null Kotimaanapu kerää rahaa tapahtuma-alan ammattilaisille, joilta koronapandemia vei työmahdollisuudet – keräys on tuottanut jo lähes 77 000 euroa

Ääniteknikko Jukka Raatikainen on yksi Työt kielletty -kampanjan kasvoista. Hän tekee tällä hetkellä varastomiehen hommia, koska tapahtumien järjestäminen on tauolla.

Ääniteknikko Jukka Raatikainen on yksi Työt kielletty -kampanjan kasvoista. Hän tekee tällä hetkellä varastomiehen hommia, koska tapahtumien järjestäminen on tauolla.

Ajankohtaista

Kotimaanapu kerää rahaa tapahtuma-alan ammattilaisille, joilta koronapandemia vei työmahdollisuudet – keräys on tuottanut jo lähes 77 000 euroa

Ääniteknikkona työskentelevältä Jukka Raatikaiselta loppuivat työt vuosi sitten. Nyt hän tekee keikkahommia varastoilla.

Kirkkopalveluiden Kotimaanapu ja Tapahtumateollisuus ry ovat käynnistäneet Työt kielletty -kampanjan ja keräyksen auttaakseen tapahtuma-alalla työskenteleviä suomalaisia ja nostaakseen esiin alalla työskentelevien vaikean tilanteen. Yleensä Kotimaanapu kerää apua lähinnä yksittäisille henkilöille, mutta vuoden jatkunut tapahtuma-alan vaikea tilanne sai toimimaan suuremman joukon puolesta. 

Tapahtumateollisuus työllistää Suomessa kokopäiväisesti yli 20 000 henkilöä ja tilapäisesti jopa 175 000 ihmistä.

– Tapahtuma-alan ihmiset eivät ole vuoteen voineet tehdä töitä. Kirkkopalvelut on itsekin tapahtumatuottaja esimerkiksi Kirkkopäivien osalta, joten tunnemme alaa jonkin verran, Kotimaanavun tuottaja Ilkka Kalmanlehto kertoo.

Tavalliset ihmiset näkevät usein vaan tähdet, eivät tapahtumien muuta henkilöstöä.
- Ilkka Kalmanlehto

Seurakunnat ovat muutenkin tiiviissä yhteistyössä erilaisten tapahtuma-alan ammattilaisten kanssa. Kirkko on esimerkiksi suuri musiikkitapahtumien järjestäjä, kirkon musiikkitilaisuuksia on vuodessa noin 13 000.

– Työt kielletty -keräyksessä kerätään varoja erilaisille tapahtuma-alan ammattilaisille, ei yrityksille, vaan ihmisille ja heidän läheisilleen. Moni alalla työskentelevä on freelancer. Tavalliset ihmiset näkevät usein vain tähdet, eivät tapahtumien muuta henkilöstöä, Ilkka Kalmanlehto sanoo.

Työt kielletty -kampanjan keräystavoitteeksi on asetettu 500 000 euroa. 12. maaliskuuta alkanut keräys on tuottanut tähän menessä noin 77 000 euroa. 

– Hyvää vauhtia tuli tuo 77 000 euroa. Se kertoo siitä, että viesti on kuultu.

Käytännössä apu välitetään perille niin, että avun tarvitsijat ottavat yhteyttä paikalliseen diakoniatyöntekijään, joka kartoittaa tilanteen, avun tarpeen ja mahdollisten muiden tukien mahdollisuuden. Keräyksen tuottamat varat jaetaan eteenpäin lahjakortteina ruokakauppaan. 

Yksi Työt kielletty -kampanjan kasvoista on ääniteknikkona työskentelevä Jukka Raatikainen. Hän tekee töitä omassa yrityksessään, suurimpina asiakkainaan Messukeskus ja sen tytäryhtiö SVV.

– Messuja, yritystapahtumia, yhtiökokouksia, kokouksia, konferensseja, lähinnä äänihommia, mutta myös video- ja kamerahommia.

Työt tapahtuma-alalla loppuivat lähes täysin vuosi sitten. Millä ääniteknikko on elänyt?

– Avovaimo on ollut onneksi töissä ja minullakin on ollut joitakin keikkoja, mutta pääsääntöisesti Kelan tuki on se minun tuloni, sillä on pärjätty. Vuoden alussa menin henkilöstöfirmaan kirjoille. Teen varastohommia nollasopparilla eli minulle soitetaan aina kun jossakin tarvitaan töihin, Raatikainen kertoo.

– Ollaan kuitenkin jouduttu ottamaan velkaa, tai avovaimo on joutunut, koska minulta on lähtenyt luottotiedot enkä ole pystynyt maksamaan laskuja.

Vielä en ole heittänyt hanskoja nurkkaan.
- Jukka Raatikainen

Jukka Raatikaisen oman arvion mukaan ihmiset eivät ehkä ymmärrä, kuinka paljon tapahtuma-ala työllistää ja mitä kaikkea onnistuneen tapahtuman järjestäminen vaatii.

– Tämä on ihan oikeaa työtä, eikä mikään harrastus. Yhden ihmisen yrityksiä on alalla paljon. Kukaan ei ole tässä hakemassa menetetty voittoja, vaan menetettyjä ansiotuloja.

Epävarmasta tilanteesta huolimatta Raatikainen on toiveikas.

– Kesään en vielä turvautuisi, mutta nyt näyttää siltä, että ehkä syksyllä pystyttäisiin jo järjestämään tapahtumia. Vielä en ole heittänyt hanskoja nurkkaan. Sen verran optimisti olen, että kyllä tämä tästä paranee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.