null Yhdysvaltain kirkot tyrmäävät Trumpin pakolaispolitiikan

Kirkot ovat nousseet vastustamaan Donald Trumpin maahantulokieltoa pakolaisille ja seitsemän muslimimaan kansalaisille. Kuva mielenosoituksesta baptistikirkon edustalla Teksasissa.

Kirkot ovat nousseet vastustamaan Donald Trumpin maahantulokieltoa pakolaisille ja seitsemän muslimimaan kansalaisille. Kuva mielenosoituksesta baptistikirkon edustalla Teksasissa.

Ajankohtaista

Yhdysvaltain kirkot tyrmäävät Trumpin pakolaispolitiikan

Katolinen kardinaali pitää Trumpin toimia "synkkänä hetkenä maan historiassa".

Yhdysvaltain evankelikaalit, joiden kannattajista enemmistö tuki Donald Trumpia presidentiksi, kritisoivat hänen pakolaispolitiikkaansa.

Trump antoi perjantaina asetuksen, jossa kielletään kolmeksi kuukaudeksi maahantulo seitsemän muslimimaan kansalaisilta. Asetus keskeyttää lisäksi muistakin maista tulevien pakolaisten sijoittamisen Yhdysvaltoin vähintään neljäksi kuukaudeksi.

Päätöksestä ovat Washington Postin mukaan riemuinneet äärijärjestö Isisin kannattajat, koska se tukee heidän propagandaansa länsimaista. Muuten päätös on herättänyt niin maailmalla kuin Yhdysvalloissa laajaa kritiikkiä.

Jeesus oli pakolainen

Trumpin oman kirkkokunnan, Yhdysvaltain presbyteerisen kirkon johtaja, pastori J. Herbert Nelson julkaisi lauantaina kannanoton, jossa hän pitää presidentin toimia vallan väärinkäyttönä. Nelsonin mukaan se on vastoin kaikkea sitä, mikä on kuulunut siirtolaisten perustaman maan arvoihin.

Pastori Nelsonin mukaan Donald Trumpin asetuksen väitetään suojelevan maata terroristeilta. Käytännössä se kuitenkin vahingoittaa nimenomaan niitä, jotka ovat terrorismin, kansanmurhan ja uskonnollisen tai sukupuoleen suuntautuvan vainon kohteita. Se estää maahantulon ihmisiltä, joiden on pakko "kyynelsilmin hylätä kotinsa", koska kodissa ei ole enää turvallista.

Maan suurimman reformoidun kirkon johtajana Nelson kehottaa Trumpia muuttamaan politiikkaansa. Hän muistuttaa, että Jeesus oli pakolainen.

Pakolaiset tutkitaan, turisteja ei

Yhdysvaltain evankelikaalien kattojärjestö The National Association of Evangelicals (NAE) on tyytyväinen presidentin abortinvastaiseen linjaan, mutta vastustaa hänen pakolaispolitiikkaansa.

Evankelikaalit kehottavat Trumpia jatkamaan pakolaisten vastaanottamista. Järjestö muistuttaa, että pakolaisohjelma on vuoden 1980 jälkeen pelastunut yli kolmen miljoonan ihmisen tulevaisuuden. Kristityt ja kirkot ovat auttaneet pakolaisia 2 000 vuoden ajan ja tuhannet kirkot ovat auttaneet heitä Yhdysvalloissa.

NAE muistuttaa, että maahan saapuvien vajaan 100 000 kiintiöpakolaisen tausta tutkitaan tarkoin, toisin kuin 75 miljoonan turistin. Pakolaisissa on paljon naisia ja lapsia, jotka ovat kärsineet Isisin väkivallasta.

Evankelikaalien humanitaarisen avun järjestön World Reliefin johtaja Scott Arbeiter on Christianity Todayn jutun mukaan huolissaan jo entuudestaan traumasoituneista ihmisistä ja arvelee, että Trumpin päätöksen inhimillinen hinta on hirveä.

Maailman evankelikaalinen allinssi, World Evancelical Alliance eli WEA, joka edustaa 600 miljoonaa evankelikaalista kristittyä ympäri maailman, on samoilla linjoilla. Järjestö julkaisi sunnuntaina vetoomuksen, jonka mukaan Raamattu kehottaa rakastamaan muukalaisia ja että kristittyjen velvollisuus on auttaa heitä.

Maailman hallituksia se muistuttaa YK:n ihmisoikeusjulistuksesta ja pakolaissopimuksesta, jotka velvoittavat auttamaan niitä, jotka pakenevat vainoa. Tässä ei pidä erotella ihmisiä rodun, uskonnon eikä synnyinmaan perusteella.

Yhdysvallat hylkää omat arvonsa

Myös monet Yhdysvaltain katolisen kirkon johtajat reagoivat rajusti Trumpin toimiin. Chicagon kardinaali Blase Cupich sanoi lausunnossaan, että Trumpin asetus oli synkkä hetki Yhdysvaltain historiassa. Hänen mukaansa maailma seuraa nyt vierestä, kuinka maa hylkää omat arvonsa.

Newarkin katolinen arkkipiispa Joseph Tobin julkaisi lausunnon, jonka mukaan hänen arkkihiippakuntansa ottaa vastaan 51 pakolaista Syyriasta, Irakista, Afganistanista ja Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Useat muut katoliset johtajat totesivat lausunnoissaan, että Yhdysvalloilla on velvollisuus suojella omia kansalaisiaan, mutta presidentin päätös ei tee maata turvallisemmaksi.

Chicagon kardinaali Blase Cupich sanoi lausunnossaan, että Trumpin asetus oli synkkä hetki Yhdysvaltain historiassa.

 

Jo 400 kirkkoa, moskeijaa ja synagogaa on mukana Sanctuary Movementissa eli turvapaikkaliikkeessä, joka vastustaa Yhdysvaltain uuden hallinnon politiikkaa. Liike suojelee ja seisoo niiden maahanmuuttajien tukena, joita uhkaa karkotus. Liikkeen edustajat pitivät perjantaina Washingtonissa sijaitsevan presbyteerisen kirkon rappusilla tiedotustilaisuuden, jossa he totesivat, että presidentin toimet ovat selän kääntämistä pakolaisille aikana, jolloin he kaikkein eniten tarvitsevat turvaa.

Franklin Graham on presidentin takana

Toisaalta Yhdysvalloissa on myös kirkonmiehiä, joilta yhä löytyy ymmärrystä Donald Trumpin politiikalle. Evankelista Billy Grahamin poika Franklin Graham puolusti Huffington Postissa presidenttiä. Hänen mukaan Raamattu ei käske, että jokainen maahan pyrkivä pitää ottaa vastaan ja että kristittyjen pitää totella siirtolaisuutta koskevia lakeja. "Koska maailma on vaarallinen paikka, on syytä olla varovainen", korosti Graham.

Graham johtaa Samaritarian Purse -järjestöä, joka auttaa sodan, köyhyyden ja vainon uhreja yli 100 maassa. Järjestö on saanut nimensä Jeesuksen kertomasta vertauksesta Laupiaasta Samarialaisesta. Graham kannatti Trumpia presidentiksi.

Trumpin listalleen asettamat seitsemän maata ovat Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. The New York Timesin mukaan listalla eivät sen sijaan ole muslimimaat, joiden kanssa Trumpin omat yhtiöt tekevät bisnestä. Saudi-Arabia, Arabiemiirikunnat ja Egypti ovat maita, joista tuli 18 niistä 19 terroristista, jotka osallistuivat syyskuun 11. päivän iskuihin vuonna 2001.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.