null Kommentti: Päästökompensoitu Thaimaan-loma on kuin nykyajan anekauppaa

Puheenvuorot

Kommentti: Päästökompensoitu Thaimaan-loma on kuin nykyajan anekauppaa

Pitkien lentojen aiheuttaman haitan voi sovittaa rahalla. Se saa miettimään, voiko ympäristöä yhtä aikaa tuhota ja säästää.

Piti oikein tarkistaa, että näinkö oikein. Kyllä vaan, matkatoimisto TUIn mainos Facebook-virrassani kehotti lähtemään ”koko perheen kanssa ilmastokompensoidulle unelmalomalle Thaimaahan ensi talvena”. Huoli ilmastonmuutoksesta on todella saanut mitä erikoisempia ilmenemismuotoja. Jokin aika sitten opimme, että esimerkiksi Thaimaan-lennot tuhoavat ilmastoa niin paljon, että monet muut teot ovat näpertelyä sen rinnalla. Mutta voiko tämänkin synnin sovittaa rahalla? Yksi tilisiirto ja ei muuta kuin palmun alle rentoutumaan!

Ruutukaappaus TUIn mainoksesta.

Ruutukaappaus TUIn mainoksesta.

Kompensaatiomaksut veivät ajatukset historiaan. Katolisessa kirkossa pahoja tekoja sai aikanaan sovitettua hyvillä teoilla. Myöhemmin kuvioon tuli myös raha ja syntyi anekauppa. Kuinka kätevää: rahalla syntisen omatunto puhdistui ja kiirastulessa vietetty aikakin lyheni. Kirkko sai varoja omiin projekteihinsa. 1500-luvulla Paavi Leo X antoi määräyksen markkinoida aneita Pietarinkirkon rakentamiseksi.

Esimerkiksi lentomatkustuksen ja lihansyönnin ilmastovaikutuksista on toki ollut tietoa tarjolla ennenkin, mutta vasta nyt se on alkanut vaikuttaa kaiken kansan tekoihin. Yrityksille tämä luo uusia mahdollisuuksia erottautua ja lanseerata uusia tuotteita. Sellaiset sanat kuin ”synti” ja ”synnintunto” ovat alkaneet tuntua luontevammalta ilmastokeskustelun yhteydessä kuin sunnuntaisaarnoissa. Jokaisella tuntuu olevan oma ilmastosyntinsä. Yksi on luopunut lihasta, mutta oikea käsi on taas viekoitellut ostamaan halvat lennot. Toinen on huomannut, että kauramaito kahvissa on oikein hyvää, mutta joutuu tunnustamaan, että juustohyllyllä liha on heikkoa. Ja miten muka kaiken tavaran saisi muutettua pienempään asuntoon... Luoja armahda!

Voiko maapalloa samaan aikaan tuhota ja pelastaa?

Kompensaatiomaksut haastavat miettimään ja tekemään valinnan ilmastosyntien sovittamisen ja niistä kieltäytymisen välillä. Voiko maapalloa samaan aikaan tuhota ja pelastaa? Myös se, mitä kompensaatiomaksuilla todella saadaan aikaan ja se, ovatko hyvät teot riittäviä suhteessa ilmastosynteihin, mietityttävät.

Matkatoimisto TUIn tapauksessa ilmastokompensaatio tarkoittaa sitä, että kun asiakas ostaa ilmastokompensoidun matkan, TUI investoi uusiutuvaan energiaan Intiassa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Samalla tuetaan paikallisten koulutusta ja parannetaan infrastuktuuria. Yhtiöllä on muitakin ympäristöön liittyviä tavoitteita, kuten punaisen lihan vähentäminen lennoilla ja jopa ilmastoneutraalius vuoteen 2030 mennessä. Kannatettavia asioita, mutta mietin sitä, miten ihmisten käyttäytymiseen todella voisi vaikuttaa. Mikä saisi tekemään parempia valintoja eikä vain sovittamaan ilmastosyntejä rahalla?

Jos kuitenkin lennämme, on tietysti parempi kompensoida kuin olla kompensoimatta. Näin ohjeistaa myös esimerkiksi WWF. Se ja monet muut ympäristöjärjestöt suosittelevat kompensoimaan päästöjä Gold Standard -sertifioitujen projektien kautta, aivan kuten matkatoimisto TUI tekee.

Matkatoimistojen ja muiden yritysten tehtävänä on tietysti myydä palveluitaan ja tuotteitaan. He myyvät sitä, mitä ihmiset haluavat ostaa, mutta sekin on totta, että ihmiset ostavat sitä, mitä on helposti tarjolla. Ehkä matkatoimistot voisivat jo testata, olisiko joidenkin perheiden unelmaloma sittenkin laiva- ja raidematka Euroopassa sellaisena pakettina, ettei vanhempien tarvitsisi viettää iltoja googlaillen ja juna-aikatauluja tutkien. Ruotsissa tätä on jo kokeiltu.

Ilmastokompensoitu Thaimaan-loma on yksi osoitus siitä, että ilmastonmuutos ja sen torjuminen vaikuttaa kaikkeen liiketoimintaan ja kulutukseen. Mikään ala ei voi enää sanoa, että ”ei kuulu meille”. Ihmisten ajattelutavan muuttaminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Anekauppakin jäi lopulta historiaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.