Kirkon Ulkomaanapu on rakentanut Nepaliin jo 257 koulua
Suomalaisten apu on mennyt perille. Pari vuotta maanjäristyksen jälkeen rakenteilla on 77 koulua.
Tiistaina 25.4. on kulunut kaksi vuotta Nepalin tuhoisasta maanjäristyksestä. Kaksi viikkoa tuon voimakkuudeltaan 7,8 magnitudin järistyksen jälkeen köyhään maahan iski vielä lähes yhtä voimakas jälkijäristys. 9 000 ihmistä kuoli ja puoli miljoonaa kotia tuhoutui.
Myös tuhansia kouluja tuhoutui. Koska katastrofin jälkeen lasten on hyvin tärkeää päästä jatkamaan koulunkäyntiä, Kirkon Ulkomaanapu alkoi nopeasti rakentaa väliaikaisia koulutiloja. Järjestö nousi Nepalin tehokkaimman koulunrakentajan maineeseen.
Parissa kuukaudessa rakennettiin väliaikaiset koulutilat lähes 20 000 oppilaalle. Ensimmäiset koulutilat olivat peltikattoisia ja kaksiluokkaisia. Seinät olivat paikallista materiaalia, bambua. Sitten siirryttiin rakentamaan pysyvämpiä metallirunkoisia kouluja, joiden on tarkoitus olla käytössä 15–20 vuotta.
– Kirkon Ulkomaanapu oli yksi harvoista järjestöistä, jotka aloittivat avustustyön heti, sanoo Kirkon Ulkomaanavun Nepalin maajohtaja Lila Bashyal.
Ennen koulujen rakentamista toimitettiin hätäapua 28 000 ihmiselle, jotka asuivat vaikeakulkuisilla vuoristoseuduilla. Hätäapua varten käynnistettiin Suomessa keräys.
Kaiken kaikkiaan Kirkon Ulkomaanapu on käyttänyt Nepalin auttamiseen rahaa lähes 6,2 miljoonaa euroa. Tästä 600 000 on mennyt hätäapuun, kuten ruokaan, suojiin kotinsa menettäneille ja hätäaputarvikkeisiin, esimerkiksi huopiin ja astioihin.
Leijonanosa avusta, 5,6 miljoonaa euroa, on käytetty koulujen rakentamiseen. YK:n lastenapujärjestö UNICEF on ollut mukana toiminnassa ja tukenut rakentamista 3,9 miljoonalla eurolla.
Unicefin rahoituksella rakennettavista 650 koulusta Kirkon Ulkomaanapu vastaa 300:sta. Kirkon Ulkomaanapu rakentaa yhteensä 334 koulua, joista valmiina on 257 ja rakenteilla 77. Näissä kouluissa pääsee opiskelemaan 44 000 lasta.
Koulurakennukset ovat tilapäisiä, koska niihin käytetään humanitaarista, väliaikaiseksi tarkoitettua apua. Pysyvämpiä kouluja Nepal rakentaa itse myöhemmin, vaikka siihenkin saatetaan tarvita tukea muualta. Rajusta maanjäristyksestä toipuminen on hidasta ja sitoo köyhän maan voimavaroja.
Kirkon Ulkomaanapu oli yksi harvoista järjestöistä, jotka aloittivat avustustyön heti.
Kirkon Ulkomaanapu on antanut myös yli tuhannelle opettajalle, 200 vanhempainyhdistykseen kuuluvalle vanhemmalle ja yli 10 000 oppilaalle koulutusta, joka auttaa käsittelemään maanjäristyksen aiheuttamaa ahdistusta. 1 750 opettajaa on saanut koulutusta katastrofiriskien vähentämisestä kouluissa sekä lastensuojelusta ja oppilaslähtöisistä opetusmenetelmistä.
Humanitaarisen avun lisäksi Kirkon Ulkomaanapu tekee Nepalissa myös pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä. Järjestö tukee valtaosin hindulaisen maan syrjittyjä väestöryhmiä eli kastittomia daliteja. Järjestö antaa tietoa ihmisoikeuksista, tukee köyhien toimeentuloa ja koulutusta sekä vaikuttaa viranomaisiin syrjinnän lopettamiseksi.
Naisten Pankin tuella parannetaan naisten toimeentuloa ja oikeuksia. Lisäksi tuetaan köyhien nuorten ja naisten sekä entisten maaorjien pääsyä ammattikoulutuksen kautta työelämään.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Tuhon mittakaava on suunnaton” – Kirkon Ulkomaanavulta 50 000 euroa hätäapua Beirutiin, kansalaiskeräys on käynnissä
AjankohtaistaKirkon Ulkomaanapu reagoi nopeasti Beirutin räjähdykseen, joka jätti 300 000 ihmistä kodittomiksi. Libanonin tilanne oli jo entuudestaan vaikea.