null Kehitysvammaisten liikuntapassi haastaa liikkumaan omassa arjessa enemmän – kissan ulkoiluttaminen tuo ruksin passiin

Rentolan ryhmäkodin asukkaat kokoontuivat yhteiseen jumppahetkeen takapihalle ja saivat ensimmäisen ruksin liikuntapassiin.

Rentolan ryhmäkodin asukkaat kokoontuivat yhteiseen jumppahetkeen takapihalle ja saivat ensimmäisen ruksin liikuntapassiin.

Ajankohtaista

Kehitysvammaisten liikuntapassi haastaa liikkumaan omassa arjessa enemmän – kissan ulkoiluttaminen tuo ruksin passiin

Koronan vuoksi urheilu, liikunta ja yhteiset tapahtumat ovat jääneet vähiin monessa ryhmäkodissa.

Koronan vuoksi kirkon kehitysvammaistyössä on mietitty uusia, turvallisia tapoja tavoittaa seurakuntalaisia.

Yksi niistä on Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien yhdessä lanseeraama liikuntapassi, johon voi ruksia omat liikuntasuorituksensa ja saada sitä kautta uutta motivaatiota liikkumiseen.

Vammaistyön pappi Kati Koskinen tuo passit Koskelassa sijaitsevan Rentolan ryhmäkodin asukkaille. Ensimmäinen ruksi kerätään osallistumalla jumppahetkeen ryhmäkodin takapihalla.

Vammaistyössä seurakuntalaisten tavoittaminen on ollut korona-aikana haastavaa, koska sisätiloissa kohtaamista on yritetty välttää.

Eelis Orrell tulee paikalle suoraan karting-radalta. Hän kertoo harrastavansa myös lintujen bongailua ja ongintaa. Muutkin innostuvat kertomaan liikuntaharrastuksistaan.

– Minä vien kissoja ulos, Lenita Lehtonen kertoo. Hän käy myös ohjatusti jumpalla.

– Liikuntapassin suoritukseksi kelpuutetaan mikä tahansa liikunta ulkona tai sisällä, Kati Koskinen sanoo.

– Vaikkapa juuri se, että on käynyt kissojen kanssa lenkillä. Sitten voi laittaa ruksin passiin.

Kuntosaliharrastus loppui korona-aikana

Irmeli Pänttönen kertoo käyvänsä joka päivä lenkillä.

– Paitsi jos sää on ihan kamala, hän lisää.

– Minä olen käynyt sauvakävelemässä, kertoo Kaarina Särkiluoto.

Hän ja Erkki Ailanne ovat käyneet aikaisemmin kuntosalilla. Sekin on ollut koronan vuoksi tauolla, samoin kuin monet ryhmäliikuntatunnit ja muutkin yhteiset tapahtumat, joita ryhmäkodeissa on vietetty. Liikuntapassin toivotaan innostavan seurakuntalaisia taas urheilun pariin.

Enemmän liikettä omaan arkeen

Kati Koskisen mukaan Liikuntapassin idea on haastaa ihmisiä liikkumaan omassa arjessa enemmän, itselle sopivalla tavalla.

– Mutta tästäkään ei pidä ottaa mitään ylimääräistä stressiä. Jos rukseja ei kerry, se ei haittaa.

Vammaistyössä seurakuntalaisten tavoittaminen on ollut korona-aikana haastavaa, koska sisätiloissa kohtaamista on yritetty välttää.

Yksi tapa olisi lähteä yhdessä lenkille tai pitää jumppahetkiä ulkona. Koskinen on ajatellut, että voisi vetää ohjattua liikuntaa ryhmäkotien pihoilla.

Nyt ryhmä innostuneita jumppaajia kerääntyy Rentolan ryhmäkodin takapihalle pyörittelemään lantiota, varjonyrkkeilemään, tekemään uintiliikkeitä ilmassa ja tietenkin venyttelemään. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.