null Kirkon kaunistukset: Lehtipolku johdattaa alttarille

Lasten kappeli Arkki sijaitsee Leppävaarassa, Espoossa.

Lasten kappeli Arkki sijaitsee Leppävaarassa, Espoossa.

Hyvä elämä

Kirkon kaunistukset: Lehtipolku johdattaa alttarille

Sellon liikerakennusten keskellä sijaitsevan Lasten kappeli Arkin lattialla on oikeita lehtiä ympäri vuoden. Ne ovat lasten itse asettelemia.

Lasten kappeli Arkissa kauppakeskus Sellon vilinän keskellä niin lapsi kuin aikuinenkin pysähtyy ihmettelemään. Aikuinen kiinnittää ehkä huomionsa minikokoisiin, pehmeisiin kirkonpenkkeihin ja lapsen mittakaavalla tehtyyn alttariin. Saarnastuolikin on kuin nukkekodista.

Useimmat lapset taas huomaavat ensimmäiseksi lattian, johon on upotettu ihan oikeita puunlehtiä. Ne ovat peräisin temppeliviikunasta ja johdattelevat kulkijan ovelta alttarille.

– Lähtökohta tilan suunnittelulle oli se, miten lapsi kokee maailman, kertoo Arkin sisustuksen yhdessä Anni Sundin kanssa suunnitellut Katri Maula Sisustusarkkitehdit Sistem Oy:stä.

Lehtipolku tai ihmeellinen valo puhuttelee lasta ehkä enemmän kuin mikään yksittäinen taide-esine.

– Sisustusarkkitehti Katri Maula

Suunnittelijat halusivat tuoda tilaan hämmästyttäviä ja kysymyksiä herättäviä elementtejä. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää heti.

– Lapsi kokee tilaa monella tavalla, joten lehtipolku tai ihmeellinen valo puhuttelee ehkä enemmän kuin mikään yksittäinen taide-esine, Maula miettii.

Lasten kappeli Arkki vihittiin käyttöön vuonna 2005. Lapset olivat lattian teossa mukana hyvin konkreettisesti, sillä he saivat asetella lehdet itse paikoilleen.

– Se oli tosi hauskaa yhdessä tekemistä. Me ohjailimme vähän, minne lehtiä liimataan, mutta prosessissa oli paljon vapautta mukana, Maula muistaa.

Lehtien päälle asennettiin epoksilattia. Sen läpi lasten työn tulos kuultaa kauniisti yli kymmenen vuoden jälkeenkin. Lastenohjaaja Seija Hatakan mielestä lehtien avulla voi kertoa monenlaisia tarinoita Jumalasta.

– Puun lehti on kuin Jumalan salakieltä. Ihminen ei onnistuisi koskaan tekemään tuotetta, jossa on niin hienot värit ja suonet, ja nukkakerros pohjalla, hän miettii.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Leppävaaran kirkko sai kastepuun – sellainen löytyy jo joka toisesta pääkaupunkiseudun seurakunnasta 

Ajankohtaista Hyvä elämä

Perhetoiminnanohjaaja Seija Hatakka suunnitteli kastepuun Leppävaaran kirkolle. Pian puu puhkeaa väriloistoon, kun siihen kiinnitetään lehti jokaisen seurakuntaan kastetun merkiksi.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.