null Talibanin vuoksi Afganistan on nyt kristityille pahempi kuin Pohjois-Korea, kertoo Open Doors -järjestön vuotuinen raportti

Kristittyjen asema Afganistanissa oli aiemmin maailman toiseksi pahin, mutta Talibanin valtaannousun jälkeen vainosta on tullut uuden hallituksen organisoimaa. Kuva: Lehtikuva / AFP

Kristittyjen asema Afganistanissa oli aiemmin maailman toiseksi pahin, mutta Talibanin valtaannousun jälkeen vainosta on tullut uuden hallituksen organisoimaa. Kuva: Lehtikuva / AFP

Ajankohtaista

Talibanin vuoksi Afganistan on nyt kristityille pahempi kuin Pohjois-Korea, kertoo Open Doors -järjestön vuotuinen raportti

Open Doors -järjestön Miika Auvinen on huolissaan Afrikan ja Lähi-idän tilanteesta, mikäli islamistit inspiroituvat Afganistanin kehityksestä.

Open Doors -järjestön vuotuisen World Watch -listan kärjessä kristittyjä eniten vainoavana maana on pitkään ollut Pohjois-Korea. Toisena on ollut Afganistan. Nyt listan kärki vaihtoi paikkaa.

Afganistanin lähes kaikki kristityt ovat islamista luopuneita käännynnäisiä. Heidän tarkkaa lukumäärää ei kukaan tiedä. CIA World Factbookin mukaan Afganistanin väkiluku on noin 37,5 miljoonaa, ja Open Doorsin World Watch Research -tiimin arvion mukaan kristittyjä on vain joitain tuhansia.

Muutos ei ole kuitenkaan dramaattinen. Afganistan oli vuosien ajan kärkkynyt kyseenalaista kärkipaikkaa maailman pahimpana kristittyjä vainoavana maana.

– Jo ennen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten vetäytymistä viime kesänä kaksi kolmasosaa Afganistanista oli ollut Talibanin hallinnassa. Talibanin kannattajia oli myös maan virallisesti tunnustetussa hallinnossa, joka oli monilta osin nukketeatteria, kun todellista valtaa käyttivät sotapäälliköt ja heimojohtajat. Heistä monet kannattivat Talibania, sanoo Open Doorsin Suomen osaston ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen.

Taustalla vaikuttaa kunniaväkivallan kulttuuri, koska yhden perheenjäsenen luopuminen islamista langettaa häpeän koko suvulle.

Mikä sitten kristittyjen kannalta oli dramaattista?

– Siihenkin asti kristityt olivat joutuneet salaamaan uskonsa, ja siinä suhteessa mitään dramaattista ei tapahtunut. Muutos on entistäkin kapeammassa liikkumatilassa. Aiemmin kristityt joutuivat pelkäämään lähinnä omia perheenjäseniään ja heimoaan, mutta nyt maan virallinen hallinto työkseen metsästää vääräuskoisia tappaakseen heidät, Auvinen sanoo.

Pelkkä epäily edes kristinuskoa kohtaan tunnetuista sympatioista voi johtaa läheisten ja sukulaisten tekemään ilmiantoon. Taustalla vaikuttaa kunniaväkivallan kulttuuri, koska yhden perheenjäsenen luopuminen islamista langettaa häpeän koko suvulle. Suvun täytyy pelastaa maineensa tappamalla se suvun jäsen, joka tuottaa häpeää.

– Pelkkä yhteistyö länsimaalaisten kanssa voi aiheuttaa epäilyksen. Esimerkiksi länsimaalaisessa yliopistossa opiskelu on maaseudulla asuvan suvun parissa tulkittu niin, että opiskelija on joutunut länsimaalaisten vaikutusten alaiseksi, Auvinen sanoo.

