null Koronakriisi on tuonut nettiraamatulle roimasti lisää käyttäjiä – oletko itse vilkuilija, syventyjä vai kuuriluontoinen lukija?

Antti Siukosen Raamattu kulkee mukana puhelimessa.

Antti Siukosen Raamattu kulkee mukana puhelimessa.

Hengellisyys

Koronakriisi on tuonut nettiraamatulle roimasti lisää käyttäjiä – oletko itse vilkuilija, syventyjä vai kuuriluontoinen lukija?

Jumalan huolenpidosta kertovat psalmit ovat olleet tämän kevään suosikkilukemista, kertoo seurakuntapalvelun johtaja Antti Siukonen Suomen Pipliaseurasta.

”Hän levittää siipensä yllesi, ja sinä olet turvassa niiden alla. Hänen uskollisuutensa on sinulle muuri ja kilpi. Et pelkää yön kauhuja etkä päivällä lentävää nuolta, et ruttoa, joka liikkuu pimeässä, et tautia, joka riehuu keskellä päivää.”

Nämä lupaukset ovat psalmista 91, joka oli huhtikuussa Raamattu.fi-sivuston luetuin yksittäinen teksti. Sitä käytiin huhtikuussa lukemassa 6 400 kertaa – 5 000 kertaa enemmän kuin tammikuussa. Syytä sen äkilliseen suosioon tuskin tarvitsee arvailla. Suosittuja ovat olleet myös psalmit 23 ja 139. Nekin puhuvat Jumalan suojeluksesta.

Koronapandemia ja sen herättämät tunteet näkyvät muutenkin Raamattu.fi:n tilastoissa. Seurakuntapalvelun johtaja Antti Siukonen sivustoa ylläpitävästä Suomen Pipliaseurasta kertoo, että sekä Raamatun lukijoiden että kuuntelijoiden määrä on selvästi kasvanut. Maalis–huhtikuun aikana käyttäjien määrä lisääntyi jopa kolmanneksella. Tämän vuoden tammikuussa sivustolla oli 43 714 käyttäjää, huhtikuussa jo 57 765 käyttäjää. Yksittäisten käyntien määrä nousi 82 137:stä 105 507:ään.

Ilmiö on Siukosen mukaan tuttu muiden suurten kriisien ajoilta – se on vain muuttanut muotoaan. Ennen ihmiset löysivät tiensä kirkkoihin. Nyt korona-aikaan monet kirkot ovat olleet kiinni, eikä jumalanpalveluksia ole voitu järjestää. Siksi lohtua ja turvaa on siksi etsitty Raamatun lukemisesta. Siukonen ei sitä ihmettele. Onhan esimerkiksi psalmeista haettu sanoja murheeseen ja kiitollisuuteen jo lähemmäs kolmentuhannen vuoden ajan.

– Ajattelen, että Jumalan sana on elävä ja dynaaminen, ja puhuu vähän eri tavalla eri hetkissä, mutta siinä on myös pysyvä ulottuvuus. Esimerkiksi psalmeissa voi nähdä, kuinka ihmisyydessä toistuvat loppujen lopuksi samat kysymykset. On kyse sitten onnettomuudesta, turvattomuuden tai yksinjäämisen kokemuksesta tai mistä tahansa tunteesta, niin sen on jo joku monta tuhatta vuotta sitten sanoittanut sinne psalmeihin.

– Psalmeissa käydään dialogia Luojan kanssa – minä koen nyt näin, auta minua – tai ylistetään Jumalan huolenpitoa. Sieltä saa sanoja vaikeisiin tunteisiin ja myös sellaista perspektiiviä, että Jumalan huolenpito kantaa läpi aikojen ja Jumala pitää ihmisestä huolta oman suuren suunnitelmansa mukaan, Siukonen sanoo.

Ääniraamattu puhelimessa

Lisääntynyt innostus Raamatun lukemiseen on saanut ihmiset myös kyselemään Pipliaseurasta, mikä olisi hyvä tapa tutustua Raamattuun. Hyviä tapoja on Antti Siukosen mukaan monta. Esimerkiksi ääniraamattu sopii seuraksi lenkille tai kotiaskareisiin.

Antakaa Raamatulle mahdollisuus. Aika monella on Raamatusta valmis mielikuva, joka voi osoittautua kapeaksi, kun sinne varsinaisesti sukeltaa.

