null Kirkkoturvan piirissä oleva Mustafa aiotaan karkottaa ensi viikolla – kirkkoherra Kanala: "Pelataan turvapaikanhakijan hengellä"

Helsinki-Vantaan lentokentällä järjestettiin viime heinäkuussa mielenosoitus, jossa vastustettiin pakkopalautuksia Irakiin. Kuva ei liity Mustafan tapaukseen.

Helsinki-Vantaan lentokentällä järjestettiin viime heinäkuussa mielenosoitus, jossa vastustettiin pakkopalautuksia Irakiin. Kuva ei liity Mustafan tapaukseen.

Ajankohtaista

Kirkkoturvan piirissä oleva Mustafa aiotaan karkottaa ensi viikolla – kirkkoherra Kanala: "Pelataan turvapaikanhakijan hengellä"

Turvapaikanhakija sanoo kertoneensa mahdollisesta pakkopalautuksestaan Irakin medialle.

Poliisi aikoo karkottaa Paavalin seurakunnan kirkkoturvan piirissä olevan Mustafan ensi viikolla. Helsingin käräjäoikeus päätti tänään jatkaa Mustafan säilössäpitoa.

– He epäilevät, että jos hänet päästetään vapaaksi, hän piiloutuu, kirkkoherra Kari Kanala sanoo.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus päästi 13. helmikuuta Mustafan Paavalin seurakunnan huomaan, koska ei pitänyt pakenemista tai piileskelyä todennäköisenä.

Kanalan mukaan Mustafa aiotaan siirtää Metsälän säilöönottokeskuksesta Joutsenoon. Kanalan mukaan siirto vaikeuttaa kirkkoturvaan kuuluvan henkisen tuen antamista.

Kanala pitää tilannetta kafkamaisena. Hänen mukaansa Maahanmuuttovirasto ei ole tutkinut kunnolla Mustafan turvapaikkaperusteita.

– Voidaan puhua ihmisoikeuksien rikkomisesta. Mielestäni tässä pelataan turvapaikanhakijan hengellä.

Mitä voisin tehdä? Olen yksi ihminen. En voi taistella poliisia vastaan.

– Mustafa

Kirkko ja kaupunki kertoi aiemmin, että Mustafa pelkää Irakissa kunniaväkivaltaa. Mustafan mukaan hänellä oli avioliiton ulkopuolinen suhde naiseen, jonka isä sai tietää asiasta. Naisen isä on vaikutusvaltainen mies, joka käski ottamaan Mustafan kiinni. Mustafa pakeni Suomeen ja haki turvapaikkaa vuonna 2014. Hän käytti aluksi väärää nimeä, jotta hänen olinpaikkansa ei paljastuisi.

– Irakissa minä olen ongelmissa korkean virkamiehen kanssa. Henkeni on vaarassa, eivätkä Suomen viranomaiset ymmärrä sitä, Mustafa kertoo.

– Kaikki Irakista pakenevat eivät pakene samasta syystä. Jotkut pakenevat, koska heillä oli ongelmia Isisin kanssa. Minun ongelmani on henkilökohtainen. Se liittyy uskontoomme ja kulttuuriimme.

Mustafa sanoo, että hän on kertonut mahdollisesta pakkopalautuksestaan nimettömästi irakilaiselle medialle. Hän toivoo, että hänen vaiheistaan jää todisteita, mikäli hän katoaa Irakissa.

Mustafalla ei ole passia, ja jos hän palaa Irakiin, viranomaiset ottavat hänet kiinni.

– Pelkään henkeni puolesta. Irakissa poliisi ei ole samanlainen kuin Suomen poliisi.

Mustafan mukaan suomalaisetkaan poliisit eivät ole kohdelleet häntä hyvin. Mustafa sanoo, että häntä ei ole kohdeltu fyysisesti kaltoin, mutta häntä on pidetty pienessä huoneessa nälkäisenä ja väsyneenä eivätkä poliisit ole kuunnelleet, mitä hänellä on sanottavana.

Jos Mustafa pakotetaan nousemaan Irakin-lentokoneeseen, hän ei koe voivansa tehdä asialle mitään.

– Mitä voisin tehdä? Olen yksi ihminen. En voi taistella poliisia vastaan.

Apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoi Kirkko ja kaupungille aiemmin, että poliisi toimii tuomioistuimen päätösten mukaan ja että poliisin toimintamahdollisuudet palautuksissa ovat vähäiset.

 

Mustafan nimi on muutettu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hollantilaisella kirkolla on erikoinen keino estää poliisia: tauoton jumalanpalvelus on kestänyt yli kuukauden

Ajankohtaista

Hollannin lainsäädännön mukaan poliisi ei saa keskeyttää uskonnollista tilaisuutta. Bethel-kirkko Hollannissa suojelee pakkopalautusta pelkäävää armenialaisperhettä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.