null Ketola: Katolisessa kirkossa on ollut sotatila vuodesta 1963 lähtien

Puheenvuorot

Ketola: Katolisessa kirkossa on ollut sotatila vuodesta 1963 lähtien

Viime vuosina tutkijat ovat vihdoin päässeet käsiksi paavi Pius XII:n arkistoon Vatikaanissa. Se saattaa ratkaista ”sisällissodan”.

Keväällä 1963 sai Länsi-Berliinissä ensi-iltansa saksalaisen näytelmäkirjailijan Rolf Hochhuthin esikoisnäytelmä Der Stellvertreter, suomeksi Sijainen. Nimi viittaa Jeesuksen sijaiseen maan päällä eli paaviin. Hochhuthin näytelmä esitti toisen maailmansodan aikaisen paavi Pius XII:n olleen välinpitämätön holokaustin eli juutalaisten joukkomurhan suhteen. Näytelmästä tuli kansainvälinen sensaatio ja menestys. Sitä esitettiin näyttämöillä myös Suomessa.

Näytelmän sankari on kuvitteellinen jesuiittaisä Riccardo Fontana, joka yrittää saada paavin protestoimaan, kun natsit alkavat kuljettaa karjavaunuilla Rooman juutalaisia Auschwitzin tuhoamisleirille syksyllä 1943. Kun Fontana ei onnistu vakuuttamaan paavia, hän valitsee marttyyrikuoleman liittymällä kohti tuhoa kuljetettavien joukkoon.

Arkisto avatiin vain viikkoa ennen kuin koronaepidemia räjähti Italiassa 2020.

Hochhuthin näytelmä käynnisti katolisessa kirkossa eräänlaisen sisällissodan, johon myös monet tutkijat ja ulkopuoliset tahot ovat antaneet oman panoksensa. Sotaa on kestänyt meidän päiviimme saakka. Keskeinen syytös paavia kohtaan on se, että hän vaikeni juutalaisten kohtalosta eikä uskaltanut ottaa kantaa. Paavin puolustajat ovat toista mieltä ja väittävät, että hän teki kulissien takana enemmän kuin tiedetäänkään.

Aina vuoteen 2020 asti sekä paavin kriitikot että puolustajat olivat yhtä mieltä vain siitä, että ratkaisua kiistaan ei saada, ennen kuin Pius XII:n arkisto Vatikaanissa avataan tutkijoiden käyttöön. Niin tapahtui vain viikkoa ennen kuin koronaepidemia räjähti Italiassa 2020. Silloin paavin kuolemasta oli tullut kuluneeksi jo yli 60 vuotta. Tutkijat ehtivät istua arkistossa uusien aineistojen parissa kuitenkin vain hetken ennen kuin arkisto suljettiin.

Uusia tutkimuksia on nyt alkanut jo ilmestyä, mutta yksiselitteistä vastausta siihen, vaikeniko paavi tyystin vai ei, ei ole vielä saatu. Pius XII:n puolustajille paavin maineen puhdistus olisi tärkeää, sillä hänen pyhimystiensä pysyy poikki niin kauan kuin hänen sodanaikaista toimintaansa ei ole todettu moitteettomaksi.

Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.