null Kauniaisten uusi kirkkoherra: Nuoret kysyvät, tuomitseeko Jumala normista poikkeavan

Mimosa Mäkinen lupaa työskennellä sen puolesta, että Kauniaisten seurakunta säilyy itsenäisenä myös tulevaisuudessa.

Mimosa Mäkinen lupaa työskennellä sen puolesta, että Kauniaisten seurakunta säilyy itsenäisenä myös tulevaisuudessa.

Ajankohtaista

Kauniaisten uusi kirkkoherra: Nuoret kysyvät, tuomitseeko Jumala normista poikkeavan

Kauniaisten uusi kirkkoherra Mimosa Mäkinen toivoo, että kirkon avioliittokäsitys laajentuisi koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja. Mäkinen noudattaa kuitenkin asiassa kirkon yhteisiä pelisääntöjä.

Ei ristin sielua. Kauniaisten kirkon eteisaula on hiirenhiljainen.

Unelias hetki katkeaa aplodien terävään ääneen. Kaksi päivää sitten kirkkoherraksi valitun Mimosa Mäkisen kiitos- ja onnitteluhartaus päättyy juuri kerrosta ylempänä.

Seurakunnassa pastorina toiminut Mäkinen aloitti kirkkoherran tehtävien hoitamisen viime vuoden elokuussa, kun edellinen kirkkoherra Mauri Vihko lähti kirkon ulkosuomalaistyön johtajaksi.

Sijaisena Mäkinen pyrki välttämään linjaratkaisuja, jotka menisivät tulevan kirkkoherran tontille. Tultuaan valituksi tehtävään Mäkinen sanoo, että isoille reformeille ei ole tarvetta.

– Rakenteet ovat varsin hyvässä jamassa. Työn suunnittelun tapa ja johtamisen rakenne ovat selkeitä, Mäkinen sanoo.

Omiksi tavoitteikseen Mäkinen linjaa työn painopisteen siirtymisen kirkonmäeltä kaupunkilaisten arkeen, vahvan yhteisöllisyyden myös verkossa sekä Kauniaisten seurakunnan säilymisen itsenäisenä.

Koin, että minut hyväksytään seurakunnassa. Kukaan ei koskaan tuputtanut minulle mitään.
- Mimosa Mäkinen

Nuoren tytön mielipiteellä oli väliä

Mimosa Mäkinen oli vain 13-vuotias, kun kuopiolaisen Puijon seurakunnan nuorisotyönohjaaja valitsi innokkaan tytön vetämään seurakunnan kokkikerhoa. Se oli Mäkisen ensimmäinen kokemus siitä, että seurakunta on paikka, jossa saa vaikuttaa ja omalla mielipiteellä on väliä.

Mäkinen jatkoi rippikoulusta isoseksi ja osallistui nuorteniltoihin, retkille ja leireille. Yhdessä harrastettiin seinäkiipeilyä, vaijeriliukua ja liveroolipelejä. Yön pimeydessä larppaavat nuoret muuttivat seurakunnan leirikeskuksen kreivi Draculan linnaksi.

Kirkko veti Mäkistä puoleensa myös syvällisemmistä syistä. Uskonnolliset ja maailmankatsomukselliset kysymykset ovat kiinnostaneet häntä lapsesta saakka. Kirkko oli kasvuympäristö, jossa samat kysymykset kiinnostivat muitakin.

– Koin, että minut hyväksyttiin seurakunnassa. Sain pohtia kaikenlaista ja olla myös eri mieltä. Kukaan ei koskaan tuputtanut minulle mitään, hän sanoo.

Teologia vei pitemmän korren

Nuoruuden tärkeisiin hahmoihin kuului Puijon seurakunnan pastori, raamatuntutkija ja tietokirjailija Kari Kuula, joka suhtautui nuoreen pohdiskelijaan tasavertaisena keskustelukumppanina. Mäkisen mukaan Kuula ei koskaan väheksynyt "tyhmiä kysymyksiä", vaan kannusti häntä jatkamaan teologisten kysymysten pohdintaa.

Mäkisellä oli kuitenkin muita suunnitelmia. Hän halusi poliisiksi.

Kohtalo puuttui peliin yläasteiässä, kun Mäkiselle puhkesi astma. Lukion loppuvaiheessa hänelle selvisi, että työkykyä haittaava sairaus on este poliisiksi pääsylle.

– Silloin teologinen tiedekunta oli itsestään selvä vaihtoehto. Luulen, että tämä on hyvä näin. Herkkyyteni vuoksi minusta olisi luultavasti tullut huono poliisi, Mäkinen sanoo.

