null Mustasaaressa voi uida, saunoa, nähdä lampaita ja hiljentyä kappelissa – saari aukeaa kummipäivänä 2.6.

Mervi Rosnell (vas.) ja Elina Hirvola kutsuvat virkistymään työpaikalleen Mustasaareen. – Paikkana Mustasaari on pala paratiisia. Se tarjoaa oivallisen retkipäiväympäristön pienelläkin budjetilla, Rosnell sanoo.

Mervi Rosnell (vas.) ja Elina Hirvola kutsuvat virkistymään työpaikalleen Mustasaareen. – Paikkana Mustasaari on pala paratiisia. Se tarjoaa oivallisen retkipäiväympäristön pienelläkin budjetilla, Rosnell sanoo.

Ajankohtaista

Mustasaaressa voi uida, saunoa, nähdä lampaita ja hiljentyä kappelissa – saari aukeaa kummipäivänä 2.6.

Mustasaari on pala paratiisia Seurasaarenselällä. Sinne pääsee pienelläkin budjetilla.

Lehtipuhaltimet hurisevat ja haravat heiluvat, kun talkoolaiset valmistelevat Seurasaarenselällä sijaitsevaa Mustasaarta kesävieraita varten. Walhalla-lautta seisoo vielä satamassa, mutta kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina se kuljettaa väkeä Taivallahdesta kummipäivään, kesäkauden ensimmäiseen tapahtumaan.

– Lauttamatka on silloin ilmainen kaikille. Luvassa on keppihevoskisoja, musiikkihetkiä ja hartauksia, Mustasaaren toimintakeskuksen toiminnanohjaaja Mervi Rosnell kertoo.

Rosnell aloitti työssään maaliskuussa. Hän ja saaressa siivoustyöntekijänä viime kesänäkin ollut Elina Hirvola esittelevät ympäristöä yl­peinä.

– Paikkana Mustasaari on pala paratiisia. Se tarjoaa oivallisen retkipäiväympäristön pienelläkin budjetilla, Rosnell sanoo.

Sunnuntaina 2.6. lauttamatka Taivallahdesta on ilmainen, kun vietetään kummipäivää.

Sunnuntaina 2.6. lauttamatka Taivallahdesta on ilmainen, kun vietetään kummipäivää.

Ilmaismuskari, kesäteatteria ja rukoushetkiä

Mustasaari on ollut Helsingin seurakuntien omistuksessa vuodesta 2000. Sitä ennen seurakunnat vuokrasivat sitä kaupungilta 1930-luvulta alkaen.

Vaikka kävijöistä suuri osa on lapsiperheitä, Rosnell korostaa, että kaikki ovat tervetulleita. Saari on myös ryhmien käytössä.

Saaressa on grillikatos omien eväiden syömistä varten, ja vuonna 1888 rakennetussa tunnelmallisessa päärakennuksessa voi ostaa lounasta ja kahvia. Kesän ohjelmassa on niin hengellisiä tilaisuuksia kuin teatteria ja kädentaitojakin.

– Klovnit ilman rajoja esiintyvät ja pitävät työpajan 8. kesäkuuta. Pukinmäen taidekoululaiset näyttelevät hölmöläisiä kesäteatterissa. Heinäkuun käsityöviikolla on kaikenikäisille sopivaa ohjelmaa, Mervi Rosnell mainitsee tapahtumia.

Saunaan pääsee keskiviikkoisin ja torstaisin.

Hartaudet pidetään tiistaista lauantaihin kahdelta, ja torstai-iltaisin puoli seitsemältä voi hiljentyä luottamuksen rukoushetkessä. Sunnuntaisin vietetään messua. Saunaan pääsee keskiviikkoisin ja torstaisin.

Lapsiperheen päivä vilahtaa saaressa. Lapset viihtyvät uimarannalla ja leikkipaikalla. Juhannusaattona on ohjelmaa koko perheelle. Kaikille avoimet ilmaismuskarit perjantaisin puoli kahdeltatoista alkavat juhannuksen jälkeen. Saaressa järjestetään myös lasten synttärijuhlia aarteen­etsintöineen.

Lampaat, kanit ja kanat muuttavat saareen

Heinäkuisena päivänä Mustasaa­ressa käy jopa 600 ihmistä. Heitä palvelee yksitoista työntekijää, joiden työnkuva on moninainen.

– Kaverini vinkkasi, että Mustasaari on mahtava kesätyöpaikka. Saan tehdä paljon muutakin kuin siivota, luokanopettajaksi opiskeleva Elina Hirvola sanoo.

– Viime kesänä järjestimme kesätyöntekijöiden kesken yhteislaulutilaisuuden, kirjoitimme ja esitimme lastennäytelmän, ruokin lampaita, pidin hartauksia lapsille ja avustin messussa.

Saaren kappelissa vietetään rukoushetkiä ja sunnuntaisin messua.

Saaren kappelissa vietetään rukoushetkiä ja sunnuntaisin messua.

Rosnellin ja Hirvolan mielestä parasta Mustasaaressa on luonto ja kohtaamiset ihmisten kanssa.

– Aiemmissa asiakaspalvelutöissäni fokuksessa on ollut tulos, mutta täällä kannustetaan ihmisten kohtaamiseen. Viime kesältä mieleeni jäi erityisesti helteinen päivä, jolloin haravoin pari tuntia nelivuotiaan kanssa. Toisena päivänä juttelin pitkään iäkkään rouvan kanssa, Hirvola muistelee.

Kävijät antavat kiittävää palautetta saaren miljööstä. Vartin lauttamatka on monelle elämys, samoin eläimet: lampaat, kanit ja kanat.

– Kiitosta tulee myös ruuasta. Mustasaari on tunnettu mehevistä korvapuusteista! Hirvola kehaisee.

Lautta lähtee Taivallahdesta.

Lautta lähtee Taivallahdesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.