null Raportti: Kristittyjen vaino on sukupuolittunutta – naisia pakkonaitetaan, miehiä hakataan ja syrjitään työnhaussa

Myanmarilaisia naisia jouluyön messussa 2019. Jopa yli 100 000 naista on salakuljetettu Myanmarista Kiinaan. 90 prosenttia heistä on kristittyjä.

Myanmarilaisia naisia jouluyön messussa 2019. Jopa yli 100 000 naista on salakuljetettu Myanmarista Kiinaan. 90 prosenttia heistä on kristittyjä.

Ajankohtaista

Raportti: Kristittyjen vaino on sukupuolittunutta – naisia pakkonaitetaan, miehiä hakataan ja syrjitään työnhaussa

Vaikeinta on naisilla, jotka ovat kääntyneet kristityiksi, käy ilmi Open Doors -järjestön tuoreesta raportista.

Kristittyjen vainot ovat voimakkaasti sukupuolittuneita. Open Doors -järjestön äskettäin julkaisemasta raportista käy ilmi, että naisiin kohdistuu toisenlainen vaino kuin miehiin, vaikka molemmissa motiivi on uskonnollinen ja vainon syy se, että uhrit ovat kristittyjä.

Naisiin kohdistuva vaino ilmenee usein seksuaalisena väkivaltana ja pakkoavioliittoina. Kristittyihin miehiin vaino puolestaan kohdistuu fyysisenä väkivaltana. Lisäksi Aasian, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maissa on tyypillistä, että kristittyjen miesten liiketoimintaa häiritään, kristittyjen työnsaantimahdollisuuksia rajoitetaan, ja kristittyjä kauppiaita boikotoidaan.

Seksuaalista väkivaltaa kokevat naiskristityt joka puolella maailmaa. Open Doorsin mukaan vihamielisesti kristinuskoon suhtautuvissa Aasian, Lähi-idän ja Afrikan maissa seksuaalinen väkivalta liittyy marginaalissa elävän kristillisen yhteisön haavoittuvuuden hyödyntämiseen.

Vaikka he onnistuisivat pakenemaan näitä kauhuja, häpeä ja hyljeksintä seuraavat heitä koko loppuelämän. – Helen Fisher

Tämä ilmenee naisten kauppaamisena vaimoiksi, naispuolisten kotiapulaisten hyväksikäyttönä tai naisten sieppaamisena seksiorjiksi. Esimerkiksi Myanmarista Kachinin osavaltiosta jopa 130 000 naista on salakuljetettu pakkonaitettaviksi Kiinaan. 90 prosenttia näistä naisista on kristittyjä.

– Seksuaalisesti vahingoitetut naiset ja tytöt kokevat henkisen ja fyysisen pahoinpitelyn, josta vaietaan. Toisinaan he joutuvat samalla pakkoavioliiton ansaan. Vaikka he onnistuisivat pakenemaan näitä kauhuja, häpeä ja hyljeksintä seuraavat heitä koko loppuelämän. He jäävät eloon, mutta häpeä riistää heiltä tulevaisuuden, toteaa Open Doorsin raportin kirjoittajaryhmään kuulunut sukupuolittuneen uskonnollisen vainon asiantuntija Helen Fisher.

Hänen mukaansa vaikein tilanne on islamista tai buddhalaisuudesta kristityiksi kääntyneillä naisilla, jotka elävät usein kätkettyinä ja eristettyinä. Heidän kokemansa kärsimys jää näin havaitsematta. Nämä naiset eivät myöskään pysty osallistumaan seurakuntien toimintaan.

Open Doorsin raportti koskee niitä 50 maata, joissa kristittyjen vaino World Watch List 2020 -listauksessa oli kaikkein pahinta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.