Kristitty Esther joutui raiskatuksi uskonsa vuoksi ja synnytti tyttären, jota kotikylä pilkkaa
Kotikylässä vauvaa kutsutaan ”Bokoksi” ääri-islamistisen terroristijärjestön mukaan.
Nigerialaisen Estherin tarina on järkyttävä, mutta se on vain yksi 245 miljoonan vainotun kristityn kohtaloista. Kristittyjä vainotaan maailmanlaajuisesti enemmän kuin koskaan aiemmin.
Estherin painajainen alkoi hänen omassa kotikylässään Gwosassa lokakuussa 2015. Tuolloin Esther ja kylän muut tytöt joutuivat ääri-islamistisen Boko Haramin kaappaamiksi. Tosin Esther yritti paeta isänsä kanssa, mutta hyökkääjät löivät isän maahan ja jättivät hänet siihen makaamaan. Esther ei tiedä vieläkään, mitä hänen isälleen lopulta tapahtui.
World Watch List 2019 -raportin mukaan Nigeriassa surmattiin uskonsa vuoksi 3 731 kristittyä vuosina 2017–2018. Valtaosa murhista tapahtui Pohjois- ja Keski-Nigeriassa, joissa islamistiryhmittymät ovat tuhonneet kokonaisia kristittyjen kyliä. Koko maailmassa on dokumentoitu 4 136 kristinuskon takia kuollutta ihmistä, mutta todellinen luku on oletettavasti paljon suurempi.
Islamistit raahasivat Estherin ja muut kylän tytöt Sambisan metsiin. Boko Haramin vankeusaikana Esther raiskattiin lukemattomia kertoja.
– En kykene laskemaan, kuinka monta miestä raiskasi minut, Aina kun he palasivat hyökkäyksiltään, he raiskasivat meidät, häpäisivät meidät. Jokainen päivä vihasin itseäni vain enemmän ja enemmän, Esther kertoo Open Doors -järjestön nettisivuilla.
Lopulta Esther tuli raskaaksi. Hän ei tiedä, kuka on lapsen isä.
– En kyennyt ymmärtämään, miten koskaan kykenisin rakastamaan tätä lasta, Esther tunnustaa.
Kotikylässä halveksittiin
Lopulta armeija pelasti Estherin ja muut tytöt lokakuussa 2016. Paluu kotikylään oli kuitenkin kaikkea muuta kuin riemullinen.
Kotikylässä ihmiset kutsuivat raiskattuja tyttöjä ”Boko Haram -naisiksi”.
– Jopa isovanhempani halveksuivat minua ja kutsuivat minua nimillä. Itkin monia kyyneliä ja olin hyvin yksinäinen, Esther kertoo.
Kaikkein kipeintä teki kuitenkin se, että kyläläiset eivät suostuneet kutsumaan Esterin tytärtä tämän oikealla nimellä, vaan he nimittelivät Rebecca-vauvaa ”Bokoksi”.
En kyennyt ymmärtämään, miten koskaan kykenisin rakastamaan tätä lasta. - Esther
Sitten Esther sai kutsun Open Doorsin traumaseminaariin, ja eheytyminen alkoi.
Seminaarin ohjaajat kehottivat osallistujia kirjoittamaan sydämensä taakat paperilapulle, joka kiinnitettiin käsin tehtyyn, puiseen ristiin.
– Kun ohjaaja lopulta otti kaikki paperilaput ja poltti ne tuhkaksi, tunsin kuinka suruni ja häpeäni katosivat lopullisesti, Esther kertoo.
Vaikka kyläläiset suhtatuvat yhä nihkeästi Estheriin ja Rebeccaan, Esther on löytänyt rauhan. Open Doors -järjestön kautta saatu ruoka-apu, ammatillinen koulutus ja henkinen tuki ovat olleet hyvin tärkeitä toipumisen kannalta.
Jääkö Esther ilman puolisoa?
Estherillä on kohtalotovereita ympäri maailmaa.
– Seksuaalinen väkivalta on valitettavasti arkipäiväistä monissa maissa, joissa kristittyjä vainotaan. Raiskaaminen on äärettömän tehokas tapa häpäistä nuori nainen. Raiskauksella pyritään viemään kristityn naisen arvokkuus ja kunnia, kertoo Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen.
Esimerkiksi juuri Estherin kulttuurissa naisen kunniallisuus on hyvin tärkeä.
– Tästä syystä raiskatun naisen saattaa olla hyvin hankala löytää itselleen puolisoa. Tavallista on myös, että raiskattu joutuu yhteisönsä hyljeksinnän kohtaaksi. Se on hyvin valitettavaa, mutta todellisuutta. Open Doors on auttanut Estheriä opiskelemaan räätäliksi, jotta hän voi elättää itsensä ja lapsensa ilman miestä. Järjestö on tarjoaa kristittyjen vainojejn uhreille esimerkiksi traumaterapiaa, lääketieteellistä apua ja ammatillista koulutusta.
Myös toisten ihmisten tuki on hyvin tärkeää.
