Kirkko vetää puoleensa lapsiperheitä
Helena Yli-Jaskarin johtaman Okra-kuoron harjoituksissa laulajien lapset ovat luontevasti mukana. Paikalla on myös lastenhoitaja. Kuva: Jukka Granstrom

Helena Yli-Jaskarin johtaman Okra-kuoron harjoituksissa laulajien lapset ovat luontevasti mukana. Paikalla on myös lastenhoitaja. Kuva: Jukka Granstrom

Kirkko vetää puoleensa lapsiperheitä

Milla Koro on Espoonlahden seurakunnan palvelujen suurkuluttaja. Kirkon toiminta vetää puoleensa lapsiperheitä.

Espoonlahden seurakunnan lapsiperhetoiminnan kalenterista löytyy toimintaa jokaiselle viikon päivälle. Toimintaa on myös uudistettu monella tapaa.

Esimerkiksi pyhäkoulua pidetään syyskuun puolesta välistä alkaen jokaisena sunnuntaina klo 11 messun yhteydessä.

"Lapsille tarkoitettu pyhäkouluhetki on saarnan aikana. Pyhäkoulutoiminnassa mukana olleet kokeneet tämän järjestelyn erittäin onnistuneeksi”, kertoo Espoonlahden seurakunnan lapsi- ja perhetyöstä vastaava kappalainen Leena Santaharju.

Kirkon toiminta tutuksi jo lapsena

Soukkalainen Milla Koro on seurakunnan palvelujen suurkuluttaja. Jo lapsuudesta saakka tutussa toiminnassa on luontevaa olla mukana.

”Nyt omien lasten myötä olemme aktiivisesti olleet mukana erityisesti koko perheelle suunnatussa seurakunnan toiminnassa”, kertoo Koro.

”Maanantai-iltaisin käymme iltaperhekerhossa. Isäkin ehtii mukaan. Siellä on kivaa tekemistä ja toimintaa, esimerkiksi askartelua.”

Avoin perhekerho kokoontuu kaikkina arkiaamuina eri pisteissä Espoonlahden alueella. Ohjelmassa on askartelua, yhteisiä lauluhetkiä ja tutustumista muihin perheisiin kahvittelun lomassa.

”Perhekerhot ovat henkireikä arjessa. Vaihdamme kuulumisia muiden vanhempien kanssa lasten leikkiessä keskenään.”

Seurakunnan lapsityön keskeisiä toimintamuotoja ovat alle kouluikäisten päiväkerhot, perhekerhot, joihin lapset ja vanhemmat osallistuvat yhdessä, sekä koululaisten iltapäiväkerhot. Lisäksi musiikin ja liikunnan ympärille rakentuva harrastustoiminta on oleellinen osa seurakunnan tarjontaa.

”On tärkeää, että voimme palvella ihmisiä ja tarjota jokaisen elämäntilanteeseen sopivaa, seurakunnan tukemaa toimintaa”, toteaa Santaharju.

Espoonlahtelainen Milla Koro on seurakunnan palvelujen suurkuluttaja. Kuva: Jukka Granstrom

Naapuriseurakuntaankin voi mennä

Milla Koron perhe osallistuu tapahtumiin yli seurakuntarajojen.

”Olarin seurakunnan lapsiperhetoiminta on erinomaista. Myös Ison Omenan kappeli on ollut tärkeässä roolissa; seurakunta on tullut lähelle ihmistä”, Koro kiittää.

”Kerran kuukaudessa järjestettävät Olarin seurakunnan perhemessusunnuntait ovat rauhallista, koko perheen yhteistä aikaa. Messun jälkeen on ruokailu, mikä omalta osaltaan vapauttaa enemmän aikaa lasten kanssa olemiseen.”

Santaharjun mukaan myös Espoonlahden seurakunnassa aletaan järjestää syyskuusta alkaen kerran kuukaudessa perhemessu ja mahdollisuus ruokailuun Olarin seurakunnan tavoin.

