null Keskiajan sävelet tarjoavat lepoa ja lohtua – meditatiivinen rukouslaulumessu on entistä mietiskelevämpi

– Luostarilaulujen perintö on mielestäni unohdettu. Kristillisen mietiskelyn juuret ovat vanhat ja vahvat, sanoo Hilkka-Liisa Vuori.

– Luostarilaulujen perintö on mielestäni unohdettu. Kristillisen mietiskelyn juuret ovat vanhat ja vahvat, sanoo Hilkka-Liisa Vuori.

Hengellisyys Ajankohtaista

Keskiajan sävelet tarjoavat lepoa ja lohtua – meditatiivinen rukouslaulumessu on entistä mietiskelevämpi

Ikivanhat laulut, hiljaisuus ja levollisuus houkuttelevat ihmisiä Kallion kirkkoon joka keskiviikko.

Mistä Meditatiivisen rukouslaulumessun musiikki on peräisin, musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori?

– Laulut ovat vanhaa gregoriaanista perinnettä, keskiaikaisia sävelmiä. Monet niistä ovat peräisin suomalaisista käsikirjoituksista, eli se on meidän omaakin historiaamme. Näitä lauluja laulettiin Suomessa keskiajalla. Mietiskely ja ylistys kulkevat niissä käsi kädessä.

– Sävelmät ovat keskiaikaisia, mutta tekstit vaihtelevat. Niissä on paljon psalmitekstiä, ja uusimmat rukoukset ovat 1900-luvulta. Messussa luodaan siltaa keskiajalta tähän päivään ihmisille, jotka kaipaavat hidasta, mietiskelevää messuyhteyttä. 

Vox Silentii -duo, jossa laulat Johanna Korhosen kanssa, julkaisee uuden levyn. Onko se musiikki samanlaista kuin meditatiivisessa rukouslaulumessussa?

– Joitakin lauluja on otettu rukouslaulumessusta. Levymme Nolite timere – Älkää pelätkö sisältää keskiaikaisia enkelilauluja latinaksi; sellaista laulustoa, jota kukaan ei enää laula. Ne kertovat, miten ihmiset ovat kokeneet ja nähneet enkelit keskiajalla. Enkelten roolit olivat silloin varsin toimeliaita! Sellainen enkelikuva kiinnostaa ihmisiä, ei pehmeä kiiltokuva.

Ensimmäistä rukouslaulumessua vietettiin 1999. Miten messu on muuttunut tänä syksynä?

– Messua on viety vielä mietiskelevämpään suuntaan, jotta kaikki palvelisi sitä, että ollaan levossa. Ihan kaikki on laulettua, myös Isä meidän -rukous. Päivän rukous on aina sama, mutta sana ja psalmi vaihtuvat kirkkovuoden mukaan. Olemme etsineet tekstejä, jotka antaisivat lohtua ja lepoa. Joka messussa pappi esittelee päivän mystikon.

– Uutta on myös diakoni Nina Klemmtin ohjaama lyhyt meditatiivisen kirjoittamisen hetki messun jälkeen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Keskellä kuhinaa lauletaan hiljaa rukouksia tuhannen vuoden takaa – meditatiivinen messu on mietiskelyn tekemistä näkyväksi

Ajankohtaista

Kallion kirkossa vietetään joka keskiviikko hiljaista rukouslaulumessua. Kuka tahansa saa tulla ennen messua harjoittelemaan lauluja osana esilaulajien ryhmää.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.