null Kolumni: Trump ja maailmanloppu

Puheenvuorot

Kolumni: Trump ja maailmanloppu

Trump saa muutoksia aikaan Yhdysvaltojen politiikassa, ja useimmat niistä ovat haitallisia.

Mies katsoo tyhjin silmin etäisyyteen ja huutaa maailmanloppua. Loppu on lähellä, viimeiset hetket ovat käsillä! Ennusmerkkejä on jo nähty! Seuraavana aamuna ihmiset heräävät päivän töihin.

Ihmiskunta on aina pelännyt maailmanloppua, milloin sotien tai tautien iskiessä, milloin silkkaa joutilaisuuttaan. Tähän asti tapahtuma on aina siirtynyt jonnekin etäämmäs, seuraavien sukupolvien ongelmaksi.

Meillä on nykyäänkin omat maailmanlopunpelkomme. Ydinsodan ja aidsin on minun elinaikanani odotettu pyyhkivän ihmiskunnan pois maapallon päältä, ilmastoa pilaamasta. Ennusmerkkeinä ovat olleet joko pitkätukkaiset nuoret miehet tai kiiluvasilmäiset kenraalit.

Donald Trumpin valinnassa Yhdysvaltojen presidentiksi on nähty samankaltaisia piirteitä. Trumpin vaalikampanjan vahvistuessa mediat nostivat seuraajalukujaan raportoimalla uskollisesti kaikki Trumpin suustaan päästämät sammakot. Niitä oli runsain mitoin, ja lööpit myivät hyvin.
 

Trump on haitallinen maailman terveydelle, mutta tauti ei onneksi ole tappava.
 

Vaalituloksen selvittyä alkoi kaksijakoinen keskustelu: toiset muistuttivat mieliin, että valtiolaivat kääntyvät hitaasti, eivätkä populistiset heitot kertoneet koko totuutta. Toisissa puheenvuoroissa julistettiin, että Trumpin heittojen vähättely oli hänen mielipiteittensä normalisointia, hyväksymistäkin.

Barack Obama lupasi paljon ja sai aikaan jotakin, lähinnä hyvää. Myös Trump saa muutoksia aikaan Yhdysvaltojen politiikassa, ja useimmat niistä ovat haitallisia Yhdysvalloille tai muulle maailmalle, monet molemmille. Mutta jo nyt on selvä, että Trump on vauhdilla peruuttanut monia vaatimuksiaan ja seuraavat vuodet tulevat osoittamaan, että koko Yhdysvaltojen valtakoneistoa on vaikea saada minkään Trumpin kummallisimpien hankkeiden taakse.

Trump on haitallinen maailman terveydelle, mutta tauti ei onneksi ole tappava. Mikä ei tarkoita, etteikö Trumpin edustamaa politiikkaa olisi täysi syy vastustaa. Mikä ei tapa, voi silti heikentää.

Kirjoittaja on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Edinburghin yliopistossa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Donald Trumpin politiikassa kaikuvat uskonnollisen herätyskulttuurin kiihkeät äänet

Ajankohtaista

Yli 80 prosenttia Yhdysvaltain evankelikaaleista äänesti Donald Trumpia. Hänessä oli heille jotain tuttua.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.