null Kirkon kaunistukset: Lahja laskeutuu linnunpesään

Vuosaaren kolehtihaavien suunnittelijan Ritva Puotilan ajatus oli, että ihmisten käsissä kulkevien haavien pitää olla luonnollisia ja pesämäisiä.

Vuosaaren kolehtihaavien suunnittelijan Ritva Puotilan ajatus oli, että ihmisten käsissä kulkevien haavien pitää olla luonnollisia ja pesämäisiä.

Hyvä elämä

Kirkon kaunistukset: Lahja laskeutuu linnunpesään

Vuosaaren kirkossa kiertävät joka sunnuntai kolehtihaavit, joiden koukuttu pinta tuo mieleen linnunpesän. Ne ovat tekstiilitaiteilija Ritva Puotilan taidonnäyte.

Jos tunnet Woodnotesin elegantin luonnolliset paperinarumatot, tunnet yrityksen toisen omistajan, tekstiilitaiteilija Ritva Puotilan tyylin. Sitä voi ihailla myös Vuosaaren kirkon kolehtihaaveissa ja kirkkotekstiileissä.

– Kirkon suunnitelleesta Pirkko ja Arvi Ilosen arkkitehtitoimistosta Pirkko Ilonen oli nähnyt töitäni ja otti yhteyttä, Puotila kertoo 36 vuoden takaisesta työtehtävästä.

Hän oli tuolloin keskittynyt suunnittelemaan pellavatekstiilejä. Pellavan hieno aivinaosa olikin itsestään selvä materiaali myös kirkon liinoihin.

Jeesuksen käärinliinatkin olivat pellavaa, joten materiaalissa on kirkollinen sanoma. Kaikki tekstiilit kudottiin käsin omalla studiollani, Puotila kertoo.

Kolehtihaavit ovat erityisen mielenkiintoiset. Ne ovat käsin kehrättyä pellavaa ja valmistettu koukkuamalla.

– Kokeilimme monenlaisia virkkaustekniikoita. Tämän keksi joku poikieni kavereista, Puotila muistelee.

Koukutun kolehtihaavin pinta on karhea. Se melkein raapaisee ohi mennessään. Suunnittelijan ajatus oli, että ihmisten käsissä kulkevien haavien pitää olla luonnollisia ja pesämäisiä.

– Ne ovat ainoita kirkkotekstiilejä, joita seurakuntalainen saa koskettaa, hän huomauttaa.

Erikoisia kolehtihaaveja eivät kaikki nielleet purematta. Ritva Puotila tietää, että välillä Vuosaaressa vaihdettiin takaisin vanhoihin samettikolehtihaaveihin, koska joku papeista ihmetteli, että mikäs linnunpesä tämä on. Nykyään haaveja käytetään rinnakkain.

– Minusta haavien pesämäisyys viestii kirkosta, joka on yhteisölleen turva kuten pesä linnulle, Puotila sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkon kaunistukset: Hämeenkylän kirkon alttari pukeutuu sideharsoon

Hyvä elämä

Tekstiilitaiteilija Katri Haahti käytti Hämeenkylän kirkon alttaritekstiileissä kehittämäänsä tekniikkaa, joka kiinnittää huomion poikkeuksellisuudellaan.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.