuun saakka Espoossa Helinä Rautavaaran museossa, Entressen kauppakeskus, Siltakatu 11. Vapaa pääsy. Näyttelyn aihepiiriin liittyen järjestetään työpajoja eri kohderyhmille.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uudessa Amos Andersonin kotimuseossa on kappeli, jossa näkyy hänen kiinnostuksensa katolisuuteen ja Neitsyt Mariaan

Hengellisyys

Liikemies Amos Anderson kiinnostui kristinuskosta jo poikana. Aikuisena hän keräsi mittavan kokoelman vanhaa uskonnollista taidetta ja herätti pahennusta ekumeenisilla suhteillaan.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.