Kenraali Brian Peddlen johtama armeija sotii niitä asioita vastaan, jotka tuhoavat ihmistä ja luomakuntaa
– Yritämme olla hyvyyden voima, sanoo Pelastusarmeijan johtaja Brian Peddle. Hän on arvoltaan kenraali ja hänen vaimonsa Rosalie komentaja sotilaallisesti organisoidussa kristillisessä yhteisössä.
Kanadalainen kenraali Brian Peddle johtaa 131 maassa toimivaa hieman erilaista armeijaa, jolla on 1,3 miljoonaa sotilasta. Hänen vaimonsa Rosalie Peddle on arvoltaan komentaja. He vierailivat Suomessa tarkastamassa paikallisen yksikön eli Suomen Pelastusarmeijan, joka on toiminut täällä jo 130 vuoden ajan.
Millainen armeija on Pelastusarmeija, kenraali Brian Peddle?
– Perustajamme William ja Catherine Booth kokivat tilanteen 1800-luvun lopun Englannissa sellaisena, että käynnissä oli hengellinen sotatila. Asemoimme itsemme niiksi, jotka käyvät sotaa tässä maailmassa vaikuttavaa pahuutta vastaan. Käytämme univormua osoittamaan identiteettimme. Sen sijaan, että puhuisimme pastoreista, rovasteista tai piispoista, meillä on käytössä sotilasarvot. Ne auttavat näkemään esimerkiksi sen, kauanko henkilö on ollut Pelastusarmeijan palveluksessa. Majurin on pitänyt palvella vähintään 15 vuotta.
– Oikeasti emme ole niin sotilaallisia, enemmänkin kollegiaalisia.
Käytte siis sotaa. Ketä vastaan?
– Kun Pelastusarmeija aloitti Itä-Lontoossa 154 vuotta sitten, monia naisia kohdeltiin kaupungissa huonosti, lapsista ei huolehdittu riittävästi ja päihderiippuvaisia oli paljon. Perustajamme totesivat, että meidän pitää reagoida käydä sotaa näitä asioita vastaan, sillä ne tuhoavat lähimmäisiämme.
– Minua ahdistaa se, että tilanne ei ole tästä juuri muuttunut. Ne asiat, jotka haastoivat meitä ja synnyttivät Pelastusarmeijan, ovat yhä läsnä. Lapsia kohdellaan yhä kaltoin ja meillä on modernia orjuutta, ihmiskauppaa. Meidän pitää yhä jatkaa kamppailua sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta ja epätasa-arvoa vastaan. Tässä maailmassa on niitä, joilla on ja niitä joilla ei ole. Köyhyyttä on yhä paljon eikä nälkä ole maailmasta kadonnut. Kaikki eivät edelleenkään saa opetusta.
Taisteletteko pahoja ihmisiä vastaan?
– Me emme viime kädessä taistele ihmisiä vastaan. Raamattu puhuu henkivalloista pahuuden takana. Jotta pahuuden todellisuuden ymmärtää, pitää tavata ihmiskaupan uhriksi joutunut nainen tai puhua maataloustöihin myydyn lapsen kanssa. Kamppailemme näitä hirveyksiä vastaan.
– Ajattelen myös ilmastonmuutosta pahuutena. Jumala on antanut meille ihmisille tämän kauniin maailman, jotta pitäisimme siitä huolta. Emme tee sitä kovin hyvin. Ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit vaikuttavat eniten maailman köyhimpiin, joita yritämme auttaa.
– Voimme ylläpitää kouluja, antaa ihmisille suojaa, tukea heitä pääsemään irti riippuvuuksista, auttaa löytämään uskonyhteisön ja niin edelleen. Olla hyvyyden eikä pahuuden voima.
Auttaako sodassa pahuutta vastaan se, että olette kansainvälinen organisaatio?
– Kyllä, voimme yhdistää ihmisiä. Kerron esimerkin. Kaikista maailman paikoista meillä on toimintaa myös Kuwaitissa. Pelastusarmeijalla on siellä turvakoti. Monet nuoret, usein afrikkalaiset, naiset tulevat Kuwaitiin töihin. Joskus käy niin, että heidät pakotetaan tekemään työtä ilman palkkaa ja jopa seksiorjiksi. Me voimme pelastaa heitä siellä ja jopa auttaa heitä takaisin kotiin, koska Pelastusarmeija toimii vahvasti monessa Afrikan maassa.
Onko palveluksessanne muita kuin sotilaita?
– Meillä on 1,3 miljoonaa sotilasta, joiden tukena on lukematon määrä muita ihmisiä. Meillä on siviilijäseniä, vapaaehtoisia ja tukijoita. Puhumme heistä armeijana armeijan takana.
Tervehtivätkö sotilaanne, kun he tapaavat ylempiarvoisen upseerin?
