null Striimaaja Joonas Hiltunen tuo messun kotisohville korona-aikana – ”Töitä on ollut paljon”

Joonas Hiltunen kuvasi joulun jumalanpalvelusta Paavalinkirkossa joulun alla. Muusikko Antti Lipponen ja kirkkoherra Kari Kanala valmistautuvat kuvaukseen.

Joonas Hiltunen kuvasi joulun jumalanpalvelusta Paavalinkirkossa joulun alla. Muusikko Antti Lipponen ja kirkkoherra Kari Kanala valmistautuvat kuvaukseen.

Hyvä elämä

Striimaaja Joonas Hiltunen tuo messun kotisohville korona-aikana – ”Töitä on ollut paljon”

Erityisesti konsertit ja muut musiikkitapahtumat kiinnostavat ruudulta katsottuna.

Kun kirkkojen tapahtumat siirtyivät verkkoon, videokuvausta harrastavan Joonas Hiltusen kalenteri täyttyi.

Kirkkojen tapahtumiin on korona-ajan kokoontumisrajoitusten myötä syntynyt uusi rooli: jonkun on huolehdittava siitä, että ääni ja kuva välittyvät seurakuntalaisten ruuduille.

Paavalin seurakunnassa se joku on keikkatyöläinen Joonas Hiltunen, 20. Hän oli striimannut kotiseurakuntansa Saarnavieras-sarjaa aiemminkin, mutta koronan iskettyä hänen harrastamalla hankitut taitonsa nousivat arvoon arvaamattomaan.

– Töitä on ollut paljon. Kesätöinä striimasin seurakuntayhtymässä, seurakunnan nuortentoiminnan kautta hommiin löydetty Hiltunen kertoo.

Äänen kuuluvuus on ykkönen

Viime huhtikuussa, kun Joonas Hiltunen aloitteli suoratoistouraansa, piti vetää pakon edessä ja nopeasti joitakin linjoja. Miltä videoitu jumalanpalvelus näyttäisi?

– Ajattelin, että seurakuntalaisille on tärkeää nähdä kotikirkon alttari, hän sanoo.

Niinpä hänen kameransa ei juuri liiku jumalanpalveluksen aikana. Sen sijaan äänessä riittää säätämistä. Paavalissa päätettiin, että suoratoistossa äänen hyvä kuuluvuus on ensisijaista.

– Mietimme kanttori Sanna-Maarit Hakkaraisen kanssa korona-ajan alusta asti, miten saisimme musiikin kuulumaan kirkosta optimaalisesti, Hiltunen kertoo.

Se tarkoitti lukuisia kokeiluja siitä, minne mikrofonit pitäisi kirkkosalissa asetella.

– Ennen joulua keksimme ottaa laulun ja instrumentit nauhalle suoraan tilasta eikä piuhaa pitkin. Nyt musiikki kuulostaa samalta kuin se kuulostaisi kirkonpenkissä.

– Vaikka lähetys olisi nauhoitettu, pappi toimittaa messun kuten toimittaisi seurakuntalaisille.
Videokuvaaja Joonas Hiltunen

Editointi on monen tunnin työ

Sunnuntaisin jumalanpalvelukset lähetetään seurakunnista suorana. Paavalin kirkon live-jumalanpalveluksilla on ollut tavallisesti 20–30 samanaikaista katsojaa. Joulunajan jumalanpalvelukset olivat Paavalissa nauhoitettuja, joten Joonas Hiltunenkaan ei päässyt fyysiseen joulukirkkoon.

Suosituimmalle niistä, joulupäivän jumalanpalvelukselle, katsomiskertoja kertyi vuoden loppuun mennessä lähes 580. Adventtisunnuntait olivat vielä suositumpia: kolmannen adventin jumalanpalvelusta on katsottu tuhat kertaa.

– Vaikka lähetys olisi nauhoitettu, pappi toimittaa messun kuten toimittaisi seurakuntalaisille. Jos jotakin pitää ottaa uusiksi, se tehdään lopuksi, Hiltunen kertoo.

Isoin työ on editointi. Yhden nauhoitetun jumalanpalveluksen kohdalla se vie vähintään kolme ja puoli tuntia.

– Korjailen ääntä, koska ihminen ei puhu aina samalla voimakkuudella. Paavalinkirkossa on vielä viiden sekunnin jälkikaiku, jota pitää vähentää. Lisäksi mietin videon leikkauksia, Hiltunen kertoo.

Hän uskoo, että striimaaminen on koronavuoden ansiosta tullut seurakuntiin jäädäkseen.

– Suosittujen konserttien kohdalla se on erityisen hyvä lisä, kun kaikki halukkaat eivät mahdu kirkkoon.

Musiikkistriimit kiinnostivat eniten

Adventin ja joulun aikaan Helsingin seurakunnat lähettivät verkossa runsaasti jumalanpalveluksia, konsertteja ja hartauksia.

Hartauksia seurattiin eniten jouluaattona. Verkkopappi Markus Kartanon mukaan kukin seurakunnan verkkolähetys katsottiin alusta loppuun keskimäärin 140 kertaa, joko suorana tai tallenteena, ja yhtä aikaa livelähetystä katsoi parhaimmillaan keskimäärin 88 ihmistä. Luvut ovat suuntaa antavia ja joitakin tietoja puuttuu vielä. Seurakuntia on yhteensä 20.

Esimerkiksi Tuomiokirkkoseurakunnan jouluaaton lähetyksiä katsottiin alusta loppuun 720 kertaa (kokonaiskatselu). Livekatsojien huippuluku oli 590. Töölön seurakunnan jouluaaton striimien kokonaiskatselu oli 265 kertaa ja Kannelmäen seurakunnan 190.

Erilaiset musiikkistriimit kuten Kauneimmat joululaulut kiinnostivat huomattavasti suurempaa katsojajoukkoa.

Jouluradion tuottama Vaskivuoren lukion Hoosianna sai peräti 55 000 kokonaiskatselua ja kaikkiaan 74 000 katselukertaa, eli videota katsottiin YouTubessa vähintään puoli minuuttia. Artisti ILTAn konsertti Tapanilan kirkossa 18.12. keräsi jopa 1900 katsojaa yhtaikaa striimin ääreen.

Kauneimmat joululaulut Temppeliaukion kirkossa 18.12. sai 8 200 kokonaiskatselua ja kaikkiaan 34 000 katsomiskertaa.

Tilaisuus voidaan nauhoittaa etukäteen tai välittää verkkoon suoratoistona eli livestriiminä. Joistakin tilaisuuksista jätetään verkkoon videotallenne, toisia voi seurata vain suorana. Katsoja voi katsoa striimiä älylaitteella seurakunnan sivulla yhteisöpalvelu Facebookissa tai seurakunnan kanavalla videopalvelu YouTubessa.

Poimi tästä linkit seurakuntien sivuille.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.