Kirkko tulee palvelukeskukseen – seniorikeskuksessa asuva Onerva Rytilä, 94, osallistuu joka kerta hartauteen: ”Papin sanat tuntuvat tärkeiltä, varsinkin kun hän ei puhu tuomitsevasti”
Pappi Miira Muroma-Nikunen käy Riistavuoressa kerran kuussa pitämässä ehtoolliskirkon, eräänlaisen pienoisjumalanpalveluksen. Sinne voivat tulla seniorikeskuksen asukkaat ja asiakkaat sekä alueen asukkaat.
Haagan seurakunnan pappi Miira Muroma-Nikunen käy kerran kuukaudessa pitämässä Riistavuoren seniorikeskuksessa ehtoolliskirkon. Sinne ovat keskuksen asukkaiden ja asiakkaiden lisäksi tervetulleita myös muut alueella asuvat.
Hartaustilaisuuteen sisältyy rukous, lyhyt puhe ja ehtoollinen. Lisäksi lauletaan virsiä flyygelin säestyksellä, ja välillä mukana on myös vapaaehtoisista koostuva lauluryhmä.
– Kyse on eräänlaisesta pienoisjumalanpalveluksesta. Moni ikäihminen kaipaa tämän tyyppistä hengellistä toimintaa, sillä kirkolle he eivät enää jaksa tulla.
Yksi vakituisista kävijöistä on seniorikeskuksessa asuva 94-vuotias Onerva Rytilä.
– Olen käynyt ehtoolliskirkossa, koska olen tottunut lapsesta lähtien käymään kirkossa. Papin sanat tuntuvat tärkeiltä, varsinkin kun hän ei puhu tuomitsevasti vaan kauniisti ja lohduttavasti.
Rytilä kuuntelee hartauksia säännöllisesti myös radiosta, joten kerran kuussa järjestetty ehtoolliskirkko tuntuu riittävältä.
Moni ikäihminen kaipaa tämän tyyppistä hengellistä toimintaa, sillä kirkolle he eivät enää jaksa tulla.
Haagan seurakunnan alueella on kahdeksan vanhusten palvelutaloa, ja Riistavuoren seniorikeskus on nimetty Miira Muroma-Nikusen vastuualueeksi. Hän tulee paikalle myös, jos hänelle tulee pyyntö tulla keskustelemaan jonkun yksittäisen vanhuksen kanssa. Keskustelun päätteeksi Muroma-Nikunen voi antaa tälle ehtoollisen.
– Toisinaan käyn pyydettäessä jonkun saattohoidossa olevan luona. Juttelen hänen ja omaisen kanssa, annan siunauksen, ja saatamme laulaa virsiä. Joskus minua taas pyydetään pitämään Riistavuoressa muistohartaus, kun joku talon asukas on menehtynyt.
– Aiemmin täällä kävi kerran kuussa myös seurakunnan diakoni, mutta ikävä kyllä seurakunnalla ei ole siihen enää resursseja.
Haagan seurakunnan hengellinen työ on monimuotoista, sillä haastattelupäivänä Riistavuoreen tuli seurakunnan iltapäiväkerholaisia perinteiseen tapaan virpomaan. Myös rippikoululaiset käyvät joka vuosi tapaamassa ikäihmisiä osana rippikouluopetustaan.
Seniorikeskuksen palvelukeskustoiminnan vastaava ohjaaja Jukka Raitio luonnehtii kaupungin palvelukeskuksia kynnyksettömiksi ikäihmisten nuorisotaloiksi, jossa tarjotaan maksuttomia palveluja helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille. Niissä voi käydä lounaalla, harrastaa, ystävystyä, toimia vapaaehtoisena, osallistua erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin. Riistavuoren seniorikeskuksessa on vakituisia asukkaita 125.
– Seurakunnan hartaudet ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Henkisyys ja hengellisyys kuuluvat olennaisesti meidän kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseemme.
– Seurakunta on meille esimerkillisen aktiivinen yhteistyökumppani, ja sillä on tärkeä rooli koko alueen yhteisöllisyydessä. Alueelle on muodostunut iso haagalaisten jengi, eri toimijoiden ammattilaisten ja vapaaehtoisten verkosto, joka työskentelee ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Ihmisiä voidaan ohjata erilaisten tarpeiden mukaan eri palveluihin.
Raition mukaan talon asukkailta ja kotona asuvilta asiakkailta on tullut välillä toiveita myös ortodoksisesta jumalanpalveluksesta. Se ei ole tähän mennessä toteutunut, mutta Raitio uskoo, että myös keskuksen hengellinen tarjonta moninaistuu sitä mukaa, kun maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden, asukkaiden ja työntekijöiden määrä lisääntyy.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Vanhuuteen kannattaa satsata – tämän päivän seniorit voivat paremmin kuin koskaan, tekevät töitä ja haaveilevat loppuun asti
Hyvä elämäKoskelan seniorikeskuksessa pyritään yksilölliseen asukaslähtöiseen auttamiseen. Koskelan sairaala-alue täyttää tänä vuonna 110 vuotta.