– Korteilla ja tervehdyksillä kerromme uhreille, että heitä ei ole unohdettu eivätkä he ole yksin. Se on tärkeä viesti henkilölle, joka elää oman yhteisönsä eristämänä tai halveksimana, Auvinen sanoo.
Estherin nimi on muutettu turvallisuussyistä.
Lähteet: World Watch List 2019 -raportti, Open Doors Finland ry.
Espoossa muistetaan vainojen uhreja
Palmusunnuntain Pysäkki-iltamessu Espoon Tuomiokirkossa keskittyy kristittyjen vainoihin. 14. huhtikuuta on esillä Open Doors Finlandin toiminta, ja toiminnanjohtaja Miika Auvinen on vieraana haastattelusaarnassa. Samalla Open Doors on koko vuoden Pysäkkimessujen kolehtikohde. Pysäkkimessuja järjestetään sekä kevät- että syyskaudella noin kaksi kertaa kuukaudessa.
– Halusimme ottaa esiin kristittyjen vainot, koska ne eivät ole olleet julkisuudessa yhtä kattavasti esillä kuin muiden uskontojen edustajiin kohdistuvat vainot. Lisäksi tämä teema sopii pääsiäistä edeltävään aikaan, kun lähestytään Kristuksen kärsimyksiä ja kuolemaa, kertoo kirkkoherra Antti Kujanpää.
Palmusunnuntaina iltamessuun osallistujilla on mahdollisuus osallistua kahteen konkreettiseen tukikampanjaan. Toisen kohteena on Boko Haramin sieppaamaksi seksiorjaksi joutunut nigerialainen Esther, jolle voi lähettää tukiviestejä. Toinen muistamisen kohde on Malesiassa kadonnut pappi Raymond Koh, jonka puolesta vedotaan Malesian hallitukseen. Koh siepattiin helmikuussa 2017.
Open Doors -järjestön nettisivujen kautta voi lähettää Malesian pääministerille sähköpostia valmiilla lomakkeella.
Rohkaise Estheriä viesteillä
Open Doors Finland ohjeistaa tukemaan vainotun seurakunnan jäsentä seuraavalla tavalla:
• Tervehdykset, kuten postikortit ja lasten piirustukset ovat parhaita.
• Kirjoita lyhyt viestisi yksinkertaisella englanninkielellä.
• Kirjoita selkeällä käsialalla.
• Ole rohkaiseva. Voit lisätä viestiisi myös muutamia lyhyitä jakeita Raamatusta.
• Ole hienotunteinen. Älä vello vastaanottajan ahdistuksessa tai kerro ylpeilevästi oman elämäsi siunauksista kotimaassasi.
Huomioi turvallisuus:
• Älä mainitse viestissäsi Open Doorsia
• Jos kirjoitat viestisi postikorttiin, voit toimittaa sen meille kirjekuoressa, mutta älä kirjoita kuoreen Open Doorsia ja osoitettamme.
• Voit mainita nimesi ja kotimaasi, mutta ei ole tarpeen kertoa tarkasti, missä asut.
• Älä kritisoi maan uskontoa tai uskonnollista järjestelmää, hallintoa, oikeusjärjestelmää tai poliittista johtoa.
• Älä lähetä rahaa tai tarjoa taloudellista apua.
Kirjoituskampanja loppuu 15.6.2019
Pohjois-Korea omaa luokkaansa
Pohjois-Korean 100 000 kristitystä 60 000–70 000 viruu vankileireillä. Kristittyjen vainoajista ykkösenä olevaa Pohjois-Koreaa seuraavat Afganistan ja Somalia, joissa kummassakaan ei toimi julkisesti yhtään paikallista kirkkoa. Libya on noussut sijalle neljä, ja seuraavina tulevat Pakistan, Sudan, Eritrea, Jemen ja Iran.
Listalla kymmenenneksi nousseessa Intiassa on 1,3 miljardia ja Kiinassa 1,4 miljardia asukasta. Kristittyjä Kiinassa on 100 miljoonaa ja kommunistipuolueen jäsenkirjan omistavia 89 miljoonaa. Noin puolet Kiinan kristityistä kärsii jonkinlaista vainoa.
Maailmanlaajuisesti yhteensä 245 miljoonaa kristittyä kärsii vakavasta vainosta, ja luku on suurempi kuin koskaan aiemmin. Seuratuista 150 maasta 73:ssa kristityt kokivat äärimmäistä, erittäin vakavaa tai vakavaa vainoa. Näin ollen joka yhdeksäs kristitty maailmassa kokee vakavaa vainoa.
World Watch List (WWL) seuraa kristittyjen uskonnonvapaustilannetta 150 maassa. Vuoden 2019 World Watch List on koottu ajanjaksolta 1.11.2017–31.10.2018.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Talibanin vuoksi Afganistan on nyt kristityille pahempi kuin Pohjois-Korea, kertoo Open Doors -järjestön vuotuinen raportti
AjankohtaistaOpen Doors -järjestön Miika Auvinen on huolissaan Afrikan ja Lähi-idän tilanteesta, mikäli islamistit inspiroituvat Afganistanin kehityksestä.