null Kolumni: Ruoka on rangaistus ja lahja

Puheenvuorot

Kolumni: Ruoka on rangaistus ja lahja

Ruoalla rakennetaan lihasta ja identiteettiä.

Koulussa keittäjä kauhoi rokkaa lautaselle jokaiselle saman verran. Lautanen piti syödä tyhjäksi eikä valittajia katsottu hyvällä. Kouluruokailu oli tasa-arvoisen ja hyvinvoivan Suomen symboli. Edelleen koulujen ruokaloissa opetetaan, että kaikesta ei tarvitse pitää, mutta kaikkea pitää syödä.

Koko Suomi älähti, kun pakolaiset valittivat heille tarjotusta ruoasta. Eivätpä tainneet ulkomaalaiset arvata, millaiseen loukkaukseen syyllistyivät. He eivät osanneet lukea kirjoittamatonta kieltoa ruoasta valittamisesta. Sydämistyneet suomalaiset eivät miettineet, että saattaisi sitä itselläkin tulla ulkomailla ikävä omaa ruisleipää.

Ruoka ei koskaan ole vain ruokaa. Ruoka on yhtälailla proteiineja ja hiilihydraatteja kuin valtarakenteita, ideologioita, perinteitä ja kulttuuria. Ruoalla rakennetaan lihasta sekä kansallista ja yksilöllistä identiteettiä. Ruoka on nautinto ja ilo. Psalmilaulajan mukaan Jumala on kasvattanut viinin ihmisen iloksi ja leivän ruumiin voimaksi. Jo vauva tietää, että ruoka on turvaa, lohtua ja läheisyyttä.
 

Syöminen on moraalista ja taloudellista toimintaa.
 

Syömisen ihanteissa kiehuvat käsitykset Jumalasta, luonnosta ja itsestä. Ihminen lankesi syntiin syömällä väärän hedelmän ja synnit sovitetaan syömällä Kristuksen ruumis. Ruoka on rangaistus ja hallinnan väline. Suomessa enemmistö naisista laihduttaa painosta riippumatta. Halvan ruoan tuottajat näkevät itse nälkää.
 

Ruoka on lahja. Luonnon antimet ovat Jumalan lahjoja kaikille – eivät ilmaisia etuja harvoille. Milloin luomakunnan varjelija muuttui epäekologiseksi diktaattoriksi? Ruoka on vallankäyttöä ja alistusta. Nobel-palkittu taloustieteilijä Amartya Sen on kiteyttänyt, että ihminen ei näe nälkää siksi, että ruokaa ei olisi saatavilla, vaan siksi, että hänellä ei ole varaa ostaa sitä. Syöminen on moraalista ja taloudellista toimintaa. Syöminen on Jumalan lahjojen vastaanottamista ja jakamista. Jakaminen on tapa tuoda Jumalan valtakunta maan päälle.

Ruoka on pyhä. Siksi siitä kannattaa kiittää sen Luojaa.

Kirjoittaja on pappi ja toimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pyhä ja syntinen ruoka ‒ yksi uskonto karttaa lihaa, toinen porkkanoita

Hyvä elämä

Ruoka liittyy uskontoihin ja uskonnollisiin rituaaleihin monin tavoin. Kristillisissä kirkoissa juodaan viiniä hopeamaljoista. Kirkonmenojen jälkeen kahvitellaan ja syödään pullaa.


Laskiaispullan arvoitus on ratkennut

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.