null Kuka olikaan Hypatia Aleksandrialainen – Torsti Lehtinen kertoo naisfilosofeista Kallion kirkossa Torstaina iltapäivällä -sarjassa

Kirjailija Torsti Lehtinen on yksi Torstaina iltapäivällä -keskustelutilaisuuksien vieras. Sarja alkaa Kallion kirkossa 9. syyskuuta.

Kirjailija Torsti Lehtinen on yksi Torstaina iltapäivällä -keskustelutilaisuuksien vieras. Sarja alkaa Kallion kirkossa 9. syyskuuta.

Ajankohtaista

Kuka olikaan Hypatia Aleksandrialainen – Torsti Lehtinen kertoo naisfilosofeista Kallion kirkossa Torstaina iltapäivällä -sarjassa

Etevän matemaatikon Hypatian seurassa kurkataan Aleksandrian kuohuvalle 400-luvulle, kun taas Hannah Arendt perkasi kansallissosialismin ja kommunismin juuria 1950-luvulla.

Kirjailija ja filosofi Torsti Lehtinen, keitä naisfilosofeja aiot esitellä kirkossa iltapäivällä 16. syyskuuta?

– Viime vuonna ilmestyneessä kirjassani Sofian sisaret esittelen 13 naisfilosofia. Ihan kaikista en ehdi kertoa Sirkku Nyströmin haastattelussa, mutta mukana ovat ilman muuta ainakin kuuluisan Sokrateen kaksi opettajaa Aspasia ja Diotima sekä 1900-luvun filosofeista ranskalainen Simone de Beauvoir ja italialainen Luce Irigaray.

Onko joukossa yhtään suomalaista filosofia?

– Tämän asian kanssa taistelin pitkään kirjaa kirjoittaessani. Suomalaisia naisfilosofeja ei ole mukana, koska jos nostan yhden tai kaksi suomalaista, tulen väittäneeksi, että muut eivät olisi yhtä tärkeitä. Heistä pitäisi kirjoittaa oma kirjansa.

Onko naisfilosofeilla muuta yhteistä nimittäjää kuin sukupuoli?

– He kaikki ovat tehneet merkittäviä oivalluksia. Martha Nussbaum esimerkiksi tuo aivan uudenlaisen näkemyksen siihen, millä tavalla yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus voidaan määritellä. Hannah Arendt on tärkeä totalitarismin kriitikko.

– Hyvin monet naisfilosofit ovat olleet naisten asialla, kuten jo 1700-luvulla vaikuttanut Mary Wollstonecraft.

Asut Kalliossa. Mitä Kallion kirkko merkitsee sinulle?

– Minut on kastettu ja konfirmoitu siellä, ja kirkon torni näkyy työhuoneeni ikkunasta. Käyn kirkossa usein hiljentymässä, kun työ takkuaa tai tarvitsen muuten voimaa vaativassa tilanteessa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jännät nunnat – esittelyssä kolme hengennaista, joista ei kerrottu historiantunneilla

Hyvä elämä

Mitä yhteistä on soturijohtajalla, matemaatikolla ja bolševikilla, joka pelasti juutalaislapsia joutumasta keskitysleirille? Heistä kaikista tuli nunnia.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.