null Kirkkoherrojen nimissä on taas lähetetty huijausviestejä – viestissä pyydetään hankkimaan lahjakortti

Kirkkoherrojen nimissä on taas lähetetty huijausviestejä – viestissä pyydetään hankkimaan lahjakortti

Viestejä on lähetetty ainakin seurakuntien työntekijöille. Vastaava tapaus oli viime huhtikuussa.

Helsingin seurakuntien kirkkoherrojen nimissä on jälleen lähetetty huijausviestejä ainakin Helsingin seurakuntien työntekijöille. Vastaava tapaus oli viimeksi huhtikuussa, kun kuuden kirkkoherran nimissä lähettiin WhatsApp- ja sähköpostiviestejä, joissa pyydettiin tekemään ostoksia luottokortilla. Silloin viestejä tuli osoitteesta seurakuntapastori@gmail.com, tällä kertaa niitä on tullut osoitteesta kirkkoverkossa@gmail.com. 

Nyt huijausviesteissä on käytetty seuraavaa tekstiä: ”Tarvitsen 9 Steam- tai Google Play -lahjakorttia, joiden arvo on 100 e (yhteensä 900 e), hanki ne mistä tahansa paikallisesta kaupasta. Kun saat sen, naarmuta ja ota selkeät kuvat kustakin kortista ja lähetä ne minulle tänne. Säilytä fyysiset kortit ja kuitti viitteeksi.” 

– Steam on pelikauppa, olisiko joku nuori kaveri asialla, Helsingin seurakuntayhtymän IT-asiantuntija Jyrki Lepomäki pohtii.

Huijausviestejä on lähetetty lähinnä kirkon työntekijöille, mutta on mahdollista, että huijarit yrittävät jatkossa huijata viesteillä myös muita.

Kirkkoherrat tai muutkaan kirkon työntekijät eivät koskaan lähetä viestejä, joissa pyydetään tekemään ostoksia. Mikäli saat tällaisen viestin, kyseessä on huijausyritys. Tällaiseen viestiin ei tule vastata, eikä ostoksia pidä tehdä. Mitään pyydettyjä tietoja ei myöskään pidä lähettää.

Tällä hetkellä on ylipäätään liikkeellä monenlaisia huijausviestejä- ja soittoja.

– Kannattaa aina miettiä toisenkin kerran, jos tulee vähän oudompi juttu. Onneksi näissä huijausviesteissä sähköpostiosoitekin on vähän outo, kirkon työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat evl.fi-loppuisia, Lepomäki sanoo.

Mikäli huijausviestin saa, kannattaa ensinnäkin ilmoittaa viesti roskapostiksi tai tietojenkalasteluyritykseksi käyttämällä sähköpostipalvelun omaa ilmiantotoimintoa. Huijausviesteistä voi myös ilmoittaa Helsingin seurakuntayhtymän tietohallinnolle sähköpostiosoitteeseen mikrotuki.helsinki@evl.fi. 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: