null Kirkon kaunistukset: Omaisuuden arvoinen valaistus

Meilahden kirkon kattovalaisimet kuvaavat orjantappurakruunua. Näitä Paavo Tynellin valaisimia käydään katsomassa Japanista saakka.

Meilahden kirkon kattovalaisimet kuvaavat orjantappurakruunua. Näitä Paavo Tynellin valaisimia käydään katsomassa Japanista saakka.

Kirkon kaunistukset: Omaisuuden arvoinen valaistus

Meilahden kirkon valaisimet on suunnitellut Paavo Tynell, jonka tuotantoa himoitsevat nyt niin keräilijät kuin sisustajatkin.

Meilahden kirkolle soitetaan silloin tällöin Japanista. Kysymykset koskevat kirkon aukioloa.

Suomalaisdesignista kiinnostuneet japanilaiset nimittäin tietävät, että Markus Tavion suunnittelemassa ja vuonna 1954 valmistuneessa kirkossa on yksi erityisen mielenkiintoinen syy vierailulle: sen valaisimet ovat suomalaisen valaisinsuunnittelun pioneerin Paavo Tynellin (1890–1973) käsialaa.

Liuskekivilattiaisen kirkkosalin kuusi suurta kattovalaisinta kuvaavat orjantappurakruunuja.

– Elämässä on usein takaiskuja. Kuitenkin piikkien päissä on lamput. Ne heijastavat sadepisaroina sitä valoa, joka voittaa pimeyden. Valo kääntää katseemme alttarin tyhjään ristiin, selittää Meilahden kirkkoherra Hannu Ronimus valaisinten symboliikkaa.

Valaisimen lamput heijastavat sadepisaroina sitä valoa, joka voittaa pimeyden.

Tynell on suunnitellut valaisimet myös seurakuntasaliin ja samassa rakennuksessa olevaan pienempään Tuomaankirkkoon. Meilahdessa kaikki on ymmärretty säästää, kun kirkkoa 1990-luvulla saneerattiin.

Paavo Tynellin tuotanto on noussut 2000-luvulla arvoon arvaamattomaan. Vuosi sitten hänen hänen Kinema-valaisimensa ostettiin 44 000 eurolla Huutokauppatalo Hagelstam & Co:n huutokaupassa.

Paljonko Meilahden kirkkosalin valaisimet sitten voisivat maksaa?

– Huutokaupassa lähtöhinta voisi olla 20 000 euroa kappale. Mutta kyllä ne voisivat 40 000 euroonkin nousta, arvioi intendentti Kasper Hagelstam Hagelstam & Co:sta.

Erilaisia Tynellin valaisimia on Meilahden kirkossa kymmeniä, joten valaistus on kokonaisuudessaan melko mukavan omaisuuden arvoinen. Ennen kaikkea se kuitenkin luo kirkkoon aivan oman, elegantin 50-lukulaisen tunnelmansa. Sille ei voi laskea hintaa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: