null Jouluna saunaan, paljuun ja yhteiselle aterialle – monessa kirkossa vietetään aattoa yhdessä

Enkelin siivet näkyvät monella bussipysäkillä Malmin alueella. Rosa Kostamo ja Janne Miettinen ovat olleet suunnittelemassa joulunviettoa.

Enkelin siivet näkyvät monella bussipysäkillä Malmin alueella. Rosa Kostamo ja Janne Miettinen ovat olleet suunnittelemassa joulunviettoa.

Ajankohtaista

Jouluna saunaan, paljuun ja yhteiselle aterialle – monessa kirkossa vietetään aattoa yhdessä

Jouluohjelma on suunniteltu yhdessä helsinkiläisten kanssa.

Malmin seurakunnassa vietetään tänä vuonna erilaista joulua. Joulun tapahtumien suunnittelu alkoi jo syyskuussa Mitä kuuluu? -työpajoissa, joihin kutsuttiin mukaan alueen asukkaita. Työpajat kiinnostivat kaupunkilaisia, ja tapaamisista putkahteli runsaasti ideoita, joista osaa ruvettiin toteuttamaan.

Oikeastaan suunnittelu alkoi vielä aikaisemmin. Malmin seurakunnan työntekijät tekivät kesän aikana yli sata haastattelua kaduilla, toreilla ja kuppiloissa. Ideana oli ottaa selvää, mitä koillishelsinkiläisille oikein kuuluu.

– Kysyimme, mikä ihmisille on tärkeää elämässä ja joulussa. Mitä ihmiset toivovat ja tarvitsevat? Taustalla oli se havainto, että vaikka Malmi on yksi Suomen suurimmista seurakunnista, tilaisuuksissa käy vain pieni murto-osa jäsenistä, kertoo viestintäjohtaja Anu Merenlahti.

Niinpä joulun alla on jo vietetty yhteensä yli tuhannen hengen pop up -puurojuhlia Malmin, Viikin ja Puistolan kirkoilla. Moni Malmilla liikkuva on saattanut nähdä tällä ja viime viikolla yllättäen jouluisen flash mob -esityksen junassa tai kauppakeskuksessa. Tapanilan kirkossa pidettiin meditatiivinen rauhoittumisilta niille, joita lähestyvä joulu ahdistaa esimerkiksi äskettäisen eron vuoksi.

Enkelin siivet näkyvät ulkomainoksena bussipysäkeillä ja Malmin asemalaiturilla. Niiden edessä voi ottaa arkienkelikuvan ja jakaa somessa.

Jouluun kuuluvat myös lahjat. Malmin seurakunta antaa lahjan nuorille: se lupaa tarjota ensi vuonna kesätöitä 20 nuorelle kaupungin kesätyösetelillä ja haastaa alueen yrittäjiä mukaan työllistämään.

Lyhtykävely toi valoa pimeään Tapulissa

Tapulikaupungissa ensimmäisenä adventtisunnuntaina vietetty valon juhla oli ideapajan satoa.

– Meitä oli 60 ihmistä kävelemässä kirjastolta seurakuntakodille kynttilöiden, lyhtyjen ja taskulamppujen kanssa. Yksi lapsi oli itse askarrellut valomiekan, kertoo pastori Rosa Kostamo, joka on itsekin asunut Tapulikaupungissa.

Valon juhla oli tapulilaisten yhteinen tapahtuma, ei vain seurakunnan. Sitä ja ja muita tapahtumia oli suunnittelemassa myös viisi vuotta Tapulikaupungissa asunut Janne Miettinen.

– Jos ihmisiä olisi kutsuttu ”valokulkueeseen”, niin nuoret eivät olisi tulleet. Kulkue ei kiinnosta, mutta valon juhla toimii, Miettinen sanoo.

Hän ei pidä itseään kovin aktiivisena seurakuntalaisena, mutta on käynyt muun muassa kirjoittajapiirissä, leipäjonossa ja velkaneuvonnassa.

Jouluaattoa Miettinen aikoo viettää alkuillasta Tapulin seurakuntakodissa.

– Odotan leppoisaa ilmapiiriä, lämmintä seuraa ja lämmintä ruokaa.

Kirkolta viedään maistiaisia sairaalan päivystykseen

Aaton ohjelma on joustava. Tai oikeastaan ohjelmaa ei ole lyöty lukkoon. Se muotoutuu osallistujajoukon mukaan.

Jouluaattona on mahdollista saunoa torilla, kuunnella joulurauhan julistusta ja pulahtaa paljuun. Sauna ja palju ovat käytössä Viikin kirkon vieressä Latokartanontorilla aattona kello 10–13.

Tapulissa sekä Malmin ja Viikin kirkoilla tarjotaan illansuussa jouluateria yhteensä 300 ihmiselle. Pöydät katetaan ja korjataan yhdessä, lauletaan joululauluja ja pelataan lautapelejä, jos innostusta riittää. 25 työntekijää ja toistakymmentä vapaaehtoista on paikalla tekemässä yhteistä juhlaa.

Kirkolta viedään joulumaistiaiset viereisen Malmin sairaalan päivystyksen potilaille. Tämäkin idea tuli ideapajasta.

Korjattu 17.12. puurojuhlien osallistujamäärä.

 

Päivitys pe 20.12. kl0 15. Kaikki Malmin seurakunnan aattojuhlien paikat on varattu.

Jouluaatto Käpylässä

Myös Käpylän kirkossa juhlistetaan jouluaattoa yhdessä klo 16–21, nyt jo kahdeksannen kerran. Tarjoilun vuoksi ilmoittautumista toivotaan pe 20.12. klo 12 mennessä: oulunkyla.srk@evl.fi tai 09 2340 5300. Myös keittiötalkoolaiseksi voi ­ilmoittautua.

Helsingissä on aikaisemmin vietetty jouluaattoa ainakin Viikin, Alppilan ja Töölön kirkoissa. Espoossa aattojuhla on Tapiolan kirkolla kolmannen kerran, ja Vantaalla aattoa voi viettää Korson seurakuntakeskuksessa ja Myyrmäen Virtakirkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vietätkö joulua yksin Espoossa? Tule joulujuhlaan Hvittorpiin

Ajankohtaista Hyvä elämä

Espoon seurakuntien yhteiseen joulujuhlaan kutsutaan yksin joulua viettävät. Aattoiltaa voi viettää myös Tapiolan kirkolla.Ota oma soitin mukaan joululaulumessuun

Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.