null Lapset saavat oman alttarin Kauklahden kappeliin – alttarikaapissa on tilaa myös pehmoleluille

Umpimännystä valmistettu ja valkoiseksi petsattu alttari on Leena ja Erkki Oikarisen lahjoitus Espoon Kauklahden kappelille.

Umpimännystä valmistettu ja valkoiseksi petsattu alttari on Leena ja Erkki Oikarisen lahjoitus Espoon Kauklahden kappelille.

Ajankohtaista

Lapset saavat oman alttarin Kauklahden kappeliin – alttarikaapissa on tilaa myös pehmoleluille

Uusi alttari otetaan käyttöön ensimmäisenä adventtina. Se odottaa jo valmiina veneverstaassa.

Lasten alttari syntyi massiivimännystä vauhdilla Erkki Oikarisen käsissä. Oikarinen suunnitteli sen yhdessä vaimonsa Leena kanssa. Internetistä he katsoivat kuvia erilaisista lasten alttareista sekä miettivät kokoa ja muotoa. Piirustuksia ei tarvittu, sillä ne olivat Oikarisen päässä.

– Ensin pohdimme kolmion muotoista yläosaa, mutta sitten kaareva takaosan muoto nousi parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Kiinnitin harpin kengännauhaan ja pyöräytin tuosta noin. Siitä se yläosan muoto syntyi, kertoo Erkki Oikarinen pikkuväen alttarin tekovaiheesta.

Tähän kului vähemmän aikaa kuin puuveneen tekemiseen.

– Erkki Oikarinen

Puu on selkeästi Erkki Oikarisen materiaali. Puuveneitä hänen käsissään on yhdeksän eläkevuoden aikana syntynyt jo 53 kappaletta. Yhden tekemiseen kuluu aikaa mallista riippuen 40–70 tuntia.

– Tähän kului vähemmän aikaa kuin puuveneen tekemiseen. Alttarin suunnittelu ja valmistaminen oli noin viikon projekti. Työt etenivät vauhdilla ja valmista tuli etuajassa. Nyt alttari odottelee ensimmäistä adventtia ja käyttöön ottamista täällä verstaalla.

Valkoisella mattapetsillä käsitellyn lasten alttarin alaosan muodostaa ovellinen kaapisto. Turvallisuuden takia pöydän kulmat on pyöristetty. Alttarin pöytäosan korkeus on 85 senttimetriä ja kokonaiskorkeus on 150 senttimetriä.

Kaarevassa yläosassa alttaritauluna on tekstiilityö, gobeliini, jossa on kuva Jeesuksesta. Sen Leena Oikarinen toi pyhiinvaellusmatkaltaan Italiasta. Alttaripöydän päälle on tulossa ikoni. Kauklahtelainen Ulla Behm tekee ja lahjoittaa niitä kaksi kappaletta.

Lasten alttarille valmistuu vielä liturgisten värien mukaiset pellavaiset alttaritekstiilit: vihreä, punainen, valkoinen ja lila. Niihin Leenan työkaveri, taidekäsitöiden tekijä Päivi Virkkunen, applikoi kuviksi leivän ja kalan, kyyhkysen, sydämen sekä enkelin.

Kaappiosalle on jo mietitty käyttötarkoitus. Siellä säilytetään kappelin lasten nurkkauksen pehmoleluja ja värityskirjoja, joilla lapset voivat leikkiä messun aikana. Alttarikaappiin on tarkoitus laittaa myös lasten reissuraamatut, jotka annetaan lapsille messuun tullessa. Lasten alttarin viereen on tulossa myös kaksi pientä pöytää ja istuintyynyjä.

Kokonaisuus sijoitetaan kappelin takaosaan itäseinälle urkujen viereen.

Kauklahdessa asuu paljon lapsiperheitä. Äidit ja isät saavat rauhoittua messussa, kun lapsilla on puuhailtavaa.

– Erkki Oikarinen

Ei tilaustyö, vaan lahjoitus

Alttarihanke lähti liikkeelle Kauklahden aluepapin Pirkko Nurmisen toiveesta muutama vuosi sitten.

Hanke pääsi vauhtiin, kun seurakunnan toimintoihin aktiivisesti osallistuvat Oikariset päättivät, että he haluavat antaa sen lahjoituksena kappeliin.

Oikariset korostavat, että seurakunta on kaikkia ihmisiä varten. Etenkin lapsiperheiden osallistuminen messuun ilahduttaa heitä.

– Kauklahdessa asuu paljon lapsiperheitä. Äidit ja isät saavat rauhoittua messussa, kun lapsilla on puuhailtavaa, Erkki Oikarinen huomauttaa.

– Olen saanut seurakunnalta niin paljon, että haluan antaa jotakin takaisin. Meillä on Erkin kanssa työnjako: minä hankin materiaalit ja Erkki tekee, Leena Oikarinen sanoo. Puoliso nyökkäilee vieressä.

Aluepappi Pirkko Nurminen on tyytyväinen, kun lapset saavat oman alttarin kappeliin.

– Iloitsen siitä, että Kauklahden kappelissa lapset ovat mukana Kyläkirkkojen avustustehtävissä säännöllisesti. Meillä on kolme messuryhmää, joista yksi suunnittelee ja toteuttaa omalla vuorollaan perhemessun, kertoo Nurminen.

– Kun lasten alttari otetaan käyttöön ensimmäisenä adventtina, lapset saavat laittaa alttaritekstiilin, kukat, led-kynttilät ja ikonin paikoilleen. Saarnan aikana tulemme lasten kanssa alttarin luokse, rukoilemme ja pyydämme alttarin ääressä iloa ja Jumalan siunausta kaikille, jotka sen luona pysähtyvät.

Jatkossa lasten alttaria voidaan käyttää esimerkiksi iltaperhekerhon, päiväkerhon ja pyhäkoulun hartauksissa. Istuintyynyt alttarin ääreen, kirkkovuoden mukaiset tekstiilit, sopiva ikoni esille ja kirkkohetki voi alkaa.

– Ajan myötä keksimme varmasti tälle lasten alttarille lisää käyttötapoja. Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on, laulamme kauniissa lasten virressä. Tilaa on myös alttarin ääressä; niin lasten alttarin luona omassa hartaushetkessä kuin messussa ehtoollisella, sanoo Nurminen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.