Boko Haram on vuosien ajan kidnapannut joidenkin arvioiden jopa tuhansia koululaisia vuosien mittaan, joukossa muun muassa poikia, joista koulutetaan lapsisotilaita. Kuvan koulupojat vapautettiin viime joulukuussa. Kuva: Lehtikuva / AFP

Boko Haram on vuosien ajan kidnapannut joidenkin arvioiden jopa tuhansia koululaisia vuosien mittaan, joukossa muun muassa poikia, joista koulutetaan lapsisotilaita. Kuvan koulupojat vapautettiin viime joulukuussa. Kuva: Lehtikuva / AFP

Nigeriassa surmattiin viime vuonna 4 650 kristittyä

Open Doorsin mukaan maailmalla vakavan vainon kohteeksi joutuu tällä hetkellä noin 360 miljoonaa kristittyä. Määrä on kasvanut, sillä vielä viisi vuotta sitten puhuttiin yhteensä noin 350 miljoonasta vainotusta kristitystä.

Monissa maissa, joissa vainot ovat todella ankarat, kristittyjen osuus koko väestöstä on verraten pieni. Näin on esimerkiksi Jemenissä, jossa arvioiden mukaan kristittyjä on suunnilleen saman verran kuin Afganistanissa.

Viidenkymmenen kristittyjä pahiten vainoavista maista väkimäärältään suurimmat kristityt vähemmistöt ovat Meksikossa, Nigeriassa, Kiinassa ja Intiassa. Toisinaan vainot ovat paikallisia.

Open Doorsin mukaan Nigeriassa rekisteröitiin viime vuonna 4 650 kristityn surmaa, mikä oli lähes 80 prosenttia kaikista kristittyihin heidän uskonsa vuoksi kohdistuneista henkirikoksista koko maailmassa.

– Esimerkiksi Nigeria on tässä suhteessa jakautunut siten, että etelässä on hyvinkin vauraita menestysteologisia seurakuntia, jotka elävät leveästi, kun taas Nigerian pohjoisosissa kahdessatoista osavaltiossa on voimassa sharialaki. Pohjois-Nigerian tunnetuin islamistijärjestö on Boko Haram, mutta sen lisäksi kristittyjä vainoavat lukuisat muut julkisuudessa vähemmän tunnetut islamistiryhmät kuten Isisin Länsi-Afrikan provinssi eli ISWAP sekä Fulani-jihadistit, Miika Auvinen sanoo.

Open Doorsin mukaan Nigeriassa rekisteröitiin viime vuonna 4 650 kristityn surmaa, mikä oli lähes 80 prosenttia kaikista kristittyihin heidän uskonsa vuoksi kohdistuneista henkirikoksista koko maailmassa. Auvisen mukaan tilanne voi pahentua entisestään Lähi-idän lisäksi monissa Afrikan maissa, mikäli niitä ravistelevat islamistijärjestöt saavat lisämotivaatiota Talibanin menestystarinasta.

– Hyvä uutinen on kuitenkin se, että muun muassa Turkissa ja Egyptissä tilanne on hieman parantunut, joskin siinäkin saadaan kiittää lähinnä koronapandemiaa, joka on rajoittanut ihmisten liikkumista, Auvinen sanoo.

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä järjestettävät olympialaiset saivat mielenosoittajat liikkeelle Kaliforniassa Yhdysvalloissa viime marraskuussa. Kiina vainoaa muun muassa kristittyjä ja muslimeja.

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä järjestettävät olympialaiset saivat mielenosoittajat liikkeelle Kaliforniassa Yhdysvalloissa viime marraskuussa. Kiina vainoaa muun muassa kristittyjä ja muslimeja.

Kiinalainen totalitarismi huolestuttaa

Yksi Open Doors -järjestön huolenaihe koskee kehitystä Kiinassa, jossa viranomaiset ovat jatkuvasti tehostaneet korkeaan teknologiaan perustuvaa kansalaisten valvontaa. Tämä on johtanut uskonnon- ja sananvapauden tukahduttamiseen.

– Kiinan viranomaiset ovat asentaneet kirkkoihin valvontakamerat, ja kristittyjen liikkeitä tarkkaillaan jatkuvasti. Kun koronarajoituksia on purettu, yllättäen kirkot eivät ole saaneetkaan lupaa toimia. Lisäksi viranomaiset ovat korona-aikaan sensuroineet esimerkiksi jumalanpalvelusten striimauksia, Miika Auvinen kertoo.