Kauniaisten suomalaisen seurakunnan pappina Mäkinen aloitti vuonna 2011 työskenneltyään ennen sitä Tapiolassa. Mäkinen sanoo kasvaneensa Kauniaisissa ammatillisesti aikuiseksi.

– Minulle annettiin mahdollisuus olla nuorena naispappina uskottava uudenlaisissa tehtävissä. Olen saanut ideoida ja viedä asioita eteenpäin ja minulla on ollut esimiehen ja työtovereiden tuki.

– Nuoret pohtivat laajasti seksuaalisuuteen ja sukupuoliseen monimuotoisuuteen liittyviä kysymyksiä, Mimosa Mäkinen sanoo.

– Nuoret pohtivat laajasti seksuaalisuuteen ja sukupuoliseen monimuotoisuuteen liittyviä kysymyksiä, Mimosa Mäkinen sanoo.

Hiippakunnan nuorin kirkkoherra

34-vuotias Mäkinen on Espoon hiippakunnan nuorin kirkkoherra. Mäkinen huomauttaa naurahtaen, että ikä on suhteellinen asia. Seurakuntanuorten parissa tunne omasta nuoruudesta karisee nopeasti.

Kauniaisten seurakunnan nuorisopappina Mäkinen on löytänyt itsensä samankaltaisista keskusteluista kuin nuorena, mutta tällä kertaa eri puolelta pöytää. Pöydän virkaa tekee usein WhatsApp tai muu sosiaalinen media, mutta nuorten kysymykset ovat samoja kuin ennenkin.

Kärsimykseen liittyvien ikuisuuskysymysten lisäksi moni nuori haluaa jakaa huolensa maapallon ekologisesta tilasta ja tulevaisuudesta.

– Uutta on se, miten laajasti nuoret pohtivat seksuaalisuuteen ja sukupuoliseen monimuotoisuuteen liittyviä kysymyksiä. Homokysymyksen kautta nuoret kuulostelevat sitä, onko Jumala sellainen, joka tuomitsee normista poikkeavat, Mäkinen sanoo.

Keskustelua ei voi väistää

Kirkkoherranvaaliin liittyvässä paneelikeskustelussa ehdokkaat saivat vastata yhdellä sanalla kysymykseen, vihkisivätkö he samaa sukupuolta olevia pareja, jos kirkolliskokous päättäisi, että se on mahdollista. Mäkisen vastaus oli "kyllä".

Mäkinen perustelee näkemystään kiertelemättä, vaikka tietää, että kysymys jakaa mielipiteitä myös Kauniaisissa.

– Toivon, että kirkon avioliittokäsitys voisi laajentua koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja. Henkilökohtaisesti olisin valmis vihkimään ja siunaamaan myös näitä pareja. Omatuntoni sanoo, että en voisi kieltää heiltä siunausta. Sitoudun kuitenkin kirkon yhteisiin pelisääntöihin, koska en katso omistavani kirkon pappisvirkaa.

Mäkinen toteaa, että keskustelua kirkon avioliittokäsityksestä ei voi väistää. Sen täytyy kuitenkin tapahtua kaikkia osapuolia kunnioittavasti.

– Tilanne on se mikä on. Pyrin kuitenkin siihen, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat kokea itsensä aidosti tervetulleeksi tässä seurakunnassa.

Lauluääni ei ratkaissut

Kirkkoherran valinnan teki Kauniaisten suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto maanantaina 29.5. Vt. kirkkoherrana toiminut Mimosa Mäkinen sai 11 ääntä ja Hausjärven seurakunnan kirkkoherra Jussi Kauranne yhden äänen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Espoon hiippakuntaan valitaan kirkkoherra välillisellä vaalilla.

"Vaalissa valitaan ennen muuta seurakunnan työyhteisön johtaja. Suorassa vaalissa korostuvat ehdokkaan komea lauluääni ja saarnataito, jotka ovat vain yksi osa kirkkoherran työtä", Kauniaisten yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kari Huoponen perustelee.

Kauniaisten suomalainen seurakunta muodostaa seurakuntayhtymän yhdessä Grankulla svenska församlingin kanssa. Suomalaisella seurakunnalla on 4270 jäsentä ja Grankulla svenska församlingilla noin 2500.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Haudan pimeyteen alkaa kajastaa valoa – pääsiäisyön palvelus käy läpi koko ihmiselämän kaaren

Ajankohtaista Hengellisyys

Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen rakastui pääsiäisyön messuun jo nuorena.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.