– Emme vedä kättä lippaan, kuten maallisten armeijoiden sotilaat. Perinteinen tervehdys on osoittaa etusormella kohti taivasta, mikä tarkoittaa kiitos ja kunnia Jumalalle.
Teillä on univormut. Onko teillä myös maastopuku?
– Meillä on erilaisia univormuja eri kulttuureissa. Itse käytän usein laivastonsinistä, Pakistanissa ja Intiassa harmaata ja Afrikassa valkoista. Intiassa naisten asuna on perinteinen sari. Teemme parhaamme sopeutuaksemme kulttuuriin. Jos ymmärsin kysymyksen oikein, niin vastaus on ei, emme naamioidu. Olemme avoimesti ja näkyvästi Pelastusarmeija. Vaikka aina ei ole helppoa, tästä emme tinki myöskään maissa, joissa on vaikea elää kristittynä.
Ne asiat, jotka haastoivat meitä ja synnyttivät Pelastusarmeijan, ovat yhä läsnä.
– Brian Peddle
– Jopa kolmannes pelastusarmeijalaisista toimii Pakistanissa, Intiassa ja Sri Lankassa. Kuubassa olemme toimineet koko kommunistisen hallinnon ajan. Manner-Kiinassa meillä ei ole virallista rekisteröintiä ja menetimme siellä omaisuutemme. Toimisto meillä yhä on.
– Muslimimaissa emme saarnaa kadunkulmissa. Pidämme sen sijaan sairaaloita, huolehdimme ihmisistä ja autamme katastrofeissa. Kerromme kristuksesta osoittamalla myötätuntoa. Jotkut muslimit kääntyvät kristityiksi. He joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan, esimerkiksi eron perheestä ja työpaikan. Länsimaissa ei olla totuttu tällaisiin uhrauksiin. Täällä uskon haastaa maallistuminen ja materialismi. Luottamus laitetaan siihen, mitä itse tekee, vaikka lopulta on kyse ikuisuudesta. Jokaisen elämä päättyy joskus eikä kenelläkään aina kaikki mene hyvin.
Auttaako armeijanne kaikkia?
– Kyllä. Palvelemme kaikkia. Ei ole kyse siitä, mihin uskot, minkä värinen olet, mikä on seksuaalinen suuntautumisesi tai onko sinulla henkilöpapereita. Kysymme, mitä apua tarvitset ja miten voimme auttaa. Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa on yhä periaatteemme.
Voiko upseerinne olla naimisissa samaa sukupuolta olevan kanssa?
– Ei. Pidämme kiinni siitä, että avioliitto on tarkoitettu miehen ja naisen väliseksi elinikäiseksi liitoksi. Apua annamme kaikille, eikä seksuaalista suuntautumista kysytä.
Ovatko naiset tasa-arvoisia Pelastusarmeijassa, Rosalie Peddle?
– Naiset ovat alusta asti olleet aktiivisia Pelastusarmeijassa. Heitä on valittu myös johtajiksi, kenraaleiksi. Tosin sukupuolten tasa-arvon eteen täytyy meilläkin tehdä paljon työtä. Naisia tarvitaan lisää johtotehtäviin. Aiemmin, jos mies oli kenraali, hänen puolisoaan kutsuttiin rouva kenraaliksi. Minun komentajan arvoni ei ole tällainen, vaan olen tehnyt omaa uraa. Johdan Pelastusarmeijan naistyötä. Maailmassa on paljon epäoikeudenmukaisuutta, joka kohdistuu naisiin ja jota vastaan kamppailemme kaikin keinoin. Tämä on ainutlaatuinen paikka vaikuttaa.
Suomen pelastusarmeija täyttää 130 vuotta
Pelastusarmeija tuli Suomeen 130 vuotta sitten. Ensimmäiset kokoukset pidettiin Siltasaaren sirkusmaneesissa Hakaniemessä. Nykyisin toimintaa on 35 paikkakunnalla.
Kenraali Brian Peddle ja komentaja Rosalie Peddle osallistuivat Suomessa 130-vuotisjuhliin, muun muassa lasten ja nuorten tapahtumiin ja jumalanpalvelukseen Temppeliaukion kirkossa. Kenraali Peddle vieraili myös Alppikadun asumispalveluyksikössä, joka teki häneen vaikutuksen. Hän tapasi yksikössä muun muassa naisen, joka oli vuosien tilapäisasumisen jälkeen saanut sieltä oman kodin.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kristinuskon pitää haastaa kaikenlainen fundamentalismi, sanoo Suomessa vieraillut dominikaaniveljeskunnan oppinut Timothy Radcliffe
AjankohtaistaFundamentalismi on modernin ajan ilmiö, joka vetoaa erityisesti heihin, jotka tuntevat tuntevat itsensä näkymättömiksi.