null Pyhä ja syntinen ruoka ‒ yksi uskonto karttaa lihaa, toinen porkkanoita

Hyvä elämä

Pyhä ja syntinen ruoka ‒ yksi uskonto karttaa lihaa, toinen porkkanoita

Ruoka liittyy uskontoihin ja uskonnollisiin rituaaleihin monin tavoin. Kristillisissä kirkoissa juodaan viiniä hopeamaljoista. Kirkonmenojen jälkeen kahvitellaan ja syödään pullaa.

Pyhä ruoka

Jäätelö ja kermavaahto
Hindut pitävät jäätelöä parhaana mahdollisena jumalille tarjottavana ruokana, koska he uskovat sokerin tuovan terveyttä ja koska maitoa ja kermaa saadaan pyhästä lehmästä tappamatta sitä. Zarathustralaisuudessa lehmää kunnioitetaan ravinnon ja elämänvoiman lähteenä. Siksi kerma on zarathustralaisille erityisen pyhää.

Karitsankare
Islamilaisen kalenterin suurinta juhlaa Id al-adhaa eli uhrijuhlaa vietetään vuoden viimeisen kuukauden lopulla. Perheen varallisuudesta vastaava uhraa lampaan tai vuohen. Kolmasosa lihasta syödään perheen kanssa, kolmasosa annetaan läheisille ja kolmasosa köyhille. Juhla kestää neljä päivää, ja kyläillään sukulaisten ja ystävien luona.

Viina ja tupakka
Armenialaisessa kristillisyydessä alkoholin nauttimista pidetään erityisen kristillisenä: sillä tavalla erottaudutaan muslimeista. Vainajien muistopäivänä kohotetaan kirkkaalla viinalla "sielunmaljoja" ja pyydetään Jumalaa kirkastamaan poisnukkuneen sielua. Kiinassa esi-isien haudoille viedään viinaa ja tupakkaa, jotta vainajat voisivat nautiskella siellä toisessa todellisuudessaan.

Yrtit
Rastafarit uskovat, että yrttien parantava vaikutus perustuu Jumalalta tulevaan siunaukseen. Erityisesti tämä koskee kannabista.

Syntinen ruoka

Jäätee ja sitruuna
Mormonit eivät juo teetä, koska teen sisältämä kofeiini virkistää ja aiheuttaa myllerrystä ruumiissa, joka on Pyhän Hengen temppeli. Jainalaiset uskovat, että jopa veden sisältämillä mikrobeilla on sielu. Siksi he eivät juo vettä, jollei se varmasti ole täysin steriiliä. Jainalaiset eivät voi myöskään syödä viipaloitua sitruunaa, sillä viipalointi saattaa halkaista sitruunan siemenen, jolla myöskin on sielu

Kikherneet
Pääsiäisen aikana juutalaiset eivät syö kohotettua leipää. Se muistuttaa heitä kiireisestä Egyptistä lähdöstä: leipätaikinaa ei ehtinyt kohottaa. Myös pavut ja herneet ovat pääsiäisen aikaan kiellettyjä, sillä niillä voi nostattaa taikinaa.

Punasipuli
Buddhalaisissa kirjoituksissa sanotaan raa’an sipulin syömisen aiheuttavan raivoa ja kypsennetyn sipulin herättävän himoa. Sekä raivo että himo johtavat syrjään valaistumisen polulta.

Sienet
Hare Krishnat eivät syö sieniä. Niiden uskotaan aiheuttavan tietämättömyyttä, koska ne kasvavat jätteissä pimeässä.

Porkkana ja lehtisalaatti
Jainalaiset eivät syö porkkanaa eivätkä muitakaan juureksia, sillä heidän mukaansa juurien repiminen pois maaperästä ei ole hyväksi. Salaattia he eivät syö, jotta eivät tulisi vahingossa syöneeksi salaatin lehdillä asustavia hyönteisiä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kristinusko ohjaa miettimään mitä syö – mutta miksi ruokakeskustelu repeää helposti riidaksi?

Hengellisyys

Ympäristöteologi Panu Pihkalan mielestä kannattaa tunnustaa, että ruokaan liittyy monenlaisia ristiriitoja. Sen jälkeen voi yrittää tehdä mahdollisimman vastuullisia valintoja.







Kolumni: Ruoka on rangaistus ja lahja

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.