null Kosmetologiopiskelija Viivi Varis tähtää kultamitaliin, kun valitaan Suomen parhaita – apuna valmennustiimissä on myös oppilaitospappi

Viivi Varis treenaa hierontaa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Asiakkaana on Enni Lindsten.

Viivi Varis treenaa hierontaa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Asiakkaana on Enni Lindsten.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Kosmetologiopiskelija Viivi Varis tähtää kultamitaliin, kun valitaan Suomen parhaita – apuna valmennustiimissä on myös oppilaitospappi

Ammattioppilaitosten Taitaja2024-kilpailussa oppilaitospappi Sanna Uusitalo on yksi kisaajien tukihenkilöistä. Hänen henkistä huoltoaan on saanut myös euroopanmestaruustasollakin taitojaan testannut Viivi Varis.   

Kevät on tuonut mukanaan kiihkeää treeniä ja sparrausta Stadin ammatti- ja aikuisopistoon eli StadinAO:hon, kun 22-vuotias kosmetologiopiskelija Viivi Varis on valmentautunut Taitaja2024-kilpailuun. Takanaan hänellä on huoltaja-opettaja Minna Rissasen ja kisapappi Sanna Uusitalon vankkumaton tuki.

Suomen suurimman toisen asteen ammatillisen oppilaitoksen joukkue Team Stadi on vuosien varrella menestynyt erinomaisesti erilaisissa ammatillisen koulutuksen kilpailuissa. Kuopiossa 20.-23.5. järjestettävissä kisoissa 404 alansa parasta alle 22-vuotiasta opiskelijaa kilpailee 49 eri lajissa. 

Viivi panostaa kisaan täysillä. Hänen valttinsa ovat valmentajien mukaan rauhallisuus, tarkkuus ja motivoituneisuus. 

– Hänellä on fokus siinä, mitä tehdään, tavoite ja päämäärä. Lisäksi Viivi on ahkera, harjoittelee ja etsii tietoa, eli tekee paljon töitä itsenäisesti. Jos joskus tulee jokin pikku epäselvyys, siitä voidaan keskustella, käydä se läpi ja etsiä toinen ratkaisu, Rissanen kertoo. 

Viivin vahvuusaluetta kilpailussa ovat erityisesti vartalohoidot, esimerkiksi hieronnat, joita hän tekee sulavan kauniisti  ja rauhallisesti. Mallia liikkumiseen on löytynyt muun muassa ikivanhasta kiinalaisesta taijista.

– Olemme harjoitelleet sitä, että vaikka liike on melko hidasta, se etenee kuitenkin koko ajan johdonmukaisesti ja rauhallisesti eteenpäin, huoltaja Rissanen sanoo. 

Pappi Sanna Uusitalo ja opettaja-valmentaja Minna Rissanen ovat kisamatkalla tuki ja turva. 

Pappi Sanna Uusitalo ja opettaja-valmentaja Minna Rissanen ovat kisamatkalla tuki ja turva. 

Harjoittelussa viilataan kaikki yksityiskohdat 

Viivi Variksella on kisakokemusta myös ammatillisen osaamisen maailmanmestaruuskilpailujen karsinnoista. 

– Tätä SM-finaalia odotan innolla. Semifinaaleissa vain suorituksen arvioijat ovat olleet paikalla, joten se on uutta, että kisa pidetään hallissa, jossa on paljon kävijöitä ja yleisöä. 

Asiaan perehtymätöntä voi hämmentää arvostelun tarkkuus. Esimerkiksi ennen Viivin harjoittelemaa rentouttavaa vartalohierontaa asiakkaalle tehdään vartalonkuorinta, ja kuorinta-aine poistetaan iholta lämpöisillä, kostutetuilla pesulapuilla. Jos yksikin rae kuorinta-ainetta löytyy suoritusta tarkasteltaessa asiakkaan iholta, menettää kilpailija tuon osion pisteet.  

Varis toteaa, että tarkka arviointi on jännittävää, mutta kokemuksena hyödyllinen.

– Ehkä työelämässäkin sitten kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen yhteen kuorintarakeeseen, vaikka kukaan ei siellä sitä tekemistä arvioikaan. Onhan se asiakkaallekin toki mukavampaa.

Harjoitteluun kuuluu monia yksityiskohtia, kuten kilpailijan oma huoliteltu olemus ja suorituksen liikekieli ja ergonomia, joihin kansainväliselläkin tasolla kiinnitetään erityishuomiota. Koulussa Varis on harjoitellut erilaisia hoitoja ja muita finaaliin tulevia asioita tuotteiden ominaisuuksista ainekustannusten laskemiseen.

Kisamatkaa on tukenut myös työpaikka, joka on mahdollistanut joidenkin kisasuoritteiden kuten esimerkiksi kuumakivihoitojen harjoittelun tosielämän tilanteissa. 

Oppilaitospappi valmentaa kisajännityksen kohtaamiseen

Kilpailu vaatii itsekuria, paineensietokykyä ja ajanhallintaa. Viivi Variksen on pystyttävä hallitsemaan kilpailutilanteen stressiä. 

– Olen vähän tottunut jo siihen, että jos vaikka nutturassa jokin pinni painaa, ei se vaikuta tekemiseeni. Ajanhallinta on haasteeni ja sitä olen parannellut kaiken aikaa. 

Varikselle on tärkeää, että kisajoukkueessa ovat mukana kisapappi Sanna Uusitalo ja hänen oma monivuotinen opettajansa, valmentajansa ja kisapaikalla huoltajana toimiva Minna Rissanen. 

– He ovat tukeni ja turvani. 

Oppilaitospastori Uusitalon kontolla on 12 nuoren opiskelijan henkinen kisavalmennus. Töitä kohti finaalia on tehty tavoitteellisesti ja tosissaan. Uusitalo on tehnyt opiskelijoille erilaisia tutustumis- ja vuorovaikutusharjoituksia. Halukkaiden kanssa on myös tehty hengitysharjoituksia ja meditaatiota.

– Jännittäminen on kehollinen reaktio, jonka tiedostamista ja hyväksymistä voi treenata. Kilpailutilanne saattaa kuitenkin yllättää sellaisenkin opiskelijan, joka ei asioista helposti hätkähdä. Silloin oman tiiviin kisatiimin tuki on tärkeää. Pyrimme siihen, että meillä on sellainen turvallinen porukka, jossa voi olla oma itsensä, saa puhua tunteista ja kertoa, että jännittää. 

Rissanen ja Uusitalo ovat olleet Team Stadissa työtovereita jo neljissä SM-kisoissa. He näkevät tutun kollegan mukana olon isona etuna, kun joukkueessa on muuten paljon vaihtuvuutta. 

Rissanen ja Uusitalo iloitsevat siitä, että opiskelijoille voidaan tarjota mahdollisuus osallistua kilpailutoimintaan. Kisat ovat tärkeä verkostoitumispaikka. Ne voivat olla nuorelle jopa suora käyntikortti työelämään, sillä kisoissa on alan edustajia, yrittäjiä ja maahantuojia.

Viivin kisaohjelma oli kuvaushetkellä viimeisiä silauksia vaille valmis. 

– Nyt ei enää opita mitään uutta, vaan viilataan ja laitetaan koko paketti kasaan, hiotaan se timantti, valmentaja Minna Rissanen toteaa.

– Ja kävi miten kävi, niin Taitaja-kisojen kautta lukukausi loppuu aina duuriin, kisapappi Sanna Uusitalo täydentää. 

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.