Kirkon Ulkomaanapu lopettaa maaohjelmansa Liberiassa ja Sierra Leonessa
Kirkon Ulkomaanapu on tukenut Liberiassa nuorten ammattikoulutusta.

Kirkon Ulkomaanapu on tukenut Liberiassa nuorten ammattikoulutusta.

Kirkon Ulkomaanapu lopettaa maaohjelmansa Liberiassa ja Sierra Leonessa

Liberiasta sai alkunsa muun muassa tuhansien vapaaehtoisten verkosto Naisten Pankki.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on päättänyt lopettaa maaohjelmansa Liberiassa ja Sierra Leonessa vuoden 2017 loppuun mennessä.

– Maailmassa on paljon avun tarpeita ja joskus on tehtävä valintoja. Viimeisen vuoden aikana olemme tehneet paljon töitä löytääksemme uusia rahoittajia niin Liberiassa kuin Sierra Leonessa, emmekä ole riittävässä määrin siinä onnistuneet. Hienoa on kuitenkin se, että työ Liberiassa jatkuu nyt paikallisin voimin, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

KUA on toiminut Länsi-Afrikassa kymmenen vuotta. Työ alkoi sisällissotien runtelemien maiden jälleenrakennuksella. Alkuvaiheessa ihmisille opetettiin maanviljelystaitoja ja entisille lapsisotilaille, erityisesti tytöille, tarjottiin psykososiaalista tukea ja koulutusta.

– Maatoimistomme liberialaiset työntekijät perustavat kansalaisjärjestön jatkamaan sitä työtä, jota KUA on maassa tehnyt. Näin sen on tarkoitus mennäkin, toteaa Hemberg.

Lopetuspäätöksen taustalla ovat Suomen ulkoministeriön leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin. Päätökseen vaikutti kuitenkin myös KUA:n keskittyminen kaikkein hauraimpiin valtioihin, joihin nämä maat eivät enää kuulu.

– Tällä hetkellä keskustelemme ohjelmien lopettamisesta paikallisten kumppaneiden kanssa ja mietimme, miten parhaiten voimme tukea heitä, jotta työ jatkuu, kertoo Keski- ja Länsi-Afrikan aluevastaava Marjo Mäenpää.

Lopetuspäätöksen taustalla ovat Suomen ulkoministeriön leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin.

Liberiassa KUA:lla on ollut oma toimisto vuodesta 2007. Sierra Leonessa KUA on toiminut seitsemän vuotta. KUA tuki Luterilaisen maailmanliiton (LML) työtä Liberiassa ja Sierra Leonessa jo tätä ennen, vuodesta 1993 lähtien.

KUA:n työ on keskittynyt kyläyhteisöjen kehittämiseen ja toimeentulon tukemiseen maaseudulla esimerkiksi järjestämällä viljelykoulutusta sekä tukemalla nuorten ammattikoulutusta. Vuonna 2010 KUA tuki Norsunluurannikon vaalien levottomuuksia Liberiaan paenneiden pakolaisleirejä ja ylläpiti leireillä kouluja pakolaisnuorille.

Länsi-Afrikkaa piinanneen ebolaepidemian aikana KUA jakoi hygieniatarvikkeita sekä järjesti mittavia valistus- ja tiedotuskampanjoita ebolan leviämisen ehkäisemiseksi. Viimeisin operaatio oli avustustarvikkeiden jako Sierra Leonen maanvyöryjen ja tulvien uhreille syksyllä 2017.

Liberiassa KUA vie loppuun vankien oikeuksia edistävän EU-rahoitteisen hankkeensa. Siinä parannetaan pidätettyjen mahdollisuuksia saada lakiapua ja koulutetaan niin vankiloiden henkilöstöä kuin yhteisöjen jäseniä.

Joukko yhteiskunnallisesti aktiivisia naisia tutustui Liberiassa paikallisten naisten elämään Kirkon Ulkomaanavun kutsumana. Naisille syntyi ajatus tehdä jotain kehitysmaiden naisten hyväksi. Naisten Pankki käynnisti toimintansa 24.5.2007. Kymmenessä vuodessa siitä on kasvanut yli 3 000 vapaaehtoisen verkosto, jonka keräämällä 11,8 miljoonalla eurolla on tuettu yli 42 000 ihmistä kehitysmaissa.

Liberiassa ja Sierra Leonessa Naisten Pankki tuki erityisesti haavoittuvassa tilanteessa olevia tyttöjä ja naisia toimeentulon hankkimisessa esimerkiksi tarjoamalla ammatti- ja yrittäjyyskoulutusta. Työstä on hyötynyt 12 000 ihmistä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi