null Tutkijaryhmä: Toisen maailmansodan aikainen ”Hitlerin paavi” Pius XII vaikeni tietoisesti juutalaisten joukkomurhasta

Uusien arkistolöytöjen perusteella toisen maailmansodan aikana roomalaiskatolisen kirkon paavina ollut Pius XII ei pitänyt juutalaisten antamia tietoja natsien suorittamista joukkomurhista luotettavina.

Uusien arkistolöytöjen perusteella toisen maailmansodan aikana roomalaiskatolisen kirkon paavina ollut Pius XII ei pitänyt juutalaisten antamia tietoja natsien suorittamista joukkomurhista luotettavina.

Ajankohtaista

Tutkijaryhmä: Toisen maailmansodan aikainen ”Hitlerin paavi” Pius XII vaikeni tietoisesti juutalaisten joukkomurhasta

Vatikaanin vasta avatut arkistot ovat raskauttavia toisen maailmansodan aikaisen paavi Pius XII:n kannalta, arvioi kirkkohistorioitsija Mikko Ketola. Roomalaiskatolinen kirkko on aikeissa julistaa Pius XII pyhimykseksi.

Saksalainen tutkijaryhmä on löytänyt todisteita siitä, että toisen maailmansodan aikainen paavi Pius XII oli omista lähteistään saanut tietää Hitlerin juutalaisvainoista, mutta ei siitä huolimatta välittänyt tietoa Yhdysvaltain hallitukselle.

Asiasta kertoo sanomalehti The Washington Post.

Münsterin yliopiston professorin Hubert Wolfin johtama tutkimusryhmä ehti tutkia Vatikaanin vasta avattuja arkistoja vain viikon ajan ennen kuin Italia joutui koronaepidemian vuoksi poikkeustilaan. Jo tuona aikana tutkijat löysivät materiaalia, jonka mukaan paavi Pius XII oli saanut tietää Puolan juutalaisista lähteistä sekä Ukrainan niin sanotuilta uniaateilta, että Hitler on toteuttamassa massiivista juutalaisten joukkomurhaa. Uniaattikirkot ovat Vatikaanin alaisia paikalliskirkkoja. Paavin läheisen avustajan mielestä juutalaiset olivat kuitenkin taipuvaisia liioitteluun, ja uniaatit taas epärehellisiä.

Pius XII:ta on joskus kuvailtu ”Hitlerin paaviksi”, ja on sanottu, että hän teki liian vähän pelastaakseen juutalaisia holokaustista.

– Paavin maineen puolustamiseksi Vatikaani on jo julkaissut 11-osaisen dokumenttiteoksen vuosina 1965–1981. Tutkijat ovat kuitenkin jo pitkään olleet sitä mieltä, että tuo julkaistu materiaali ei anna täydellistä kuvaa vuosina 1939–1958 paavina olleen Pius XII:n ajasta, toteaa kirkkohistorian yliopistonlehtori Mikko Ketola Helsingin yliopistosta.

”Vatikaani pelkäsi Hitleriä”

Hubert Wolfin johtaman tutkimusryhmän mukaan yhdysvaltalaiset diplomaattilähteet olivat toimittaneet paaville salaisen asiakirjan, jossa kerrottiin ainakin 150 000 juutalaisen murhasta Puolassa ja Ukrainassa. Tiedot perustuivat Jewish Agency for Palestine -järjestön sveitsiläisen toimiston antamiin tietoihin. Washingtonissa haluttiin kuulla, voiko Vatikaani vahvistaa tiedot oikeiksi.

Huonoa antisemitismiä oli se, että kristillisen uskon suojelemiseksi juutalaisia vahingoitettiin fyysisesti. 

Vatikaanin omatkin ukrainalaislähteet olivat jo aiemmin tiedottaneet paavia jopa 200 000 juutalaisen joukkomurhasta. Pius XII kuitenkin vastasi Yhdysvalloille, ettei huhuja juutalaisten joukkomurhasta voida vahvistaa.

– Vatikaanissa pelättiin Hitleriä. Saksasta oli varmasti kantautunut tietoja siitä, mitä Hitler suunnitteli kirkkojen varalle, ja varovaisuus ja suoranainen pelkuruus estivät paavia puuttumasta asioihin, arvioi Mikko Ketola.

Vatikaanissa opetettiin, mikä on ”hyvää antisemitismiä”

Toisen maailmansodan aikainen rotuantisemitismi oli yleiseurooppalaista valtavirtaa. Mikko Ketolan mukaan roomalaiskatolisen kirkon virallisessa opetuksessa jopa eroteltiin, mikä on hyvää ja mikä taas huonoa antisemitismiä.

– Hyvää antisemitismiä oli kirkon opetuksen mukaan kaikki sellainen, jolla suojeltiin kristittyjä juutalaisten turmiolliselta vaikutukselta. Huonoa antisemitismiä oli se, että kristillisen uskon suojelemiseksi juutalaisia vahingoitettiin fyysisesti, Ketola sanoo.

– Tällainen ajattelu oli papistossa iskostunut syvään, ja Pius XII oli tässäkin suhteessa oman aikansa lapsi.

Roomalaiskatolisessa kirkossa on meneillään prosessi, jossa Pius XII aiotaan julistaa pyhimykseksi.

– Uudet arkistolöydöt ovat kyllä raskauttavia, ja ne varmasti hidastavat tätä prosessia, Ketola sanoo.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.