null Kirjaston kotipalvelu tuo kirjakassin liikuntarajoitteisen kotiin

Kotipalvelun ansiosta kirjoja ei tarvitse lähteä hakemaan kirjaston hyllystä, vaan ne tuodaan kotiovelle asti.

Kotipalvelun ansiosta kirjoja ei tarvitse lähteä hakemaan kirjaston hyllystä, vaan ne tuodaan kotiovelle asti.

Kirjaston kotipalvelu tuo kirjakassin liikuntarajoitteisen kotiin

Kotipalvelu on ollut käytössä 30 vuotta, mutta moni ei tiedä siitä mitään.

Aina asiakkaan ei itse tarvitse lähteä kirjastoon, vaan kirjasto tulee hänen luokseen. Tällainen kirjaston kotiinkuljetuspalvelu on saatavilla kaikille helsinkiläisille, joille kirjastossa asioiminen tuottaa hankaluuksia.

– Kirjaston kotipalvelu täydentää e-kirjaston lailla kaupunginkirjaston monipuolista palveluverkkoa, kertoo koti- ja palvelukirjaston kirjastonjohtaja Karoline Berg.

E-kirjasto on palvelu, jolla asiakas voi lainata aineistot kotonaan suoraan älylaitteelle, kun taas kotipalvelulla saa aineistot fyysisenä kotiovelle.

Kirjastokäynnin esteenä voi olla esimerkiksi iän myötä heikentynyt liikkumiskyky tai sairaus.

– Asiakkaista valtaosa on palautteista päätellen ikäihmisiä, joille lukuharrastus on hyvin tärkeä osa merkityksellistä arkea, kertoo Berg. Kotipalvelulla on Helsingissä aktiivisia asiakkaita noin 430.

Neljän viikon välein asiakkaalle tuodaan sovitun aikataulun mukaisesti kotiovelle asti kirjastokassi.

Miten tästä pääsee sitten osalliseksi?

Palveluun ilmoittautumisen jälkeen asiakkaalle tehdään alkukartoitus. Kirjastovirkailija tulee asiakkaan kotiin keräämään tarvittavat perustiedot. Samalla keskustellaan siitä, millaista kirjastopalvelua asiakas toivoisi, lukumieltymyksiä myöten. Lisäksi voidaan kertoa erilaisista keinoista löytää lukuvinkkejä ja tehdä aineistovarauksia.

Neljän viikon välein asiakkaalle tuodaan sovitun aikataulun mukaisesti kotiovelle asti kirjastokassi, joka on täytetty hänen toiveitaan kunnioittaen. Samalla noudetaan palautettavat aineistot pois. Asiakas voi esittää toiveita kuukausittaiseen kirjastokassiin soittamalla, sähköpostilla tai HelMet-järjestelmän kautta. Kotipalvelun myötä asiakkaalla on käytössään koko pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastojen aineisto, mukaan lukien äänikirjat, selkokirjat, elokuvat, musiikki ja e-aineisto.

Kotipalvelu toimii kaikissa HelMet-kirjastojen alueella olevissa kaupungeissa eli Vantaalta, Espoosta ja Kauniaisesta. Niiden toimintatavat kuitenkin eroavat toisistaan. Esimerkiksi Vantaan kotipalvelun sivuilla kerrotaan, että Vantaan palvelussa avustaa Suomen Punainen Risti. Espoossa on kotipalvelun lisäksi mahdollisuus saada kotona yksilöllistä tietoteknistä opastusta IT-tohtorilta. Helsingissä yksilöllistä tietoteknistä opastusta vasta kokeiltiin syksyllä yhteistyössä Lasipalatsin Mediakeskus Oy:n kanssa. Onnistuneelle kokeilulle suunnitellaan nyt jatkoa yhteistyössä kolmannen sektorin toimijan kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: