null Paavi Johanna: Nuortensarja SKAM herättää sisäisen teinisi

Puheenvuorot

Paavi Johanna: Nuortensarja SKAM herättää sisäisen teinisi

TV-sarja muistuttaa, miltä tuntuu olla 17. Siis ihanalta ja kamalalta.

Muistatko millaista on olla 17? Jos et kunnolla muista, katso norjalaista nuortensarja SKAMia niin tilanne korjaantuu varmasti. SKAM on tehty lähes tieteellisellä tarkkuudella vastaamaan teini-ikäisen ihmisen oikeita kokemuksia. Taustalla on suuri määrä nuorten haastatteluja. Näyttelijät on valittu äärimmäisen huolellisesti, jotta toden tuntuun ei tulisi yhtäkään säröä. Sarjan hahmot eivät myöskään ole mitään koulun kermaa, vaan sosiaalisen järjestyksen keskikastia, ehkä jopa vähän reppanoita. Tavallisia.

Sarja on myös muuten tuotu kiinni todellisuuteen. Norjassa pätkät julkaistaan verkossa silloin kun kohtaus tapahtuu. Jos kohtauksen alussa lukee esimerkiksi ”keskiviikko 16:48”, se julkaistaan siihen aikaan. Sarjan nettisivulta löytyy henkilöiden messenger-keskusteluja, ja hahmoilla on profiilit Instagramissa.

Isakin ja Evenin keskustelu. Kerrankin kouluruotsista on hyötyä!

Isakin ja Evenin keskustelu. Kerrankin kouluruotsista on hyötyä!

Myönnän, että tiedän kaiken tämän vain koska luin sen tätimäisesti Helsingin Sanomista. Sitä ennen en tiennyt koko sarjasta mitään vaikka siitä on tehty jo kolme kautta; olen selvästikin liian vanha ja pihalla. Lohduttaudun sillä, että eivät monet muutkaan ikätoverini tiedä.

En siis kuulu iän osalta kohderyhmään, mutta se ei ole vähäisimmässäkään määrin este sarjaan rakastumiselle. Nuoruus jos jokin on universaali kokemus, ja hyvin tehty nuoruuden kuvaus kertoo parhaimmillaan meistä kaikista. Itkin läpi erityisesti kolmannen tuotantokauden, koska kaikki herätti niin paljon taka-alalle painuneita tunteita ja muistoja. Juuri tuollaista silloin oli!

Juuri tuolta tuntuu rakastua niin että elämä menee sekaisin.

Juuri tuollaista on olla yksinäinen lukiossa – ja sen jälkeen arvostaa uusia ystäviä valtavasti.

Juuri tuolta tuntuu kertoa kavereille, että on ihastunut samaa sukupuolta olevaan ihmiseen. Vähän hermostuttavalta, mutta sitten kun reaktio on positiivinen, kihelmöivältä ja jollain tavalla erityiseltä.

Juuri tuollaista on elää – hyvässä ja pahassa – niin intensiivisesti yhdessä hetkessä, että hetki venyy ja laajentuu ja seuraavaa hetkeä ei todellakaan ole olemassa. Myöhemmin sitä ei samalla tavalla tapahdu. Ajan kokemus muuttuu, kun vanhenee ja elämään tulee pysyvämpiä elementtejä.  Alle kaksikymppisen intensiivisiin hetkiin ei ole paluuta.

Even ja Isak minuutti kerrallaan

Even ja Isak minuutti kerrallaan

Lopuksi varoituksen sana. Jos olet muutenkin nostalgiaan taipuvainen, SKAM saattaa kaikessa realistisuudessaan olla liikaa. Mutta toisaalta, haikeus on nimenomaan yhtä aikaa ihanaa ja kamalaa. Siis juuri sellaista kuin koko elämä nuorena on. ­

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Skam koukutti teinit, tädit ja sedät – nyt norjalainen hittisarja nähdään teatterilavalla Vantaalla

Hyvä elämä

Skamista on tehty televisioversioita monissa eri maissa, mutta näytelmäksi se on ennen Suomea sovitettu ainoastaan Tanskassa.


Paavi Johanna: Viikko 3, never again

Puheenvuorot

Paavi Johanna: Pulskuus kunniaan

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.