null Kirkoissa viihdyttiin aattoiltana

Viikin kirkossa joulupöytään käytiin suurella joukolla.

Viikin kirkossa joulupöytään käytiin suurella joukolla.

Ajankohtaista

Kirkoissa viihdyttiin aattoiltana

Jouluaattona kokoonnuttiin yhdessä aterioimaan ja viettämään iltaa myös muutamassa pääkaupunkiseudun kirkossa. Viikin kirkon joulujuhlaan saapui liki 80 henkeä.

”Jo viime vuonna, kun ensimmäisen kerran järjestimme tämän, saimme nähdä, kuinka paljon tällainen kutsu voi merkitä. Nyt väkeä tuli yli odotusten. Toivonkin, että jatkossa yhä useammat kirkot pitäisivät ovensa aattoiltana auki”, Malmin seurakuntapastori Outi Lantto toteaa.

Myös Käpylän kirkko toivotti tervetulleeksi yhteisen aattoillan viettoon kaikki halukkaat yksin, kaksin tai isommalla joukolla, ikään ja perhekuntaan katsomatta. Vuodesta 2012 saakka järjestetyn juhlan tarjoilut tehdään nyyttäriporukalla yhdessä. Viikissä joulupöydän kattaukset hoituivat vapaaehtoisten voimin ja vieraat saattoivat tulla - kera juhlan valmistaneiden - valmiiseen pöytään.

”Saimme palautetta, että juuri tämä on sitä, mitä ihmiset kotikirkoltaan odottavat”, Lantto sanoo.

Lantto haluaisi olla rakentamassa seurakuntayhteyttä, missä ollaan ja toimitaan yhteisönä, ilman auttajien ja autettavien rooleja tai hyvä- ja vähäosaiset -asetelmaa.

”Olemme yhdessä ja kukin ottaa omien voimavarojensa mukaan sen roolin, minkä ottaa. Joku jaksaa ja pystyy enempään - ehkä tukemaan toista. Sitten roolit saattavat vaihtua”, Lantto pohtii.

Vantaalla ja Espoossa kutsu viettää yhdessä aattoiltaa kirkossa suunnattiin lähinnä niille, jotka viettävät jouluaan yksin.  Myyrmäen kirkolla ja Kirkonkulman joulussa Korson kirkolla oli myös mahdollisuus yhteiseen illanviettoon joulurauhan julistusta kuunnellen, laulaen ja herkutellen. Espoossa vietettiin yksinäisten jouluaattoa Kirkkonummen Hvittorpissa.

Helsingissä jouluvieraiden joukko koostui muistakin kuin yksinäisistä. Viikin kirkkoon saapui yhteensä 78 joulun viettäjää.

Viikin kirkon joulujuhlan järjestelyissä vapaaehtoisilla on suuri rooli.

”Aattoillan viettoon osallistuneilla ei ollut mitään yhtä ainoaa syytä tulla. Joku tuli sen takia, että on yksinäinen, joku siksi, ettei halunnut jostain syystä mennä sukujoulua viettämään. Joku on vähävarainen, joku oli ollut sairaana ennen joulua, eikä ollut ehtinyt valmistautua. Meillä oli myös paljon ulkomaalaisia aattovieraita. Eräs pariskunta oli päättänyt viettää aaton kirkolla, koska lapset tulivat heidän luokseen vasta joulupäivänä syömään,” Lantto kertoo.

Lantto toivoo, että jatkossa kirkkojen ovet olisivat jouluna avoinna kaikille, jotka niihin haluavat tulla.

”Toivoisin, että voisimme jatkaa joulupäivänä ja tapaninpäivänä  kirkon auki-oloa pitempään niin, että halutessaan ihmisten olisi mahdollista tulla pistäytymään, istumaan hetki kirkossa tai juomaan kuppi kahvia.”

Lanton tavoite ja visio ovat kokonaiskirkollisia.

”Oma toimintapisteeni on Viikin kirkko, mutta toivoisin, että seurakunnat laajemmin heräisivät tällaiselle toiminnalle ja alkaisivat järjestää omia juhlia. Tämä vuosi osoitti, että tarvetta todellakin on.

Illanvietostamme lähtiessään ihmiset Lanton mukaan kertoivat, että pöydissä juteltiin ja tutustuttiin - ennestään tuntemattomien kesken.

"Palaute oli poikkeuksetta  sama kuin viime vuonnakin: kyllä ihmiset ovat sitten mukavia - oli niin hyvää seuraa omassa pöydässä.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vietätkö joulua yksin Espoossa? Tule joulujuhlaan Hvittorpiin

Ajankohtaista Hyvä elämä

Espoon seurakuntien yhteiseen joulujuhlaan kutsutaan yksin joulua viettävät. Aattoiltaa voi viettää myös Tapiolan kirkolla.