null Helsinkiläisten kirkkoherrojen nimissä on lähetetty huijausviestejä WhatsAppissa ja sähköpostitse

Huijausviesteissä puhutellaan etunimellä ja pyydetään apua.

Huijausviesteissä puhutellaan etunimellä ja pyydetään apua.

Ajankohtaista

Helsinkiläisten kirkkoherrojen nimissä on lähetetty huijausviestejä WhatsAppissa ja sähköpostitse

Viesteissä pyydetään ottamaan pian yhteyttä ja tekemään ostoksia luottokortilla.

Ainakin kuuden helsinkiläisen seurakunnan kirkkoherran nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa yritetään saada vastaanottaja tekemään ostoksia luottokortilla esimerkiksi Applen musiikkipalvelu iTunesissa. Viestejä on lähetetty sekä WhatsAppissa että sähköpostitse. Huijausviestejä on tullut ainakin 1.4.–6.4. välisenä aikana.

Tähän mennessä huijausviestien lähettäjiksi on merkitty Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka, Kallion seurakunnan kirkkoherra Riikka Reina, Haagan seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenonen, Herttoniemen seurakunnan kirkkoherra Markku Rautiainen, Kannelmäen seurakunnan kirkkoherra Sakari Enrold tai Helsingin Tuomiokirkkokirkkoseurakunnan Marja Heltelä.

Viesteissä puhutellaan vastaanottajaa nimellä ja ne on kirjoitettu vähän huonolla suomella. Viestin lähettänyt pyytää vastaanottajaa auttamaan eräässä asiassa ja ottamaan pikaisesti yhteyttä. Jos viestiin vastaa, saa pian pyynnön tehdä esimerkiksi lahjakorttiostoksen verkossa ja toimittamaan lahjakortin tiedot paluupostissa. Viesti on voinut olla seuraavanlainen: ”Kiitos, että palasit luokseni. Olisin soittanut sinulle, mutta en voi puhua juuri nyt, koska olen kokouksessa ja kestää jonkin aikaa, ennen kuin olen valmis. Minun on hankittava iTunes-lahjakortit. Lupasin syöpäpotilaan syntymäpäiväänsä, mutta en voi tehdä sitä juuri nyt. Voitko saada sen mistä tahansa lähikaupasta, hyvitän sinulle.”

Tällaista seurakunnan työntekijöihin kohdennettua huijausyritystä ei ole ennen ollut. 
– Antti Hakkarainen

Huijausviesteille tyypilliseen tapaan viesteissä vedotaan tunteisiin, sairaaseen henkilöön ja pyritään luomaan tunne siitä, että niihin pitää reagoida nopeasti.

– Vielä ei ole tiedossa, että näitä viestejä olisi lähetetty muille kuin seurakuntien työntekijöille, Helsingin seurakuntayhtymän tietohallintosuunnittelija Antti Hakkarainen sanoo.

– Tällaista seurakunnan työntekijöihin kohdennettua huijausyritystä ei ole ennen ollut.

Hakkaraisen mukaan toiminta vaikuttaa suunnitelmalliselta. Tekijä on ottanut kirkkoherrojen kuvat käyttöönsä ja lähettänyt viestejä seurakuntien työntekijöille, joiden yhteystiedot löytyvät seurakuntien verkkosivuilta. 

Ainakin Heikki Arikan tapauksessa numero on ollut 05-alkuinen, eikä numerossa vastata, jos siihen soittaa. Sähköposteja on lähetetty ainakin seurakuntapastori@gmail.com-osoitteesta.

– Tuli kyllä inhottava olo näistä, kun siellä oli minun kuvani ja allekirjoitukseni. Sai mietteliääksi, mitä kaikkea voikaan toisen nimissä tehdä. En olisi välttämättä edes saanut tietää asiasta, elleivät työntekijät olisi alkaneet ottaa yhteyttä, Malmin kirkkoherra Heikki Arikka sanoo.

– Viesteissä selvästi yritetään vedota tunteisiin ja siihen, että kirkkoherran ajatellaan olevan luotettava.

Antti Hakkaraisen mukaan poliisille on tehty tähän mennessä yksi ilmoitus asiasta.

– Se, jonka oikeuksia tässä on loukattu, on oikeastaan jokainen yksittäinen kirkkoherra, joten hänen pitää tehdä se henkilökohtaisesti.

Hakkarainen kehottaa viestin saaneita käyttämään myös viestipalveluiden omia ilmoituskanavia eli ilmoittamaan, että epäilee viestin olevan roskapostia tai huijausta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.