”Meidän perheemme lapset rakastavat perheleiriviikonloppuja, joita järjestetään esimerkiksi Hvittorpissa. Leiriviikonloppuisin on monenlaista hauskaa, yhteistä tekemistä”, Koro sanoo.

Seurakunnan järjestämille parisuhdeleireille voi mennä lasten kanssa. Lapsille on järjestetty omaa ohjelmaa sillä välin, kun vanhemmat työstävät parisuhteensa iloja ja suruja. Samalla tapaa muita ihmisiä, joilta saattaa saada ideoita ja uusia ajatuksia omaan maailmankuvaansa.

Vanhemmat laulavat ja lapset leikkivät

Espoonlahden seurakunnan Okra-kuoro harjoittelee keskiviikkoisin. Kuorolaiset ovat nuoria aikuisia. Harjoituksiin on helppo tulla lasten kanssa, sillä paikalla on lastenhoitaja.

”Välillä lapset käyvät kurkistelemassa harjoituksiamme. Kouluikäiset levittävät kirkkosalin lattialle vihkot ja kynät tehdessään koulutehtäviään sillä välin, kun vanhemmat laulavat kuorossa”, Koro kuvailee Okra-kuoron mutkatonta toimintaa.

Seurakunnan kerhotoiminnassa tehdään yhteistyötä eri tahojen kanssa.

”Voimien yhdistäminen on erittäin hieno asia. Toimintatiloja on tarjota niin seurakunnalla kuin myös Espoon kaupungilla, ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kautta saamme lisää toimintaan tarvittavia ohjaajia. Yhteistyötä tekemällä oppii tuntemaan sekä seurakuntalaisia että yhteistyökumppaneita”, iloitsee Leena Santaharju.

 

Kaikella tällä tekemisellä haluamme tuoda niin lapsille kuin kaikenikäisille yhteisöllisyyttä." - Milla Koro

 

Milla Koro on mukana MLL:n Soukan osaston hallituksessa. Tapahtumatarjonnan kehittämiseksi on perustettu säännöllisesti kokoontuva työryhmä, jossa on edustajia sekä MLL:stä että seurakunnasta.

”Tavoitteena on tuottaa lisää mielekästä tekemistä kaiken ikäisille. Syksyllä käynnistyy monta uutta hanketta.”

Sählykerho järjestetään keskiviikkoisin 4–6-vuotiaille sekä lauantaisin 1–3-luokkalaisille Soukan koululla. MLL hoitaa ilmoittautumiset, maksut ja ohjauksen. Seurakunta hoitaa tiedottamisen.

Lauantaisin liikutaan. Ohjelmassa on äitien core-jumppaa, vanhempien ja lasten yhteiset, liikunnalliset perhetohinat sekä temppujumppaa 3–6-vuotiaille.

Kuvataidekerho järjestetään keskiviikkoiltaisin ja se on suunnattu 1–3-luokkalaisille.

Työryhmä on kehittänyt hankkeita Suomi 100 -juhlavuottakin silmällä pitäen.

Sukupolvien kohtaaminen tavoitteena

Syksyn aikana aloitetaan hanke, jonka tavoitteena on eri sukupolvien kohtaaminen. Ideana on, että vanhukset kertovat lapsille aiempien vuosikymmenien elämästä: millaisia satuja kulloisellakin vuosikymmenellä luettiin, mitä lapset leikkivät ja tekivät ennen.

Suunnitteilla on Espoonlahden alueen yhteinen Suomi 100 -tapahtuma, joka on luonteeltaan kaikille avoin, iso kyläjuhla. Espoonlahdessa tapahtuu -nettisivusto on kehitteillä, jotta alueen tapahtumista voitaisiin tiedottaa tehokkaammin.

”Espoonlahti on oma alueemme, missä liikumme ja vaikutamme. Kaikella tällä tekemisellä haluamme tuoda niin lapsille kuin kaikenikäisille yhteisöllisyyttä. Seurakunnan toiminnasta sitä löytää helposti ja kynnys tulla mukaan toimintaan on matala”, toteaa Koro.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: