null Poliisi otti kiinni ja aikoo karkottaa kirkkoturvan piirissä olleen – kirkkoherra Kanala: "En ole ennen nähnyt poliisia, joka valehtelee"

Paavalin seurakunta on tarjonnut kirkkoturvaa noin 30-vuotiaalle Irakin kurdille.

Paavalin seurakunta on tarjonnut kirkkoturvaa noin 30-vuotiaalle Irakin kurdille.

Ajankohtaista

Poliisi otti kiinni ja aikoo karkottaa kirkkoturvan piirissä olleen – kirkkoherra Kanala: "En ole ennen nähnyt poliisia, joka valehtelee"

Poliisi otti kiinni Paavalin seurakunnan kirkkoturvan piirissä olleen turvapaikanhakijan, koska hänen katsottiin piileskelevän. Käräjäoikeus palautti miehen kirkon huomaan, mutta poliisi otti hänet taas kiinni.

Poliisi on puuttunut Paavalin seurakunnassa Helsingissä käynnissä olevaan kirkkoturvatapaukseen. Paavalin seurakunta on antanut 4. tammikuuta alkaen kirkkoturvaa noin 30-vuotiaalle Irakin kurdille Mustafalle, joka on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Mustafan turvapaikkahakemukset on hylätty. Poliisi katsoi Mustafan piileskelevän ja otti hänet kiinni helmikuun alussa. Käräjäoikeuden mukaan kirkkoturvan piirissä ollut mies ei piileskellyt, ja Mustafa päästettiin takaisin seurakunnan huomaan.

19. helmikuuta poliisi otti Mustafan jälleen kiinni. Hänet aiotaan palauttaa takaisin Irakiin 20. helmikuuta. Mustafan viimeisimmän turvapaikkapäätöksen valitusaika ei ole vielä umpeutunut.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala tutustui Mustafaan joulukuun alussa. Mustafa työskenteli vapaaehtoisena Hermannin diakoniatalolla, ja diakoniatalon työntekijä toi hänet Kanalan puheille. Mustafa kertoi Kanalalle, että oli hakenut turvapaikkaa poliittisin perustein ja että Maahanmuuttovirasto ei ollut ymmärtänyt hänen tapaustaan kunnolla. Mustafa kertoi pakenevansa myös kunniaväkivallan uhkaa. Hän oli kotimaassaan ollut erään naisen kanssa sellaisessa kanssakäymisessä, jota naisen lähipiiri ei katsonut hyvällä.

Mustafa oli esiintynyt Suomessa aluksi väärällä nimellä, koska oli pelännyt, että hänet tunnistetaan. Hän oli jättänyt myös turvapaikkahakemuksensa väärällä nimellä. Kanalan mukaan Mustafa paljasti oikean nimensä työskennellessään diakoniatalolla.

– Tapasimme muutaman kerran. Kyselin asioita ja vakuutuin siitä, että prosessi olisi syytä aloittaa alusta ja että hänelle pitäisi antaa uusi mahdollisuus, Kanala kertoo.

4. tammikuuta Kanala ilmoitti Paavalin seurakuntaneuvostolle, että oli ottanut Mustafan kirkkoturvan piiriin.

Pääkaupunkiseudulla "joitain" tapauksia, koko Suomessa "useita"

Kirkkoturvalla tarkoitetaan sitä, että seurakunta tarjoaa hädässä olevalle ihmiselle majoituksen, ylläpidon, henkistä tukea ja apua tilanteen selvittämiseen. Viime vuosina kirkkoturvan piiriin on hakeutunut etenkin kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Seurakunnan työntekijät selvittävät yhdessä lakimiesten kanssa, onko turvapaikkahakemuksessa jotain korjattavaa.

Asiantuntija Laura Arikka Kirkkohallituksesta kertoo, että pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä "joitain" kirkkoturvatapauksia ja koko Suomessa "useita".

Kirkon asiantuntijat ovat laatineet kirkkoturvatapauksia varten selkeät pelisäännöt. Ajantasaisin ohjeistus on vuodelta 2015.

Viimeisimmän päätöksen valitusaika ei ole vielä päättynyt. Olisin toivonut, että kolmen viikon valitusaikaa olisi kunnioitettu.

– Kirkkoherra Kari Kanala

Kirkkoturvan periaatteisiin kuuluu, että seurakunta tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa. Kari Kanala ilmoitti poliisille, että seurakunta on ottanut Mustafan kirkkoturvan piiriin. Kanala antoi poliisille Mustafan puhelinnumeron ja kertoi, että miehen tavoittaa päivisin Hermannin diakoniatalolta.

Helmikuun alussa Kanala jäi lyhyelle vanhempainvapaalle. 7. helmikuuta, kun Kanala oli poissa, Länsi-Uudenmaan poliisista soitettiin seurakuntaan. Poliisi pyysi Mustafaa käymään. Vierailun tarkoitus oli selvittää Mustafan passiasioita. Mustafa ei ollut antanut passiaan poliisille. Hänen mukaansa se oli jäänyt Tukholmaan, josta hän tuli Helsinkiin.

Mustafa lähti kaksi päivää myöhemmin seurakunnan työntekijän kanssa poliisiasemalle. Kun he saapuivat paikalle, poliisi otti Mustafan kiinni. Hänet lähetettiin Joutsenoon säilöönottoyksikköön.

Kari Kanalan mukaan Mustafa luotti siihen, että jos hän menee poliisiasemalle, poliisi ei ota häntä kiinni. Tuolloin Kanala ei halunnut vastata suoraan kysymykseen, kokeeko hän poliisin pettäneen seurakunnan luottamuksen.

– Meidän tehtävämme on olla avoimia ja pyrkiä viranomaisyhteistyöhön, ja nyt kävi näin.

Poliisi: "Toteutamme tuomioistuimen päätöksiä"

Apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että poliisi otti Paavalin seurakunnan majoittaman miehen kiinni, jotta hänet voitaisiin poistaa Suomesta ongelmitta. Ulkomaalaislain mukaan ulkomaalainen henkilö voidaan ottaa säilöön, jos sen katsotaan olevan tarpeen maasta poistamisen turvaamiseksi.

– Henkilöllä oli täytäntöönpanokelpoinen oikeuden päätös maasta poistamiseksi. Me toteutamme tuomioistuimen päätöksiä. Toimintamahdollisuutemme ovat varsin vähäiset.

Markkula kertoo, että kyseiselle henkilölle on varattu lentolippu ja saattajat palautuslennolle viikolle kahdeksan (19.–25.2.). Liput kustantaa valtio.

– Tämä on työteliästä ja kallista. Henkilölle varataan liput, paikka koneessa ja saattajat. Jos hän ei sitten olekaan saatettavissa koneeseen, kaikki ponnistelut menevät hukkaan. Sen takia on turvauduttu säilöönottoihin.

Henkilöllä oli täytäntöönpanokelpoinen oikeuden päätös maasta poistamiseksi. Me toteutamme tuomioistuimen päätöksiä.

– Apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula

– Tietenkin olisi hyvä, että jos kirkko ottaa hänet suojaansa, he toimittaisivat hänet myös lentokentälle. Se olisi meille kyllä helpotus, Markkula sanoo.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli 13. helmikuuta Mustafan säilöönottoa. Poliisi vaati säilöönoton jatkamista, mutta tuomari päätti päästää Mustafan heti vapaaksi.

Mustafan avustajien ja asianajajan kirjoittamassa vastineessa todetaan, että hän ei ollut pakoillut viranomaisia. Vastineessa vedottiin kirkkoturvaan: "Kun hänelle on järjestetty asuminen kirkkoturvan piirissä, hän ei elä kontrolloimattomasti, vaan hän on seurannassa ja tekee seurakunnassa myös vapaaehtoistyötä. Kirkkoturvaohjelman lähtökohta on, että ketään ei piilotella."

Vastineessa vedottiin myös kirjallisiin todisteisiin. Kirkkoherra Kari Kanala oli kirjoittanut Helsingin poliisille sähköpostin, josta kävi ilmi muun muassa se, että Mustafan osoite oli ilmoitettu poliisille ennen säilöönottoa.

Poliisin vetosi siihen, että Mustafaa ei tavoitettu asunnoltaan 3. tammikuuta – eli päivää ennen kirkkoturvan alkamista. Poliisin mukaan "[k]irkkoherran sähköpostiviesteistä on pääteltävissä vain se, että säilöön otetun kanssa voidaan järjestää erikseen tapaamienn kirkolla". Poliisi tulkitsi, että kyse on piileskelystä.

Käräjäoikeuden mukaan "asiassa ei katsota olevan käsillä piileskelyn tai pakenemisen vaaraa". Mustafa palasi Paavalin seurakunnan huomaan. Seurakunta on myöntänyt hänelle kirkkoturvan vuoden loppuun.

– Hän tarvitsee nyt todella paljon apua. Turvapaikkaprosessi on mennyt jossain vaiheessa solmuun, ja sen oikaisemiseen tarvitaan hirveä määrä työtä, Mustafaa avustava diakoniatalon työntekijä kertoi Kirkko ja kaupungille oikeudenkäynnin jälkeen.

Paavalin kirkkoherra Kari Kanalan mielestä Mustafan tapauksessa on toimittu liian hätäisesti.

Paavalin kirkkoherra Kari Kanalan mielestä Mustafan tapauksessa on toimittu liian hätäisesti.

Poliisi otti jälleen kiinni – edessä pikakarkotus

Maahanmuuttovirasto käsitteli Mustafan neljännen turvapaikkahakemuksen 15. helmikuuta. Päätöksestä kerrottiin Mustafalle seuraavana päivänä. Kuten aiemmatkin, päätös oli kielteinen. Valitusaikaa annettiin 21 päivää.

Kirkkoherra Kari Kanala kertoo, että maanantaina 19. helmikuuta Mustafaa oli pyydetty ilmoittautumaan poliisiasemalle. Kun Mustafa meni paikalle, poliisi otti hänet kiinni. Mustafa aiotaan palauttaa Irakiin tiistaina 20. helmikuuta lähtevällä lennolla.

Kari Kanalan mukaan Mustafa luotti siihen, että jos hän menee poliisiasemalle, poliisi ei ota häntä kiinni.

– Tätä säilöönottoa ja karkotusta perusteltiin aiemmilla kielteisillä turvapaikkapäätöksillä. Viimeisimmän päätöksen valitusaika ei kuitenkaan ole vielä päättynyt. Olisin toivonut, että kolmen viikon valitusaikaa olisi kunnioitettu, Kanala sanoo Kirkko ja kaupungille.

– Yhteiskunnan prosesseja pitää kunnioittaa, mutta tässä on toimittu liian nopeasti. Kyseessä on ihminen, joka on koko ajan halunnut toimia viranomaisten toiveiden mukaisesti.

Facebook-seinälleen Kanala kirjoitti: "Olemme koko ajan pyrkineet toimimaan yhteistyössä poliisin kanssa. Ja tämä on tulos. 'Helvetti' totesin poliisille. 'Oho, pappi, joka kiroilee. Enpä ole ennen nähnyt.' 'Enkä minä poliisia, joka valehtelee.'"

Mustafan nimi on muutettu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.