Kukaan ei tiedä Kiinassa asuvien kristittyjen tarkkaa määrää, mutta Open Doorsin World Watch -teamin arvion mukaan heitä on noin 98 miljoonaa. Kiinan väkiluku on noin 1,4 miljardia. Miksi Kiinan hallitus vainoaa kristittyjä?

Kristittyjen vainon taustalla on myös se, että Kiinassa juuri kristinusko on kaikkein voimakkaimmin kasvava uskonto, ja tämä koetaan uhkaksi. – Miika Auvinen

– Kiinan hallitus pitää kristinuskoa vaarallisena siksi, että sen yksilönarvoa ja yksilönvapautta korostava ihmiskäsitys muodostaa vastavoiman kommunismille. Kristittyjen vainon taustalla on myös se, että Kiinassa juuri kristinusko on kaikkein voimakkaimmin kasvava uskonto, ja tämä koetaan uhkaksi. Kiinan kommunistinen puolue pyrkiikin esittämään kristinuskon länsimaisena, ei-kiinalaisena uskontona ja filosofiana, Auvinen sanoo.

Hänen mukaansa Kiina ei kuitenkaan rajoita vain kristittyjä, sillä maan hallinto vainoaa myös erittäin raa’asti muslimeja. Kiinasta vuonna 2021 tuli YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen, mutta senkään seurauksena keskitysleireille vangitun miljoonan uiguurin tilanne ei ole kohentunut.

– Uiguurit ovat etninen ryhmä, johon kuuluvat ihmiset ovat pääosin muslimeja, mutta hyvin pieni osa heistä on kristittyjä. Nämä kristityt ovat kaikkein sorretuin vähemmistön vähemmistö, koska kristityksi kääntyminen ja kaste on pidettävä salassa omalta suvulta. Kastetilaisuudet voivat olla aika karuja, kun kylmissä oloissa luonnonvedet ovat jäässä ja juoksevaa vettä ei ole. Joskus kokispullosta kaadettu vesi toimii kastevetenä, Auvinen kuvaa.

Miten kristitty Meksiko voi vainota kristittyjä?

Meksikossa 19 miljoonaa kristittyä on vainottu uskonsa tähden, kertoo Miika Auvinen. Kuva: Open Doors

Meksikossa 19 miljoonaa kristittyä on vainottu uskonsa tähden, kertoo Miika Auvinen. Kuva: Open Doors

Viidenkymmenen kristittyjä pahiten vainoavan maan joukkoon on vuosien ajan sijoittunut yksi kummastusta herättävä maa: Meksiko.

Open Doorsin World Watch -listauksessa Meksiko pisteytettiin tänä vuonna sijalle 43. Miten noin kristillisessä maassa voidaan vainota kristittyjä?

Open Doorsin Suomen osaston ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen kertoo, että kristittyjen vaino Meksikossa on alueellista.

– Vainot koskevat noin 19 miljoonaa meksikolaista kristittyä. He asuvat muun muassa alueilla, joita huumekartellit pitävät vallassaan, hän sanoo.

Auvisen mukaan kristityt valikoituvat huumekartellien uhreiksi, koska he eivät moraalisista syistä suostu suojelemaan rikollisjengien toimintaa ja toisaalta auttavat huumejengien sortamia ihmisiä.

– Niinpä erityisesti seurakuntien pastorit ja muutkin kristityt voivat uskonsa tähden joutua huumekauppiaiden väkivallan tai tapon uhriksi, Auvinen sanoo.

– Huumekartellien lisäksi Meksikon alkuperäiskansojen heimoalueilla kristityksi kääntyneet toistuvasti häädetään pois kodeistaan paikalisyhteisön toimesta. Meksikon poliittiseen kulttuuriin kuuluvan alkuperäiskansojen suojelun ja toisaalta poliitikkojen ja viranomaisten korruption takia nämä ihmiset jäävät vaille oikeuksia, Auvinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.