– Antti Siukonen

Jos mieluummin lukee, kannattaa ensin miettiä, kuinka paljon aikaa päivittäin on valmis Raamatun parissa viettämään, ja sopia itsensä kanssa, mihin aikaan päivästä sen tekee. Liian isoa urakkaa ei kannata ahnehtia heti aluksi, sillä sellainen jää helposti kesken.

– Antakaa Raamatulle mahdollisuus. Aika monella on Raamatusta valmis mielikuva, joka voi osoittautua kapeaksi, kun sinne varsinaisesti sukeltaa. Raamatussa on hyvin paljon monenlaista, Siukonen sanoo.

Löydä oma tapasi lukea Raamattua

Vilkuilijalle: Niille, jotka haluavat aloittaa Raamatun lukemisen kevyesti, Antti Siukonen suosittelee puhelimeen ladattavaa Piplia-sovellusta. Sovelluksesta saa joka aamu ilmoituksena puhelimen näytölle muutaman jakeen mittaisen päivän sanan.

– Olen huomannut, että se on piristänyt omaa Raamatun lukemistani. Usein käy niin, että kun olen klikannut sitä päivän jaetta, rupean lukemaan tekstiä siitä ympäriltäkin.

Kuuriluontoisesti: Raamatun lukemisesta voi tehdä myös määräaikaisen, vaikkapa viikon kestävän projektin. Silloin kannattaa keskittyä johonkin tiettyyn teemaan. Antti Siukonen suosittelee esimerkiksi Piplia-sovelluksen lukuohjelmia tai Tunteellinen työmatka -podcastia.

Aamuin illoin: Jos on valmis varaamaan Raamatun lukemiselle noin vartin päivässä, voi ottaa avukseen raamattu.fi/kirkkovuosi-sivuston päivittäiset raamatuntekstit. Sivustolla on vuoden jokaiselle päivälle aamuksi ja illaksi kolme lukukappaletta, jotka seuraavat kirkkovuoden kulkua. Kärsivällinen tulee lukeneeksi kolmessa vuodessa läpi Raamatun keskeisen sisällön.

Aamu- ja iltahetkiä Raamatun parissa ei tarvitse viettää yksin. Halutessaan tekstit voi lukea osana hetkipalveluksia, joita lähetetään Facebookissa Päivän rukoushetket -sivulla.

Syventyjälle: Lectio divina on mietiskelevän raamatunluvun menetelmä, jonka juuret juontavat varhaisiin luostareihin. Sitä Antti Siukonen suosittelee sellaiselle, joka haluaa säännöllisesti keskittyä Raamattuun ja syventää jumalasuhdettaan.

– Siinä Raamattu tuodaan dialogiin oman arjen kanssa ja raivataan tilaa sille, että Raamatun teksti ja yhteys Jumalaan voivat hengittää. Valittu teksti luetaan ensin useampaan kertaan. Sitten mietiskellään, mitä siinä sanotaan, annetaan tekstin hiljaisuudessa hengittää ja kuunnellaan, mitä omasta sisimmästä nousee.

– Sitten rukouksen annetaan virrata Jumalalle ja käydään keskustelua Jumalan kanssa siitä, mitä tämä minun elämässäni ja tässä hetkessä tarkoittaa ja mihin Jumala minua kutsuu. Se on hyvin yksityistä rukousta. Lopuksi jäädään lepoon ja kuunnellaan syvällä tasolla Jumalaa, joka puhuu hiljaisuudessa, Siukonen kertoo.

Antti Siukosen top 3 Raamatusta

1. Vuorisaarna (Matt. 57)

Jeesuksen opetuspuhe sisältää muun muassa kultaisen säännön "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille" ja Isä meidän -rukouksen.

”Olin ehkä kymmenvuotias, kun pappani sanoi, että opettele Vuorisaarna ulkoa. Jonkun verran sitä tankkasin, mutta en oppinut ulkoa. Siitä kuitenkin tuli minulle tärkeä teksti.”

2. Jäähyväispuhe (Joh. 1417)

Viimeisenä iltanaan ennen vangitsemistaan Jeesus kertoo, mitä hänelle tapahtuu, lupaa lähettää Pyhän Hengen ja rukoilee opetuslastensa puolesta.

3. Psalmit

”Viime aikoina lukenut aika paljon psalmia 145. Siinä on vahvana kiitoksen näköala.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.