null Kirkko, moskeija ja synagoga saman katon alle: Berliinin House of One kerää lahjoituksia

House of One -rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Kuehn Malvezzi.

House of One -rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Kuehn Malvezzi.

Ajankohtaista

Kirkko, moskeija ja synagoga saman katon alle: Berliinin House of One kerää lahjoituksia

Uskontodialogiin perehtynyt pappi Heidi Rautionmaa ei usko, että Suomessa on vastaavaan hankkeeseen resursseja.

Berliinin Petriplatzille valmistui tammikuun lopulla puusta ja lasista rakennettu paviljonki. Paviljonki on väliaikainen, ja sen tilalle on tarkoitus rakentaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennus: House of One, jossa on saman katon alla kirkko, moskeija ja synagoga.

House of Onen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

House of Onen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

Hankkeen takana ovat Saksan evankelisen kirkon pappi Gregor Hohberg, rabbi Andreas Nachama ja turkkilaistaustainen imaami Kadir Sanci.

Aloite yhteiseen rakennukseen tuli Saksan evankeliselta kirkolta. Hohberg kertoi ruotsalaiselle Kyrkans Tidning -lehdelle, että House of Onen kaltaiset uskontojen yhteistyöprojektit ovat maailmalla yhä yleisempiä. Hohbergin mukaan on kuitenkin maailmanlaajuisesti ainutlaatuista, että varta vasten rakennetaan rakennus, jossa on sekä kirkko, moskeija että synagoga.

 

Globaaliin uskontodialogiin perehtynyt pappi Heidi Rautionmaa vahvistaa Hohbergin kommentin.

– Tämä on ainutlaatuista. Kahden uskonnon yhteisiä tiloja on maailmalla joitain. Esimerkiksi Ruotsissa Nackan seurakunnan alueella on valmistumassa Guds Hus, jossa moskeija ja kirkko ovat vierekkäin samassa rakennuksessa.

Rautionmaan mukaan maailmalla on yhä yleisempää, että yhden uskonnon edustajat osoittavat vieraanvaraisuutta toista uskontoa kohtaan tarjoamalla omia tilojaan väliaikaisesti toisten käyttöön.

– Näitä tapauksia on ollut etupäässä englantia puhuvissa maissa ja kolmen Aabrahamin uskonnon edustajien kesken.

House of Onen nettisivuilla painotetaan, että hankkeen tarkoitus ei ole yhdistää uskontoja vaan mahdollistaa eri traditioiden avoin kohtaaminen. Rakennuksen keskelle tulee yhteistila, ja kirkko-, moskeija- ja synagogatilat ovat erillisiä.

 

Rakennuksen keskellä on yhteinen kohtaamistila, josta pääsee kunkin uskonnon omaan pyhään tilaan.

Rakennuksen keskellä on yhteinen kohtaamistila, josta pääsee kunkin uskonnon omaan pyhään tilaan.

Heidi Rautionmaa ei usko, että Suomeen ollaan ainakaan lähiaikoina rakentamassa House of Onen kaltaista rakennusta. Suomalaisessa uskontodialogiliikkeessä suunnitellaan kaikenlaista, mutta rahan puute tulee nopeasti vastaan.

– Toisaalta emme tarvitse Berliinin kaltaista yhteistä rakennusta, jos osaamme ystävystyä arjen keskellä ja kutsua naapuriyhteisöjä vieraiksi omiin paikkoihimme. Tämä ei vaatisi monen miljoonan budjettia.

House of Onen kokonaishinta-arvio on 43 miljoonaa euroa. Hanke rahoitetaan pääasiassa yksityisin lahjoituksin. Ihmiset voivat tukea hanketta ostamalla symbolisia kymmenen euron "tiiliä". Kyrkans Tidningenin mukaan rahaa on nyt kasassa noin 8,5 miljoonaa euroa. Myös Berliinin kaupunki ja Saksan valtio ovat tukeneet hanketta.

House of Onen rakennustyöt pyritään aloittamaan ensi vuonna, ja valmista pitäisi tulla 2020-luvulla.

Ingressiä on tarkennettu 8.3. kello 14.35.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.