null Keittiömystikko: Sydämen ohjaus tapahtuu hetkessä

Puheenvuorot

Keittiömystikko: Sydämen ohjaus tapahtuu hetkessä

Pitäisi tehdä päätös, nähdä eteenpäin, uskaltaa. Kyse voi olla parisuhteesta, työstä tai unelmista. Ketä tai mitä ääntä kuuntelen? Onko päästettävä irti vai pidettävä kiinni?

Poikamme piirsi 5-vuotiaana piirustuksen, jossa salkkumies seisoi eri suuntaan osoittavien tienviittojen juurella ja itki. Hän ei tiennyt mihin suuntaan mennä. Niitä hetkiä tulee elämässä eteen jokaiselle.

Aiemmista suunnitelmista irti päästäminen on helppoa, jos uusi suunta ja sen lopputulos on taattu, mutta niinhän homma ei usein toimi. Väliin tulee vapaa pudotus, tyhjä kohta. Siinä kaikki on mahdollista, vaan ei varmaa. Tuollaisessa hetkessä pysyminen on todella hedelmällinen ja hankala paikka ihmiselle. Siinä altistuu elämälle.

Mieli analysoi tilanteet usein liian pitkälle. Se tekee suunnitelmia ja päätelmiä. Se luo kauhukuvia, joita se ei halua todeksi, tai kauneutta, jonka se välttämättä haluaa. Se yrittää varmistaa asiat ja pitää niistä ja oman ihmisensä oikeuksista kiinni. Mieli on hieno työkalu, mutta huono ainoa ohjaaja.

Mitään ei ole päätetty ennalta, sillä sydän ei tunne kauas – se tuntee nyt.

Elämän hälyssä voi tuntua, että sydänkin on sekaisin, mutta se tietää kyllä lopulta paljon, jos se saa ihmisensä hidastamaan tahtia. Sydämen ohjaus tapahtuu hetkessä. Läsnäolevassa tilassa sydän ja aistit ovat auki, ja informaatiota kulkee niiden kautta. Mitään ei ole päätetty ennalta, sillä sydän ei tunne kauas – se tuntee nyt. Sydämen polku avautuu tässä hetkessä, luottamuksessa. Sydän tietää: kaikki ei ole minusta kiinni. Teen parhaani ja annan anteeksi itsellenikin. Kaikki järjestyy. "Miten?" kysyy mieli, mutta sydän vastaa: "Saan tietää ajallaan."

Joskus sisäiset äänet ovat hautautuneet kiireen tai toisten toiveiden jalkoihin, eikä niitä kuule. Elämä ohjautuu ulkoapäin ja on odotusten tai yhteisön asettamaa. Normien alta löytyy sisäisin ääni. Se on oikeastaan aika äänetön. Se ei vaadi, eikä vakuuta. Se vain on. Häivähdyksenä, joka tuntuu luissa ja ytimessä. Tunnistat sen sanoman oikeasta olosta.

Oletko valmis vastaanottamaan hyvää? Kun uskaltaa kohdata tyhjät hetket, epätietoisuuden ja pelottavat tunteet, osa huolista tippuu pois. Niiden tilalle virtaa happea, tietoisuutta ja luottamusta.

Poikamme piirsi itkevän salkkumiehen ongelmaan myös ratkaisun. Paperin toiselle laidalle ilmestyi hymyilevä mies salkkunsa kanssa ja hänen viereensä tikkaat ja nuoli, joka osoitti ylöspäin.


Kirjoittaja on luokan- ja uskonnonopettaja, kirjailija, retriitinohjaaja, entinen lumilautailija, vaimo ja neljän lapsen äiti, jonka sydän sykkii hiljaisuudelle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Keittiömystikko: Äidin jokapäiväinen työ on näkymätöntä, mutta se jos mikä pitää maailmaa koossa

Puheenvuorot

Olit sisälläni, kun sydämesi löi ensimmäisen kerran. Olen suojannut sinua siitä saakka. Kiitos yhteisestä matkasta, lapsi!
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.