null Keittiömystikko: Jospa kaikki onkin hyvin ja olet siellä missä kuuluukin

Puheenvuorot

Keittiömystikko: Jospa kaikki onkin hyvin ja olet siellä missä kuuluukin

Elämällä on keinonsa, joilla se osoittaa, että kuljemme johdatuksessa. Se voi olla vaikka viesti graffititaulussa.

On jo myöhä ja mietin mistä kirjoittaisin. Silmäni osuvat keittiössä Högforsin puuhellan kuparikuvun reunalle asetettuun tauluun. Se on elämästä pölyyntynyt, mutta herättää yhä saman ilon ja ihmetyksen tunteen kuin löytyessään.

Kävelimme silloin Helsingissä Bulevardia pitkin, minä, mies ja esikoinen vaunuissa, noin vuonna 2002. Vastaan tuli pieni kivijalkakauppa, johon johtivat alaspäin vievät kiviset portaat. Paikka oli piilossa, mutta kutsui meitä. Vaunut oli vaikea kantaa.

Sisällä oli graffitinäyttely, uniikkeja tuotteita ja hiljainen myyjä. Jännästi päällystetyt muistikirjat ovat jääneet mieleeni, sillä muistikirjoihin voi kerätä havaintoja, lauseita, suunnitelmia, näkyjä ja oivalluksia – itseään.

Putiikin seinällä, katon rajassa, oli useita ohuelle levylle maalattuja graffititeoksia. Ne olivat neliönmuotoisia ja vain muutaman euron hintaisia. Kolme teosta kiinnittivät huomiomme, ne olivat paloja isommasta kokonaisuudesta. Arvelin, että ne näyttäisivät hyvältä silloisen kotimme eteisen seinällä punaisen lipaston yläpuolella, joten ostimme ne.

Kotona graffititaulut jäivät pöydälle odottamaan, että joku virittäisi ne seinälle. Eräänä päivänä otin taulut käsiini ja tutkin niitä. Mietin kiinnitysmekanismia ja taulujen järjestystä. Juuri silloin aurinko osui ikkunan läpi käsissäni olevaan tauluun ja huomasin, että maalin alla lukee jotain. Tätä piilotekstiä ei näkynyt ollenkaan, kun maalausta katsoi tavanomaisesti. Vasta vinosti osunut valo paljasti maalin alta isoin kirjaimin kirjoitetut sanat: Jumala on rakkaus.

Hämmästyin. Olen aina pitänyt yllätyksistä, eikä tämä paikka ollut tälle viestille se oletettavin!

Vasta vinosti osunut valo paljasti maalin alta isoin kirjaimin kirjoitetut sanat: Jumala on rakkaus.

Jokaiselle, joka pysyttelee avoimena, elämän salaisuus tulee kerrotuksi omalla, yllättävällä tavalla. Mikä tahansa paikka, asia tai ihminen voi kätkeä sisäänsä yllätyksen tai sanoman, jos sen näkee oikeassa valossa. Tärkeät asiat tunnistaa kyllä. Ne tuntuvat helähdyksenä soluissa.

Minulle Rakkaus tarkoittaa muun muassa, että elämä on hyvä, että elämä kannattelee ja näkee sinut ja minut ainutlaatuisina, osana kokonaisuutta. Jospa kaikki onkin hyvin ja olet siellä missä kuuluukin. Eikä se tarkoita yhtä kuin helppoa elämää. Elämä voi olla myös todella monimuotoinen ja raju. Kaiken koetun takanakin on silti mahdollinen tarkoitus, joka avautuu tai ei.

Tarkoittaako "Jumala on rakkaus" sinulle jotakin? Entä mitä viestejä olet saanut, yllättävissä paikoissa? Ihmisten puhe, radiosta kuuluvat kappaleet ja kirjasta aukeavat sivut voivat olla niitä pieniä elämän viestejä, joista tulee olo, että kaikki sujuu kuten on suunniteltu. Että olet oikeassa paikassa. Jokaisella on osansa palapelissä!

 

Kirjoittaja on luokan- ja uskonnonopettaja, kirjailija, retriitinohjaaja, entinen lumilautailija, vaimo ja neljän lapsen äiti, jonka sydän sykkii hiljaisuudelle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.