Skam koukutti teinit, tädit ja sedät – nyt norjalainen hittisarja nähdään teatterilavalla Vantaalla
Skamista on tehty televisioversioita monissa eri maissa, mutta näytelmäksi se on ennen Suomea sovitettu ainoastaan Tanskassa.
Pari vuotta sitten tapahtui kummia. Ensin suomalaiset nuoret löysivät norjalaisen nuortensarjan Skamin ja pian sitä katsoivat myös monet aikuiset. Syntyi erilaisia lieveilmiöitä: kuvauspaikkana toimineen lukion liepeillä Oslossa parveili turisteja ja ruotsinopettajat Suomessa huomasivat, että ruotsin kokeisiin alkoi yhtäkkiä ilmestyä norjan sanoja. Yksi sarjaan koukuttuneista oli Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevan kulttuuritalo Martinuksen päällikkö Christian Sandström.
– Katsoin sarjaa, vaikka en ole enää mikään ihan nuori ja vielä kaiken lisäksi mies, Sandström kertoo.
Sarjassa kerrotaan oslolaisten lukiolaisten elämästä, siten, että sarjan päähenkilö vaihtuu joka tuotantokaudella. Vaikka jotkut piirteet sarjassa ovat hyvin norjalaisia, pääpaino on kaikkia nuoria mietityttävissä teemoissa: ystävyys, rakkaus, oman paikan löytäminen, seksuaalisuus, perhesuhteet, päihteet ja uskonto.
Sarja oli varsinainen nostalgiatrippi lukioon.
– Elias Hjelm
Kun Christian Sandström sai tietää, että sarjasta on tehty myös näytelmäversio, hän päätti aloittaa työt esitysoikeuksien saamiseksi Martinukseen.
– Halusin tehdä jotain nuorille ja nuorten elämästä, jotain ajankohtaista.
Oikeuksien saaminen oli varsinainen työvoitto: Skam-tv-sarjasta on ollut kansainvälinen menestys ja siitä on tehty omat tv-versionsa muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa, Italiassa ja Alankomaissa. Näytelmäversion oikeuksia ei ole kuitenkaan myönnetty aikaisemmin kuin Tanskaan.
Näyttelijäksi pyrki 350 nuorta
Yksi Norjan yleisradioyhtiön esittämistä ehdoista oli, että Skamin teatteriversio toteutetaan ammattimaisesti, mutta näyttelijöinä ovat nuoret. Vantaalla keväällä järjestetyissä koe-esiintymisissä roolia Skamista tavoitteli 350 nuorta, joista valittiin kahdeksan. Monipäiväisissä pääsykokeissa nuoret eivät pyrkineet mihinkään tiettyyn rooliin, vaan mukaan ylipäätään. Toki monilla oli jokin ajatus siitä, mikä rooli saattaisi sopia itselle.
– Ulkonäön perusteella ajattelin, että voisin olla Eva, koska olen tällainen brunette. Harrastan myös meikkaamista ja tein sitten samanlaiset meikit kuin hänellä, Evaa esittävä Rosanna Liuski kertoo.
– Pääsykokeissa oli tosi hyvä tunnelma. Olimme lähettäneet videot itsestämme ja opetelleet erilaisia tekstejä. Porukkaa oli paljon, mutta oli turvallinen olo, Vildeä näyttelevä Kreetta Kiviniemi muistelee.Iältään näyttelijät ovat kahdenkymmenen molemmin puolin, mutta harrastaneet teatteria pitkään. Osa on itsekin katsonut Skamia, mutta jotkut tutustuivat sarjaan vasta roolin saatuaan.
– Minulla ei ollut sarjasta hajuakaan. Kesällä aloin katsoa sitä ja tajusin, että sehän on järkyttävän hyvä. Sarja oli varsinainen nostalgiatrippi lukioon, Jonasta näyttelevä Elias Hjelm sanoo.
– Tiesin Skamin kun hain tähän mukaan, mutta en kovin hyvin. Kun aloin perehtyä roolihahmooni, ajattelin, että onpa tosi siisti tyyppi. Se tunne on vaan kasvanut prosessin aikana, kertoo Sanaa näyttelevä Yasmin Ahsanullah.
Näytelmäversio perustuu ensimmäiseen tuotantokauteen
Skam-sarjassa hyödynnettiin paljon sosiaalista mediaa. Hahmoilla oli omat Instagram-tilinsä, joissa he ikään kuin elivät elämäänsä kun sarjaa kuvattiin. Sarjassa henkilöt pitävät yhteyttä myös viestien välityksellä, jotka näytettiin katsojille. Tämä piirre on mukana myös teatteriversiossa, kuten sekin, että Skamissa on paljon musiikkia.
– Näytelmäversio perustuu sarjan ensimmäiseen kauteen, kymmeneen jaksoon. Mitään ylimääräistä ei ole keksitty, mutta tarinaa on tiivistetty, kertoo Skamin ohjaaja Tiina Brännare.
Tv-versiossa Brännaren huomion kiinnittivät sarjan rohkeus käsitellä eri aiheita ja hyvä dramaturgia.
– On ihan mieletön kunnia ohjata tämä, Brännare sanoo.
– Nuorten kanssa on kiva tehdä töitä. Heillä on hyvä energia, he ovat uskaliaita ja ottavat ohjauksen hyvin vastaan.
Nuorten näyttelijöiden mielestä ei ole ihme, että norjalaissarjasta tuli maailmanlaajuinen ilmiö.
– Se on niin aito, siinä on aitoja aiheita. Skam ei tuntunut tv-sarjalta tai elokuvalta vaan enemmänkin dokumentilta, Jonaksena nähtävä Elias Hjelm summaa.
Skamin teatteriversiota esitetään kulttuuritalo Martinuksessa (Martinlaaksontie 36) Vantaalla 2.10.–30.11. Liput lippu.fi. Teatteriversio pohjautuu Julie Andemin tv-käsikirjoitukseen, josta sen on näyttämölle kirjoittanut Line Mørkeby. Käsikirjoituksen suomennos on Aino Piirolan.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Väitös: Vapaaehtoistyö kiinnostaa nuoria enemmän Suomessa kuin muissa maissa – syynä on onnistunut isostoiminta
AjankohtaistaIsosten näkemys kirkosta on muuttunut myönteisemmäksi, vaikka ympäröivässä yhteiskunnassa asenteet ovat kääntyneet kielteisemmiksi.