Kolumni: Jos alamme suhtautua muiden hyväntahtoisuuteen yhtä pilkallisesti kuin Donald Trump, peli on menetetty
Animaatiosarja Arcane muistuttaa siitä, että vilpittömästi hyvää haluava ihminen voi oppia virheistään ja yrittää uudelleen, kirjoittaa Ella Luoma.
Helsingin Sanomissa julkaistiin pilakuva, jossa naureskeltiin ”wokettajille” eli ihmisille, jotka ajavat esteettömyyttä julkisiin tiloihin, kunnioittavat toisten ihmisten sukupuoli-identiteettiä ja ajattelevat, että boikoteilla jokainen voi edes pieneltä osaltaan vaikuttaa siihen, miten maailma makaa.
Ilmeisesti puuhastelu paremman maailman puolesta on naurettavaa ajanhukkaa ja puuhastelijat hysteerisiä. Samaa viestiä on toistellut muiden muassa Donald Trump niin onnistuneesti, että aloittaa kohtapuoliin toisen kauden Yhdysvaltojen presidenttinä.
Saan itsenikin kiinni samasta ajatuksesta: onko millään mitään väliä, kun historia toistaa itseään, eikä ihmiskunta opi virheistään? Vuoden 1920 espanjantautia seurasi vuonna 2020 alkanut korona, ja fasismi on melkein yhtä trendikästä kuin 1930-luvulla. Ihmiskunta on syöksymässä pimeään kuiluun ja puuhastelu paremman maailman puolesta on ajanhukkaa.
Parasta mitä voi tehdä, on suhtautua muiden hyväntahtoisuuteen lempeydellä ja kärsivällisyydellä.
Näissä tunnelmissa tulin katsoneeksi animaatiosarjan Arcane, joka perustuu League of Legends -tietokonepeliin.
Arcane kertoo ihmisistä historiallisten mullistusten keskellä kuvitteellisessa varsin eriarvoisessa yhteiskunnassa. Orvoiksi jääneiden sisarusten kömpelöt pyrkimykset kohti parempaa elämää käynnistävät tapahtumien sarjan, jossa hyvin pienet hetket ja yksittäiset teot muuttavat jatkuvasti historian kulkua.
Puuhastelu paremman maailman puolesta johtaa uuden tekniikan syntymiseen ja traumatisoitunut pikkutyttö nousee alempien yhteiskuntaluokkien kapinan symboliksi. Arcane on tragedia useassa osassa, mutta samalla kertomus siitä, miten ihmisiä ajavat eteenpäin unelma paremmasta maailmasta, kehitysusko ja ihmisten väliset syvät suhteet.
Arcanessa ei ole hyviä ja pahoja ihmisiä, ainoastaan ihmisiä, jotka kykenevät hyviin ja pahoihin tekoihin. Tekoja ohjaa useimmiten pyrkimys kohti jotain parempaa tai hyvää.
Ihminen, joka oikeasti haluaa hyvää, pystyy oppimaan virheistään ja yrittämään uudelleen. Sellaisen ihmiskäsityksen pitäisi ohjata meitä kristittyjä. Parasta mitä voi tehdä, on suhtautua muiden hyväntahtoisuuteen lempeydellä ja kärsivällisyydellä. Jos siihen alkaa suhtautua kuin Donald Trump, peli on menetetty.
Tai ainakin hetkeksi. Koska Arcane muistuttaa myös siitä, että historia ei toista itseään ja jokainen voi kirjoittaa oman tarinansa uudestaan, vaikka joka päivä.
Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: Elämä ei ole elokuvaa, eikä ilmastokatastrofia pysäytetä kaiken korjaavalla jatko-osalla
PuheenvuorotIlmastokriisiä olisi voitu hidastaa, mutta sellaiset asiat kuten halpalennot ja kerskakulutus kudottiin osaksi länsimaisen ihmisen identiteettiä, kirjoittaa Ella Luoma.